RTCG za grijanje troši 1.000 eura dnevno: Da ugriju studio, griju cijelu zgradu

Direktor RTCG kaže da zgrada Javnog servisa troši 60 odsto više nego što bi “normalna” zgrada trošila
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 18:17h

Radio televizija Crne Gore ostvarila je za devet mjeseci ove godine gubitak od 1.786.959 eura. To je pokazao izvještaj o finansijskom poslovanju za period od 1. januara do 30. septembra, koji su članovi Savjeta te kuće usvojili na današnjoj sjednici. Izvještaj je pokazao da su ukupni troškovi bez amortizacije nešto manji od 1,07 miliona.

Kako je kazala rukovoditeljka finansija u RTCG, Mladenka Nikčević, Radio televizija je za prvih devet mjeseci ostvarila ukupan prihod u iznosu od skoro 7,33 milona eura što je za 2.6 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U odnosu na rebalans budžeta, tvrdi Nikčević, prihodi se ostvaruju planiranom dinamikom na godišnjem nivou.

"U ukupnom prihodu najveće učešće imaju budžetski prihodi 78.9 odsto, a ostalo su marketinški i ostali prihodi i donacije opreme", kazala je ona.

Nikčević je istakla da su budžetski prihodi 5.785.375 eura, a čine ih opšti dio tekućeg budžeta, dio koji se finansira iz Ministarstva kulture i dio iz tekuće rezerve budžeta.

"Pošto su rebalansom budžeta umanjena sredstva koja se dodjeljuju iz Ministarstva kulture, odlukom Vlade dodijeljena su i uplaćena dodatna sredstva u iznosu od 200.000 eura, ali je u odnosu na 2011. godinu primjetno osjetno smanjenje budžetskih prihoda i to za nominalni iznos od 849.104 eura", objasnila je Nikčević.

Posebnu pažnju članova Savjeta izazvali su troškovi grijanja, za koje se za četiri mjeseca izdvaja 120.000, dok na dnevnom nivou grijanje košta 1000 eura

Posebnu pažnju članova Savjeta izazvali su troškovi grijanja, za koje se za četiri mjeseca izdvaja 120.000, dok na dnevnom nivou grijanje košta 1000 eura.

Kako je objasnio generalni direktor Radio televizije Crne Gore, Rade Vojvodić troškovi su toliki jer se zgrada RTCG grije po starom sistemu, koji postoji koliko i sama zgrada, a koji podrazumijeva da se mora cijela zgrada grijati da bi se zagrijao jedan studio.

Prema njegovim riječima, zgrada Javnog servisa troši 60 odsto više nego što bi “normalna” zgrada trošila.

Sa današnje sjednice, Foto: Boris Pejović

"I tvrdim i uvijek sam tvrdio da ova zgrada nije televizija, jer je televizija tri velika studija i jedan ili dva sprata i kraj priče. Ovo za mene nije televizija jer proizvodi veliki trošak, velike gubitke energije i to nije dobro za budućnost”, istakao je Vojvodić.

Jedno od mogućih rješenja, prema njegovom mišljenju, jeste da se televizija preseli u prva dva sprata, a da se u budućnosti ostatak zgrade iznajmljuje.

Prema riječima predsjednika Savjeta RTCG Duška Simonovića, u toj kući imaju razloga da budu i nervozni i ljuti jer je rezultat negativan, ali ne toliko negativan koliko su očekivali

"Ako to ne uradimo u nekom budućem periodu bojim se da će sve ovo što je planirano, odnosno što je predviđeno programskim okvirom, biti u slabijem obimu realizovano”, istakao je Đurović.

Prema riječima predsjednika Savjeta RTCG Duška Simonovića, u toj kući imaju razloga da budu i nervozni i ljuti jer je rezultat negativan, ali ne toliko negativan koliko su očekivali. On je podsjetio da je ta kuća u 2009. godini imala budžet nešto manji od 10.245 miliona eura, a ove godine imaju u planu da će uz maksimalna naprezanja ostvariti oko 7,35 miliona eura.

“Znači tu nedostaje poprilično sredstava, a postoje i dugovanja iz ranijih godina, utuženja koja nijesu mala, ali akumuliranja potraživanja potrošača”, kazao je on.

Ipak, Simonović ističe da imaju dobru najavu, s obzirom na to da je Vlada ovih dana odobrila 200.000 eura za rješavanje tehnološkog viška. On je naglasio da se sa sredstvima koja su sada na raspolaganju toj medijskoj kući ne može računati na ozbiljan Javni servis.

"Učinili smo dobar posao i to se negdje prepoznaje i možemo biti zadovoljni sa učinjenim. Mislim da je to sve skupa jedna optimistična priča bez obzira na negativni rezultat, jer biće još negativnih rezultata, ali se nadamo da ćemo polovinom naredne godine ući u neku pozitivniju priču", objasnio je on.

Veća saradnja sa Privrednom komorom, mimoišli se oko NATO alijanse

Na sjednici je usvojen i prijedlog programsko-produkcionog plana Televizije Crne Gore za narednu godinu. Članovi Savjeta su se usaglasili da bi trebalo obezbijediti veću saradnju sa Privrednom komorom, dok je najviše mimoilaženja bilo u pogledu emisije koja će biti namijenjena promovisanju NATO alijanse.

Naime, sporna je bila odrednica da je "NATO garant mira i bezbjednosti", što je predviđeno programsko-produkcionim planom, a koja ima „navijački a ne neutralni stav“.

Članovi Savjeta, zajedno sa urednicom prvog programa Radojkom Rutović, zaključili su da je najbolje preformulisati tu konstataciju, kako bi Javni servis radio u interesu građana, od kojih je većina protiv te Alijanse, ali i kako se ne bi predviđao rezultat referenduma.

Članovi Savjeta su i na ovoj sjednici raspravaljali o emitovanju, reemitovanju i koprodukciji, pri čemu je usaglašeno da treba donijeti određene kriterijume po kojima bi se određivalo kada je dozvoljeno sprovoditi ih.

"Mislim da sloboda neće biti dobra za vas, pa treba usvojiti kriterijume kojima će se to regulisati",kazao je član Savjeta Goran Đurović.

Taj zadatak bi trebalo da obavi nova radna grupa.

Galerija

Bonus video: