Vlada se zadužila još 40 miliona eura

"Kreditni aranžmani biće zaključeni u cilju obezbijeđenja sredstava za servisiranje obaveza do kraja godine, kao i za stvaranje fiskalne rezerve za prvi kvartal naredne godine"
20 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 16:19h

Vlada je ovlastila ministra finansija Radoja Žugića da zaključi kreditne angažmane od 40 miliona eura sa Erste bankom i Sosijete ženeral bankom za "servisiranje budžetskih obaveza do kraja godine", kao i za "stvaranje fiskalne rezerve za prvi kvartal naredne godine".

Iznos kamata, kako je navedeno, biće preciziran kada bude potpisan ugovor.

"U toku 2012. Crna Gora je otplatila oko 233 miliona eura obaveza (uključujući i aktiviranje garancije KAP-a u iznosu od 23,4 miliona eura). Pomenute obaveze isplaćene su iz redovnih budžetskih prihoda, kao i iz zaključenih kreditnih aranžmana, čija je vrijednost, u toku ove godine, iznosila 262,9 miliona eura. Podsjetićemo da je rebalansom budžeta za 2013. bilo planirano zaduživanje u iznosu od 308 miliona eura, tako da je preostali, Zakonom definisan iznos zaduženja do kraja godine između 40 i 50 miliona eura", navodi se u saopštenju.

"Kreditni aranžmani biće zaključeni u cilju obezbijeđenja sredstava za servisiranje obaveza do kraja godine, koje su tradicionalno najveće u posljednjem kalendarskom mjesecu (tako su, npr. u prošloj godini rashodi u decembru bili za čak 78 odsto veći u odnosu na prosjek za ostalih 11 mjeseci iste godine), kao i za stvaranje fiskalne rezerve za prvi kvartal naredne godine", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da "sa ciljem iznalaženja najboljeg načina zaduživanja, odnosno najpovoljnijeg kreditora, Ministarstvo finansija je imalo komunikaciju sa većim brojem banаka".

"Nakon opsežnog istraživanja i kompariranja svih mogućnosti za zaduživanje, odnosno razmatranja ponuđenih uslova, identifikovane su dvije banke kao najpovoljniji kreditori, i to Erste i SGM banka. Nakon zaključenja ugovora, Ministarstvo finansija će javnosti prezentovati uslove kreditnih aranžmana sa ove dvije banke", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: