Saveljić: Ne postoje uslovi za predstavljanje Crne Gore kroz ekonomsku diplomatiju

On je kazao da ekonomsko predstavljanje zemlje čini važan, ako ne i najvažniji segment u savremenim diplomatskim odnosima
127 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Luka Zeković
Privredna komora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.12.2012. 11:08h

Predstavljanje Crne Gore kroz neki oblik ekonomske diplomatije je neophodno, ali za to u ovom trenutku ne postoje potrebni uslovi, ocijenio je potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Ivan Saveljić.

On je kazao da ekonomsko predstavljanje zemlje čini važan, ako ne i najvažniji segment u savremenim diplomatskim odnosima.

“U eri globalizacije, otvorenih tržišnih uslova privređivanja i brzog protoka ogromnog broja informacija, lični kontakti i institucionalno predstavljanje države i njenih ekonomskih interesa, ipak, ostaju nezamjenjivi osnov privredne saradnje među zemljama”, rekao je Saveljić agenciji Mina-business.

On je naveo da, kada se tako opšte date činjenice pokušaju primijeniti na primjeru Crne Gore, dolazi do problema malih institucionalnih kapaciteta i nedostatka sredstava za tu vrstu predstavljanja.

“To pitanje se i dalje stavlja u drugi plan, u odnosu na zadatke koje pred sobom imaju diplomatsko-konzularna predstavništva Crne Gore u inostranstvu”, kazao je Saveljić.

Nakon ekonomske krize je, kako tvrdi, došlo do osjetnog smanjenja stranih direktnih investicija u Crnu Goru, što je posebno usložilo ekonomski ambijent, s obzirom na to da se rast domaćeg proizvoda dominantno temelji na tim ulaganjima.

“To nije slučaj samo sa Crnom Gorom, već se to odnosi na region i čitav svijet, gdje već nekoliko godina vlada recesija i sve je manje sredstava za pokretanje novog investicionog ciklusa”, saopštio je Saveljić.

Ekonomske diplomate primaju u prosjeku tri hiljade eura mjesečno, plaćen im je stan i troškovi školovanja djece. Prema nekim procjenama, diplomate su učestvovale u dovođenju više od 60 investitora

On je dodao i da je pred crnogorskom Vladom zadatak da, u mjeri mogućeg, pokuša da ponudi bolje uslove za privlačenje stranog kapitala i na taj način, uz neophodnu štednju, pokrene zamajac novih investicija i privrednog oporavka.

“U tom kontekstu snažnije predstavljanje Crne Gore kod stranih partnera, pa i kroz ekonomsku diplomatiju, imalo bi puno smisla”, poručio je Saveljić.

On je naveo da investicije u Crnoj Gori, osim iz Rusije i Italije, dolaze i iz drugih država, među kojima su Mađarska, Austrija, Turska, Velika Britanija i Švajcarska.

“S obzirom na velik broj zemalja iz kojih se investira u Crnu Goru, teško da bi se moglo govoriti o našem predstavljanju u svim ili većini tih država na ekonomskom planu. Kao alternativa, bilo bi izuzetno značajno da se osnaži predstavništvo u Briselu, jer je to mjesto na kome se sažimaju, pored političkih, i ekonomske relacije našeg osnovnog prioriteta u međunarodnim odnosima – evropskim integracijama”, kazao je Saveljić.

U Crnoj Gori, prema njegovim riječima, postoji 21 diplomatsko-konzularno predstavništavo, među kojima značajan broj ima predstavnike koji se bave dominantno ili isključivo ekonomskim pitanjima.

“Sa tim predstavnicima PKCG ima redovnu komunikaciju i vrlo dobre poslovne odnose. To joj omogućava da uspješnije realizuje organizaciju poslovnih foruma, privrednih sajmova, kao i dobijanje relevantnih podataka koji se tiču ekonomija tih zemalja”, poručio je Saveljić.

PKCG, kako je naveo, pokušava da kroz interes tih zemalja, koji je iskazan kroz predstavljanje i promociju njihovih ekonomija, promoviše i crnogorske ekonomske potencijale.

“Postizanje boljih rezultata na tom planu mogli bi očekivati samo kroz recipročan nastup na njihovim tržištima, ali za to, za sada, ne postoje uslovi”, zaključio je Saveljić.

U Srbiji bi uskoro trebalo da se sazna ko će od 27 ekonomskih diplomata biti vraćen u zemlju zbog uštede i lošeg učinka u pojedinim slučajevima. Oni su prije oko dvije godine otišli u druge zemlje da traže nova tržišta za srbijansku robu i promovišu državu kao dobro mjesto za ulaganje. Do sada su ekonomske diplomate, kako prenose srbijanski mediji, državu godišnje koštale više od 1,5 miliona eura.

Ekonomske diplomate primaju u prosjeku tri hiljade eura mjesečno, plaćen im je stan i troškovi školovanja djece. Prema nekim procjenama, diplomate su učestvovale u dovođenju više od 60 investitora.

Bonus video: