Do 14. januara

Cijene goriva se neće mijenjati

Litar eurodizela trenutno košta 1,3 eura, a lož ulje i lož ulje za grijanje 1,27 eura, odnosno jedan euro
0 komentar(a)
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.12.2012. 14:35h

Cijene goriva u Crnoj Gori 31. decembra se neće mijenjati, ukoliko ne bude promjena na svjetskim tržištima, saopšteno je agenciji Mina-business iz Ministarstva ekonomije.

Portparol Ministarstva ekonomije, Draženka Bećirović podsjetila je da je protekli obračunski period obilježio dalji rast vrijednosti naftnih derivata, posebno benzina, kao i dalje jačanje vrijednosti euro/dolar.

"Kako obje vrijednosti, vrijednost naftnih derivata na Platt’s kotacijama, kao i valutni odnos euro/dolar, nijesu promijenjene više od pet nijesu se stekli uslovi za korekciju maloprodajnih cijena naftnih derivata, saglasno Uredbi o načinu određivanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata pa će i narednih dana važiti iste maloprodajne cijena", rekla je Bećirović.

Ona je kazala da se može izvući zaključak da su trenutne maloprodajne cijene niže od prosječnih na godišnjem nivou.

Naredni obračun će se, kako je dodala, raditi 14. januara, a eventualno nove cijene važiće od 15. januara.

U Crnoj Gori su cijene goriva posljednji put promijenjene 19. novembra, kada su eurodizel i lož ulja pojeftinili osam i šest centi. Prethodno je benzin pojeftinio dva puta, ukupno oko 20 centi.

Litar eurodizela trenutno košta 1,3 eura, a lož ulje i lož ulje za grijanje 1,27 eura, odnosno jedan euro.

Eurosuper 95 košta 1,34 eura, dok se eurosuper 98 prodaje po 1,38 eura. Cijena eurodizela za komercijalne svrhe iznosi 1,16 eura.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Preporučujemo za Vas