Usvojen predlog zakona o završnom računu budžeta

Opozicija je bila protiv usvajanja završnog računa jer smatraju da su sve budžetske projekcije promašene
357 pregleda 0 komentar(a)
Boris Bušković, Foto: Mf.gov.me
Boris Bušković, Foto: Mf.gov.me
Ažurirano: 21.12.2012. 15:59h

Odbor za ekonomiju, finasije i budžet usvojio je glasovima vladajuće koalicije predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu i finansijske planove šest regulatornih agencija.

Opozicija je bila protiv usvajanja završnog računa jer smatraju da su sve budžetske projekcije promašene, dok je izjašnjavanje o preporukama državne revizije na završni račun odloženo za narednu nedjelju.

Prema predlogu zakona ukupno je prihodovano 1,1 milijardu eura, deficit je uvećan sa planiranih 83 miliona na na 189 miliona, dok su nedostajuća sredstva uvećana sa 220 na 320 miliona.

Javni dug je bio 1,4 milijarde eura. Pomoćnik ministra finansija, Boris Bušković rekao je da su osnovni ciljevi fiskalne politike Vlade u prošloj godini bili održavanje makroekonomske stabilnosti, obezbjeđivanje održivog sistema javnih finansija, uspostavljanje održivog penzijskog sistema i stvaranje uslova za što povoljniji poslovni ambijent.

DRI je dala uslovno mišljenje na završni račun budžeta za prošlu godinu, uz preporuke Vladi da obezbijedi efektivne mjere nadzora nad prikupljanjem svih javnih prihoda i dodatno preispita politiku davanja subvencija i njihovu strukturu.

Bonus video: