Ukidanjem povišice penzioneri bi bili zakinuti za 110 eura na godišnjem nivou

“Da se od najugroženijeg sloja stanovništva uzima i to malo što im je ostalo kako bi se popravilo stanje u budžetu”
63 pregleda 62 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 19:11h

Skupštinski odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje nije izglasao predlog dopune Zakona o penzijsko invalidskom soiguranju (PIO) kojim bi, kako su predložila ministarstva socijalnog staranja i finasija, trebalo zamrznuti redovno usklađivanje penzija tokom 2013. godine.

Za predlog je glasalo četvoro poslanika vladajuće koalicije ali je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović bio uzdržan, četvoro opozicionih predstavnika je bilo protiv i predlog nije dobio većinu.

Bez obzira što predlog Zakona nije dobio podršku Odbora, o njemu će se glasati na plenumu zajedno sa predlogom Budžeta za 2013.

Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 278 eura tako da bi očekivana povišica od 3,3 odsto iznosila mjesečno 9 eura i 17 centi ili 110 eura na godišnjem nivou.

Predsjednik Odbora i poslanik DPS-a Zoran Jelić je više puta ponovio da predlog predstavlja “odgovoran odnos prema najugroženijoj kategoriji stanovništva”, a pomoćnik minsitra rada i socijalnog staranja Jovo Pajović je rekao da penzije neće moći da se usklađuju “zbog održivosti penzionog sistema”.

“Penzije su sigurne i redovne ali se moraju usklađivati sa ekonomskom situacijom”, kazao je Pajović.

TV Vijesti, Daniela Vranković

Poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović je ukazao na kontradiktornost u vladinom predlaganju zakona jer je prije 10 dana predložen zakon o budžetu u kojem su predviđana redova usklađenja penzija, a sada je preložena izmjena Zakona PIO jer budžet ne može podnijeti to usklađivanje.

“Kako se može dovoditi u pitanje realnost budžeta koji Vlada predlaže, valjda su imali u vidu kako će isplaćivati novac o kojem su pričali. Predlog je potpuno neprihvatljiv”, rekao je Gošović i podsjetio da je Vlada prije nekoliko godina zakinula penzionere za osam penzija te da su to morali da im nadoknađuju.

“Niste valjda ovo predložili? Da se od najugroženijeg sloja stanovništva uzima i to malo što im je ostalo kako bi se popravilo stanje u budžetu”, pitao je poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić. On je prodsjetio da je direktor Fonda PIO Dušan perović prije nekoliko dna kazao da će budžet za penzije biti 20 miliona eura veći.

“Predložio bih vam da ubuduće ne koristite termin “zemlje regiona” nego “afričke zemlje”, sugerisao je Vučinić poslanicima vladajuće koalicije koji su govorili o tome kako će penzije u regionu da se smanjuju, a da Crna Gora ipak zadržava postojeći iznos penzija.

Vlada traži ukidanje povišice za penzionere

Usklađivanja penzija sa rastom troškova života neće biti u narednoj godinu ako Skupština usvoji izmjene Zakona o penzijskom osiguranju, koje su im iz Vlade juče dostavljene po hitnom postupku.

Prema sadašnjem zakonu penzije bi trebalo da se usklađuju u januaru, a oko 120 hiljada penzionera očekuje povišicu od 3,3 do 3,5 odsto. Da li će u Skupštini većina poslanika biti voljna da zakine penzionere, znaće se već danas kada zbog predloga ovog zakona zasijeda Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje.

Predstavnici opozicije, koje su “Vijesti” sinoć, kontaktirale kazali su da neće glasati za ovaj zakon, tako da će većina zavisiti od glasova SDP-a i manjinskih stranaka.

U dokumentu objavljenom na sajtu Skupštine nije navedeno kada je Vlada usvojila ovaj predlog zakona jer njega nema na sajtu Vlade, niti se nalazio na dnevnom redu prethodnih zasjedanja.

Mustafić neće da kaže za šta će glasati

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić “Vijestima” je kazao da je juče na Kolegijumu dogovoreno da se o ovom zakonu raspravlja zajedno sa predlogom budžeta za narednu godinu i da je on proslijeđen nadležnim skupštinskim odborima.

Na pitanje da li će Bošnjačka stranka, kao dio vladajuće većina, glasati za to da se penzionerima ne odobri povećanje primanja, Mustafić nije želio da otkrije.

“Naš stav iznijećemo na plenumu kada čujemo obrazloženje Vlade. Ovo je veoma ozbiljno pitanje koje se odnosi na veliki broj građana bez obzira na njihovu političku i nacionalnu pripadnost, mada se većinom radi o glasačima DPS-a kao najveće stranke, ali zahtjeva odgovornost svih poslanika. Mi ćemo donijeti odgovornu odluku”, kazao je Mustafić.

Ni on nije znao kada je Vlada usvojila ovaj zakon. Iz SDP-a su najavili da će svoj stav saopštiti danas.

Gošović: Udaraju na najranjivije

Poslanik SNP-a Neven Gošović naglasio je da je predlogom ovog akta Vlada, na opšte iznenađenje, ponovo udarila na najranjiviju kategoriju stanovništva. On je rekao da SNP neće podržati predlog zakona kojim se uskraćuju prava penzionera i da očekuje da zakon neće dobiti većinsku podršku u parlamentu.

“Vlada na ovaj način uskraćuje prava crnogorskih penzionera da im penzije 2013. godine na mjesečnom nivou budu uvećane za oko 3,3 odsto. Na taj način očigledno je da Vlada ima namjeru da uštedi oko 12 miliona eura na godišnjem nivou na štetu zakonom utvrđenih prava penzionera. SNP smatra da se ova sredstva mogu i moraju obezbijediti u budžetu za 2013. godinu na račun ostalih stavki u budžetu, jer penzioneri i ostali korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ne mogu snositi ukupni teret ekonomske i socijalne krize, koju je prevashodno prouzrokovala vladajuća garnitura”, kazao je Gošović.

Iako su izbori održani prije dva mjeseca, kada se znalo da će i budžet za narednu godinu biti teško pupuniti, niko iz vladajuće koalicije nije najavio mogućnost za penzionerima ukinu povišicu, već su govorili da im je standard penzionera jedan od prioriteta.

Direktor Fonda PIO Dušan Perović je samo prije nekoliko dana kazao da će budžet za penzije za narednu godinu biti za 20 miliona veći zbog redovnog usklađivanja. Ukoliko ne bude usklađivanja to znači da će penzije u stvari biti obezvrijeđene za iznos godišnje inflacije od 5,2 odsto.

Vuletić: I prije su nas zakidali

Predstavnik penzionera na listi Demokratskog fronta Vojo Vuletić kazao je da je predlog katastrofalan. On je podsjetio da su penzioneri i ranije bili zakidani zbog čega su se pet godina tužili sa Vladom nakon čega im je bio isplaćen dio oduzetog, ali su im i dalje dužni jednu penziju.

“Od Vlade Mila Đukanovića se nije moglo ni očekivati ništa drugačije već da budžetske probleme prebaci na najugroženije. Tražićemo od svih poslanika opozicije da ne glasaju za ovaj zakon.

Nadam se da će i među poslanicima vlasti biti onih koji ga neće podržati i koji ne pripadaju pukoj glasačkoj mašineriji. Nadam se da je poslanicima SDP-a još stalo do principa socijaldemokratije”, istakao je Vuletić.

Galerija

Bonus video: