Banke će godišnje dostavljati podatke o isplaćenim bonusima

Obezbjeđuje se unaprijeđenje sistema izvještavanja u kvalitativnom i kvantitativnom smislu
0 komentar(a)
cbcg, Foto: Luka Zeković
cbcg, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2012. 16:37h

Banke će morati uz godišnje izvještaje o svom poslovanju koje su dužne da dostavljaju Centralnoj banci (CBCG) dostavljati i podatke o bonusima koji su isplaćeni članovima odbora direktora za godinu za koju se taj izvještaj odnosi.

To je predviđeno izmjenama odluke koje banke dostavljaju CBCG, a koje je usvojio Savjet vrhovne monetarne institucije kojim je predsjedavao viceguverner Milojica Dakić.

Izmijenjena je odluka o kreditnom registru čija je suština da će podaci o neurednim dužnicima koji su svrtani u kategoriju E (potraživanja koja banke otpisuju jer ne mogu da ih naplate) i nakon brisanja iz interne evidencije biti dostupni u registru u naredne tri godine.

Savjet je usvojio Izvještaj glavnog ekonomiste za treći kvartal 2012. godine, koji je pokazao da je tirizma i dalje glavni pokretač ekonomskog rasta.

Konstatovano je da je inflacija u porastu tako da je u odnosu na decembar prethodne godine zabilježila rast od 4,3 odsto, dok je godišnja stopa inflacije iznosila 4,4 odsto, što je ispod stope inflacije u većini zemalja regiona, ali iznad stope inflacije u euro zoni.

“Evidentan je i rast stranih direktnih investicija, tako da ćemo i ove godine imati relativno visok priliv. Produbljena je eksterna neravnoteža i javni dug je u porastu. Bankarski sistem je stabilan i visokolikvidan” saopšeno je iz CBCG nakon sjednice Savjeta.

.

Bonus video: