Opet ćemo vraćati Deripaskine dugove

U MANS-u smatraju da je Vlada nezakonito preusmjerila novac iz stavke otklanjanje posljedica vanrednih okolnosti, i to 400.000 eura, u korist finansiranja predsjedničkih izbora
10 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 19:21h

Vladina politika prekomjernog zaduživanja zemlje, što je u budžetu za narednu godinu iskazano kroz mogućnost uzimanja novih 250 miliona eura kredita, krajnje je neodgovorna i ugroziće finansijski sistem u narednim godinama i može nas odvesti u dužničko ropstvo, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Vlada nije, kako se ocjenjuje predstavnik MANS-a Ines Mrdović, do kraja obrazložila zašto planira da se zaduži baš u tom iznosu, ali, "sudeći na izvjesno aktiviranje novih garancija za Kombinat aluminijuma, očigledno je da će građani platiti nove dugove kompanije, u kojoj ruski oligarh Oleg Deripaska ima polovinu vlasništva".

Oleg Deripaska, Foto: welt.de

"Isto tako, projekcija na iznos zaduženja od nevjerovatnih 250 miliona navodi na sumnju da bi Vlada mogla da nas zaduži i za dug KAP-a za struju prema Elektroprivredi, koji je u ovom trenutku na oko 60 miliona eura", upozoravaju iz MANS-a u primjedbama koje će danas biti proslijeđene i poslanicima.

Iz te organizacije podsjećaju da Vlada, za razliku od budžeta u 2012. kada je planirala da izda garancije u visini od 10 miliona eura, u narednoj planira izdavanje od 66,2 miliona.

MANS postavlja pitanje i garancija za podmorski kabl između Crne Gore i Italije.

"S obzirom na činjenicu da je italijanskoj Terni omogućeno da vlasnički uđe u Crnogorski elektroprenosni sistem, onda se postavlja opravdano pitanje zašto 'strateški partner' ne stane iza kredita, već država treba da garantuje za projekat od kojeg građani neće imati koristi i protiv su njegove izgradnje. Garancija je planirana i za Montenegro Airlines od 1,2 miliona i to nakon što su im već preuzeti dugovi od 3,7 miliona. Nije jasno na šta se odnosi planirana garancija", navodi se u komentarima MANS-a.

U MANS-u smatraju da je Vlada nezakonito preusmjerila novac iz stavke otklanjanje posljedica vanrednih okolnosti, i to 400.000 eura, u korist finansiranja predsjedničkih izbora.

"Inače, uz sumu od 400.000 eura, za naknade članovima državne i opštinskih izbornih komisija biće potrošeno dodatnih (već navedenih) 650.000 eura, dok će štampanje izbornog materijala koštati još 200.000 eura, pa će tako izbor predsjednika države građane koštati papreno, odnosno 1,2 miliona“, navodi se u komentarima MANS-a.

Analiza predloga budžeta za 2013. godinu mogla je, kako se ocjenjuje, da bude urađena samo na osnovu presjeka osnovnih informacija koje je Vlada predstavila javnosti u ovom aktu, dok mnoge stavke ne sadrže osnovna obrazloženja na šta se odnose.

Garancije i za firme koje će da privatizuju

Iz MANS-a ocjenjuju da je dosadašnja praksa Vlade za finansiranje izgradnje brodova koji se odmah potom izdaju u zakup, ekonomski neopravdana, jer profit direktno izvlači kompanija koja rentira brod, dok se onaj ko ga izdaje zadovoljava "mrvicama" od zakupa.

"Osim toga, nije jasna logika zašto se izdaje garancija za firmu, koja jeste u državnom vlasništvu, ali koju Vlada namjerava da privatizuje, pa se postavlja pitanje kome se finansiraju budući brodovi", dodaje se u komentarima.

Bonus video: