Odbor za antikorupciju: Sjutra o saslušanju Čarapić i Mitrovića

"Rasvjetljavanje afere Telekom je naša evropska obaveza i Odbor za antikorupciju je dužan da se njome pozabavi", rekao je Pavlović
1 komentar(a)
Predrag Mitrović, Ranka Čarapić, Foto: Savo Prelević
Predrag Mitrović, Ranka Čarapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.12.2012. 15:16h

Skupštinski Odbor za antikorupciju trebalo bi sjutra, na prvoj sjednici, da donese odluku o sazivanju kontrolnog saslušanja Vrhovnog državnog tužioca, Ranke Čarapić i direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Predraga Mitrovića, u vezi sa aferom Telekom.

Član Odbora i poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović, rekao je da to omogućava nova odredba Poslovnika Skupštine, odnosno član 75, po kojem je svaki odbor dužan da jednom u toku redovnog, ovog puta jesenjeg zasjedanja, zakaže kontrolno saslušanje na zahtjev trećine njegovih članova.

"Rasvjetljavanje afere Telekom je naša evropska obaveza i Odbor za antikorupciju je dužan da se njome pozabavi. Ta afera će se rasvijetliti prije ili kasnije, pa je zato protivljenje nekih članova Odbora iz Deomkratske partije socijalista (DPS) tom kontrolnom saslušanju uzaludno, antievropsko i glupo", naveo je Pavlović u saopštenju.

Borba protiv korupcije, kako je naveo, mora postati prioritet, dok Odbor za antikorupciju mora funkcionisati kao stalni anketni odbor.

"Oni koji se plaše rasvjetljavanja Afere Telekom i koji su se glupo nadali da je na tu aferu stavljena tačka sa prestankom rada Anketnog odbora, grdno su se prevarili. Mogu oni da se ljute koliko god hoće, ali ćemo mi iz DF-a iskoristiti sve mogućnosti kako bi Odbor za antikorupciju profunkcionisao u okviru svoje ustavne i poslovničke nadležnosti", poručio je Pavlović.

On je dodao da je kontrolno saslušanje Čarapić i Mitrovića samo prvi korak u nastavku rada na rasvjetljavanju afere Telekom.

"Odbor za antikorupciju je dužan da tu aferu rasvijetli, predano i detaljno i siguran sam da će se premijer Milo Đukanović bar još jednom morati pojaviti pred ovim Odborom, iako je tokom posljednjeg saslušanja zaprijetio da više neće dozvoliti da bude saslušavan povodom afere Telekom", zaključio je Pavlović.

U Crnoj Gori je sredinom godine sa radom počeo Anketni odbor za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma, koji je, između ostalih, saslušao Čarapić i Mitrovića i dostavio Skupštini tehnički izvještaj o radu, koji sadrži sve aktivnosti koje su sprovedene u prethodnom periodu, ali ne i predlog mjera koje po ocjeni Anketnog odbora parlement treba da preduzme, u skladu sa Ustavom i zakonom.

Krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

SEC je u decembru optužio bivše direktore Mađar Telekoma da su dvojici funkcionera crnogorske Vlade i "sestri visokog Vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom" platili 7,35 miliona eura mita u procesu privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Bonus video: