Vlada traži smanjenje plata poslanicima i zaposlenim u regulatornim agencijama

Vlada traži od Skupštine da smanji plate poslanicima za sedam odsto kao što je to urađeno sa ministarskim zaradama
207 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 16:07h

Plate zaposlenima u svim regulatornim agencijama, moraju se svesti na nivo zarada koje su u državnoj upravi, a sav višak prihoda koje regulatori ostvare davaće državnom budžetu.

To je najznačajniji dio novog paketa mjera štednje koje će pratiti budžet za narednu godinu i koji Vlada, prema najavi ministra finansija Radoja Žugića, treba danas u formi zaključaka da usvoji i uputi ka Skuštini koja će izjasni o budžetu i finansijskim planovima regulatora za narednu godinu.

Vlada traži od Skupštine da smanji plate poslanicima za sedam odsto kao što je to urađeno sa ministarskim zaradama kroz paket mjera štednje koje su pratile ovogodišnji rebalans budžeta. Poslanici su tada “izbjegli” smanjenje zarada.

“Skupština kroz usvajanje planova regulatora treba da utiče da se zarade krizno usklade sa onima u državnoj upravi, a da se zarade onih sa deficitarnim zanimanjima urede posebnim aktom. Uz to, svi regulatori moraju diskrecione troškove svesti na nivou državnih” rekao je Žugić danas na odboru za ekonomiju, finansije i budžet koji je završio raspravu o budžetu za narednu godinu.

Paketom novih mjera štednje, objasnio je Žugić, predviđeno je smanjene plata i menadžmentima regulatornih agencija i preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo i to za predsjednike borda jedna prosječna zarada u državi, za članove borda 50 odsto prosječne zarade i za izvršne direktore dvije prosječne zarade.

Set mjera štednje porazumijeva i definisanje posebnog akta za suzbijanje sive ekonomije, kao i posebnog akta kojim ce precizirati koje komisije i radna tijela mogu dobiti posebnu naknadu.

Vlada će kroz mjere štednje zamrznuti penzije na postojecem nivou, ali je plan da se penzionerima sa najmanjim primanjima pružiti jednokratna pomoć i pomoći u rešavanu stambenih pitanja.

“Paket mjera štednje važiće na narednu godinu, nakon čega ćemo napraviti analizu i odlučiti hoće li se one nastaviti ili ćemo ih ukinuti” rekao je Žugić.

Ministar je obećao da se neće otpuštati zaposleni iz državne administracije i neće im se smanjivati zarade već će se uštede napraviti kroz preraspodjelu poslova.

Odbor je zavrsio raspravu o budžetu za 2013. godinu o kome će se sjutra izjaniti. Budžet je projketovan na 1,2 milijarde eura sa deficitom od 95,3 miliona i novim zaduženjima do 250 miliona.

Galerija

Bonus video: