Savez sindikata neće Opšti kolektivnu ugovor jer bi ostao bez miliona

Najveći problem nepostojanja OKU je to što poslodavcima daje veći prostor za svojevoljno mijenjanje plata
61 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 18:17h

Predstavnici Vlade u Radnoj grupi za izradu novog Opšteg kolektivnog ugovora potvrdili su “Vijestima” da ovaj pravni akt, koji definiše odnos između zaposlenog i poslodavca, nije donijet zbog neprihvatanja Saveza sindikata iako ga je radna grupa usaglasila prije mjesec i po.

Skupština SSCG je od kraja ljeta imala nekoliko sjednica o ovom pitanju i nijesu uspjeli da se saglase o tekstu koji im nudi Radna grupa.

Razlozi za neslaganja u SSCG je da se obračunska vrijednost minulog rada svede na 0,5 odsto po godini staža u naredne tri godine, ali više i predlog da se fond SSCG za prevenciju bolesti, odmor i rekreaciju zaposlenih ustupi novom tripartitnom fondu.

Za ovaj fond kojim upravlja Savez novac je dobio izdvajanjem 0,2 odsto od bruto plata zaposlenih. Godišnje su dobijali najmanje 1,2 miliona, a ako bi svi radnici uplatili tu nadoknadu, prinos bi iznosio i 2,9 miliona.

U SSCG smatraju da se ne mogu odreći novca jer im je to jedini siguran prihod, u periodu kada imaju velika dugovanja prema zaposlenima i bankama.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković prije dva dana je kazao da radnici već trpe štetu što OKU nije usvojen.

"Nama se već javljaju radnici koji se žale da poslodavci koriste te praznine i uzimaju ono malo prava koliko je on garantovao za armiju zaposlenih koji nijesu pokriveni granskim kolektivnim ugovorima. Tu posebno mislim na zaposlene u trgovinama i malim i srednjim preduzećima i to se mora riješiti što prije”, kazao je Keković.

On je rekao da je USS tražio sjednicu Socijalnog savjeta na kojoj bi se javnosti reklo zbog čega OKU još nije potpisan.

USS, Unija poslodavaca i Vlada su dali saglasnost na tekst Opteg kolektivnog ugovora o kojem pregovaraju dotovo dvije godine. Prethodni OKU je prestao da važi 30. septembra i radnici mogu da se oslone na Zakon o radu koji nudi manji obim prava, ili na kolektivne ugovore na nivou grana i firmi ako postoje ili svoj ugovor o radu.

Najveći problem nepostojanja OKU je to što poslodavcima daje veći prostor za svojevoljno mijenjanje plata.

Poboljšati Zakon o radu

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Bar pri SSCG Jovan Stojanović, koji je kada je usvajan prethodni OKU bio izvršni sekretar SSCG i kritikovao usaglašene izmjene OKU, smatra da je vrijeme potvrdilo njegovu skepsu.

On je rekao da treba prvenstveno pristupiti poboljšanju Zakona o radu "jer stanje u toj oblasti nije dobro".

"Prije svega u Zakonu o radu treba regulisati oblast štrajka, a treba napraviti i Zakon o socijalnoj zaštiti građana. Treba poboljšati postojeće zakonske normative koji se tiču ove materije, pored ostalog i da bi se unaprijedio poslovni ambijent i za sadašnje i za buduće investitore", istakao je Stojanović.

Galerija

Bonus video: