Čarapić i Mitrović opet pred Odborom za antikorupciju

Termin saslušanja biće naknadno određen, ali se ono neće održati prije kraja januara
1 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ranka Čarapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2012. 14:51h

Skupštinski Odbor za antikorupciju odlučio je da obavi kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužioca, Ranke Čarapić i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Predraga Mitrovića u vezi privatizacije Telekoma.

Odbor o tom pitanju nije glasao, već je, kako je objasnio njegov predsjednik, Predrag Bulatović, iskoristio poslovničku odredbu da se kontrolno saslušanje, na osnovu predloga trećine članova parlamentarnog radnog tijela, održi po automatizmu.

"Tu mogućnost nam određuje Poslovnik, jednom u toku redovnog zasijedanja", kazao je Bulatović.

On je dodao da će termin saslušanja, koje su predložili članovi Odbora iz opozicionih stranaka, biti naknadno određen, ali se ono neće održati prije kraja januara.

Član Odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS), Mevludin Nuhodžić, podsjetio je da je održano nekoliko saslušanja o slučaju privatizacije Telekoma.

"Ne vidim šta bi moglo još da se sazna, što već nijesmo čuli. Bojim se da stalnim saslušanjima o istoj temi ne dajemo političke obrise, a da zapostavljamo našu osnovnu, kontrolnu funkciju", zaključio je Nuhodžić.

U Crnoj Gori je sredinom godine počeo da radi Anketni odbor za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma, koji je, između ostalih, saslušao Čarapić i Mitrovića i dostavio Skupštini tehnički izvještaj o radu, koji sadrži sve aktivnosti koje su sprovedene u prethodnom periodu, ali ne i predlog mjera koje po ocjeni Anketnog odbora parlament treba da preduzme, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

SEC je u decembru optužio bivše direktore Mađar Telekoma da su dvojici funkcionera crnogorske Vlade i "sestri visokog Vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom" platili 7,35 miliona eura mita u procesu privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Bonus video: