Milić: Javašluk u trošenju novca

Budžetska godina završena je sa deficitom od 189 miliona umjesto planirana 83 miliona, a nedostajuća sredstva u budžetu su dostigla 320 miliona
13 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 22:43h

Skupština je završila raspavu o završnom računu budžeta za 2012. a iz opozicije je najavljeno da neće glasati za njega jer je nerealno planiran, što potkrepljuju probijanjem važnih budžetskih stavki i netransparentnim trošenjem novca.

Prema predlogu završnog računa, ukupni prihodi države u 2011. bili su 1,13 milijardi eura. Budžetska godina završena je sa deficitom od 189 miliona umjesto planirana 83 miliona, a nedostajuća sredstva u budžetu su dostigla 320 miliona, što je 100 miliona više u odnosu na prvobitnu projekciju.

Vraćeno je 45 miliona kamata umjesto planiranih 29 miliona.

Knežević naveo da je Uprava za sport davala novac za službena putovanja osobama koje ne rade u toj instituciji, te da je Ministarstvo ekonomije na službena putovanja potrošilo 310.000

Radi se o preusmjeravanju novca mimo zakonske procedure, plaćanje posebnih radnih grupa za poslove koji su pojedincima u opisu radnog mjesta, avansna plaćanja za javne nabavke prije njihovog okončanja, plaćanje službenih putovanja novcem sa ugovorenih usluga…

DRI je kontrolisala 22 budžetske jedinice nakon čega je dala 47 preporuka za uspostavljanje reda u javnim finansijama, a opozicija se pitala šta bi se sve pronašlo da je vrhovna revizija imala kapaciteta da iskontroliše sve potrošače.

"Može se zaključiti da je bio javašluk u javnim finansijama. Primjer za to je sklapanje ugovora o djelu kojih je bilo i u Ministarstvu finansija. Na njih je plaćano devet odsto poreza, a da je bilo stalno zaposlenje onda bi imali onih 60 odsto", rekao je lider SNP–a Srđan Milić.

Nebojša Medojević (DF) istakao je da bi sve uštede koje Vlada pokušava da napravi mogle pasti u vodu ukoliko stignu garancije za KAP-ove kredite.

Foto: Savo Prelević

Njegov kolega Milan Knežević naveo je primjer da je Uprava za sport davala novac za službena putovanja osobama koje ne rade u toj instituciji. On je rekao da je Ministarstvo ekonomije na službena putovanja potrošilo 310.000.

"Kakva nam je ekonomija bolje da nijesu izlazili iz kancelarija", kazao je Knežević.

Darko Pajović (Pozitvna) je rekao da se ne treba čuditi što Poreska uprava ima pune ruke posla kada je u pitanju utaja poreza, kad državni organi krše zakon dajući dnevnice za putovanja bez naloga.

Pomoćnik ministra finansija Boris Bušković nije se složio sa konstatacijama da nije bilo napretka u javnim finansijama.

Damira Šehovića (SDP) zabrinjava podatak da je u svakoj drugoj kontroli Poreska uprava utvrdila nepravilnosti kada su u pitanju registar kase.

Foto: Savo Prelević

Za DPS je završni račun prihvatljiv “jer je DRI konstatovao napredak u upravljanju javnim finansijama a veći izdaci su posljedica krize”.

Na dnevnom redu su bili i izvješaji regulatornih agencija, ali o njima nije bilo rasprave.

Skakavci i komarci

Potpredsjednik Skupštine Branko Radulović (DF) je uporedio stanje u javnim finansijama:

“To mi liči na djelo Borislava Pekića “Godine koje su pojeli komarci”, kazao je Radulović, a nekoliko poslanika mu je dobacilo da nije čije o “komarcima” nego “skakavcima”, što je izazvalo smijeh u sali, dok je Radulović objasnio da je greška zbog njegovih godina.

Zbog izvještaja DRI moralo je biti kazni, ANB "osinjak"

Vladislav Bojović (DF) ocijenio je da bi Tužilaštvo trebalo da reaguje na osnovu nalaza DRI i kazne pojedince.

Član Senata DRI Branislav Radulović kazao je da će izmjene novog zakon o budžetu apostrofirati odgovornost pojedinaca za kršenje budžeta.

Azra Jasavić (Pozitivna) pitala je šta se dešava sa imovinom zaposlenih u ANB-u koji se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom, a Vasilije Lalošević (SNP) da bi valjalo da se javnost upozna sa vilama ANB–a, njihovom kvadraturom i načinom na koji se one korisite.

“Ušli ste u osinjak”, rekao je Lalošević predstavncima DRI koji su radili reviziju ANB–a.

Galerija

Bonus video: