Vlada traži da rukovodioci vrate bonuse, ministre ne diraju

Vlada traži da rukovodeći kadar vrati stimulanse isplaćene uz plate ove godine, to se odnosi na Luku Bar i Željezničku infrastrukturu, sopstvene privilegije zaboravili
13 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 15:00h

Resor za finansije Vlade Mila Đukanovića najavio je da će menadžmentu javnih ustanova i preduzeća, u kojima država ima većinsko vlasništvo, uputiti dopis sa zahtjevom da vrate isplaćene bonuse.

Iz Ministarstva finansija su zvanično objavili da će tražiti da vrate novac oni koji su uzimali bonuse ove godine, tumačeći da je to suprotno obavezujućoj preporuci Vlade o mjerama štednje. U saopštenju nije navedeno kome će dopisi sa tim zahtjevom biti upućeni, već da se radi o “manjem broju pravnih lica” koji nije postupio u skladu sa zaključkom Vlade o mjerama štednje od kraja aprila. “Vijestima” je nezvanično saopšteno da se to odnosi na isplate bonusa i naknada u preduzećima Luka Bar i Željeznička infrastruktura.

I ministri su, osim plata, u jeku ekonomske krize u prošloj Đukanovićevoj vladi primali bonuse od 900 do 960 eura. Taj novac, međutim, nijesu dužni da vrate, jer se on smatra “zakonitim primanjem”, koje je uvedeno kao antikoruptivna mjera.

Stimulanse su crnogorski ministri dobijali od januara 2010. do oktobra prošle godine.

Bivši premijer Igor Lukšić predložio je ukidanje bonusa, nakon što su dijeljeni i deset mjeseci dok je on bio na čelu izvršne vlasti. Gotovo istovremeno su članovi Vlade namireni tako što su angažovani u brojnim komisijama i savjetodavnim tijelima u kojima su primali visoke honorare, a dobrim dijelom za posao koji im je inače u opisu radnog mjesta. Na to je upozorila i Državna revizorska institucija u okviru revizije završnog računa budžeta za prošlu godinu.

Iz Ministarstva finansija juče su saopštili da je isplata bonusa u pojedinim ustanovama i javnim preduzećima, u kojima država ima većinsko učešće u vlasništvu, te u nezavisnim regulatornim agencijama, stavljena u fokus pažnje crnogorske javnosti, podsjećajući na zaključak Vlade kojim je preporučeno “postupanje u vezi sa navedenim”.

Nedavno je objelodanjeno da je 11 direktora Luke Bar sebi isplatilo u junu bonuse od šest do osam prosječnih zarada na nivou države, odnosno od 2.880 i 3.840 eura za pozitivan rezultat ostvaren u prošloj godini. Procurjelo je i da je predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Zarija Franović, koji je podnio ostavku, za sedam mjeseci ove godine obezbijedio 13,5 hiljada eura.

“Sebe ste za prvih sedam mjeseci ove godine pored zarade častili 8.000 eura, što na mjesečnom nivou iznosi prosječno 1.147 eura i na to još nezakoniti bonus od 5,5 hiljada eura, što ukupno iznosi skoro 13,5 hiljada eura. Obmanuli ste crnogorsku javnost kada ste demantovali informaciju da ste od sedmog juna do sedmog jula ove godine na svoj račun iz ove kompanije dobili 13.467 eura”, piše u pismu Franovićevih saradnika, u kojem se ultimativno tražili njegovu neopozivu ostavku.

On je negirao da mu je isplaćena ta suma, tvrdeći da je uzeo “onoliko koliko je predvidio zakon”. Franović je prekršio preporuku Vlade o maksimalnom primanju, jer je nedavno izjavio “Vijestima” da je imao “tri i po prosječne plate na nivou države". Vlada je u sklopu mjera štednje, koje su pratile ovogodišnji rebalans budžeta, obavezala javne ustanove i preduzeća da, između ostalog, neto zarade rukovodećem kadru ograniči na najviše tri prosječne neto zarada u državi.

Pet članova Borda direktora, Predrag Ivanović, Zdravko Gvozdenović, Goran Jevrić, Žarko Pavićević, Nikola Jovović, izvršni direktor Slobo Pajović, sekretarka Vesna Mihaljević i još četvorica direktora sektora, dodijelili su sebi u junu ove godine, na osnovu odluke Skupštine akcionara, novčane stimulanse. To je učinjeno pozvajući se na Vladinu preporuku da se u slučaju pozitivnog poslovanja preduzeća rukovodećem kadru mogu ispatiti bonusi. Iz izvršne vlasti, međutim, neformalno tumače da to ne može da se odnosi na 2011. već na ovu godinu, što bi značilo da 2013. ne bi bilo problema da rukovodeći kadar uzme hiljade eura, ukoliko preduzeće tekuću godinu završi pozitivno.

Vlada ostavila mogućnost da uzimaju stimulanse

Vlada je mjerama štednje ostavila mogućnost da se u slučaju pozitivnog poslovanja preduzeća u većinskom državnom vlasništvurukovodećem kadru mogu ispatiti bonusi.

Odobreno je da i u onim kompanijama gdje smanje gubitak u odnosu na prethodnu godinu, mogu da dobiju novčanu nagradu, uz prethodnu saglasnost Vlade. Tu preporuku u Luci Bar su tumačili tako što su malo nakon preporuka Vlade, odnosno u junu ove godine, podijelili po nekoliko hiljada eura.

Iz izvršne vlasti su za Dnevne novine tumačili da se to ne može odnositi na prethodnu, već da se bonusi mogu ostvariti 2013, jer je odluka Vlade usvojena ove godine.

Ivanović: Poštovaćemo odluku

“Vijesti” su kontaktirale direktora Luke Sloba Pajovića da bi odgovorio hoće li on i njegove kolege vratiti novac, s obzirom da je iz Vlada najavljeno da će to tražiti, ali nije odgovarao na pozive.

Predsjednik Borda direktora Luke Bar, Predrag Ivanović je saopštio da će poštovati to što Vlada preporuči. “Ne mogu da razgovaram jer sam na poslovnom razgovoru. Sve što je Vlada usvojila, ispoštovaćemo”, rekao je Ivanović “Vijestima”.

On je nedavno izjavio da je spreman da vrati bonus, ukoliko se utvrdi da je odluka pravno neosnovana. Ivanović je zvanično ocijenio da se radi o minimalnom ”stimulansu za ono što je uprava postigla”.

Luka Bar je zabilježila neto dobit od 188,12 hiljada prošle godine, odnosno skoro deset puta manju nego 2010.

Galerija

Bonus video: