Čelnici regulatornih agencija bi da im ostanu plate od 1.250 do 1.960 eura

"Svaki zaključak ćemo poštovati, ali nemojte smanjivati plate stručnim kadrovima. Smanjite menadžmentu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 20:02h

Čelni ljudi regulatornih agencija čije visoke zarade su posljednjih godina pod lupom javnosti nijesu zadovoljni zahtjevom Vlade da se zarade zaposlenima i menadžmentu svedu na nivo plata u državnoj upravi.

To su saopštili juče na parlamentarnom Odboru za ekonomiju, budžet i finansije tokom rasprave o njihovim finansijskim planovima za 2013.

Čelnicima agencija plate iznose, prema prijavama o prihodima za prošlu godinu, od 1.250 do 1.960 eura.

Ocijenili su da to nije dobro za visokostručne kadrove koji rade u tim tijelima, ali i da se time krši zakonska procedura.

Moja plata je 1.360 eura i slobodno je prepolovite, naglasio je Đurović koji je unazad par godina bio rekorder po primanju u agencijama

Sa njim se saglasio i predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Šaleta Đurović, koji je uputio apel poslanicima da ne diraju zarade zaposlenima.

"Svaki zaključak ćemo poštovati, ali nemojte smanjivati plate stručnim kadrovima. Smanjite menadžmentu. Moja plata je 1.360 eura i slobodno je prepolovite“, naglasio je Đurović koji je unazad par godina bio rekorder po primanju u agencijama.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Zoran Đikanović nije saglasan sa njegovim stavom da se plate smanje samo manadžmentu.

„Važni smo kao i zaposleni“, uzvratio jer Đikanović.

Predstavnici Agencije za ljekove, nadzor tržišta osiguranja i Regulatorne agencije za energetiku (RAE) nijesu javno komentarisali zahjtev Vlade, ali tvrde da su naplavili uštede u finansijskim planovima za iduću godinu.

Mladen Bojanić (Pozitivna) predlaže da se sastave Centralna banka, Komisija za hartije od vrijednosti, Agencija za nadzor osiguranja i da im se pridruži Uprava za sprečavanje pranja novca

Opozicija je ocijenila da bi trebalo preispitati rad svake agencije pojedinačno.

Mladen Bojanić (Pozitivna) predlaže da se sastave Centralna banka, Komisija za hartije od vrijednosti, Agencija za nadzor osiguranja i da im se pridruži Uprava za sprečavanje pranja novca.

"Sve institicije se bave sličnim poslom", kazao je Bojanić.

U DPS –u je ocijenjeno da shodno evropskim pravilima svako tržište treba da ima svog regulatora, te da bi objedinjavanje bilo korak unazad.

Finansijske projekcije su na nivo nivou ovogodišnjih.

Glasovima sedam poslanika vladajuće koalicije Odbor je usvojio budžet za 2013. godinu, dok su četiri poslanika opozicije bila protiv. Jednoglasno su podržane preporuke Državne revizorske institicije (DRI) na završni račun budžeta.

Jedna agencija sa više sektora

Nebojša Medojević (Demokratski front) smatra da treba uraditi analizu da li državi treba toliko regulatora i da se onda objedine. „Jedna agnecija, jedan direktor i bord, a više posebnih sektora“, predložio je Medojević.

Regulišu, a za milione ne pitaju

Strahinja Bulajić (DF) tražio je odgovor od RAE šta je sa 96 miliona eura koje Elektroptivreda i A2A drže u Prvoj banci od oktobra 2009. Iz EPCG je ranije saopšteno da je od tog iznosa ostalo oko 60 miliona u Prvoj.

„Mi regulišemo subjekat, a ne njegove vlasnike i to smo više puta ponovili“, odgovorio je predsjedavajući RAE Dragutin Martinović. Na pitanje Srđana Milića (SNP) šta je sa 270 miliona koje su mobilni operateri iznijeli iz države, Đurović (EKIP) je odgovorio da o njihovoj dobiti ne zna ništa.

Bonus video: