Kostić želi većinsko vlasništvo u Budvanskoj rivijeri

„Naši planovi za Budvansku rivijeru definitivno nijesu mali. Sa Vladom Crne Gore još nijesmo razgovarali. Očekujemo da uskoro bude raspisan tender, na kome će sve biti transparentno i na kome će svako ko je zainteresovan moći da učestvuje"
275 pregleda 4 komentar(a)
Kempinski, Foto: Chris Sanchez
Kempinski, Foto: Chris Sanchez
Ažurirano: 18.06.2018. 06:03h

MK Grupa želi da postane većinski vlasnik crnogorske Hotelske grupe Budvanska rivijera, da proširi biznis u hotelijerstvu na Albaniju i da uz hotele koje ima u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji zaokruži poslovanje u ovom dijelu Balkana, rekao je izvršni direktor za hotelijerstvo na nivou MK Grupe Nikola Avram novinarima na svečanom otvaranju ljetnje sezone u hotelu Kempinski Adriatik u Istri. Taj hotel je MK Grupa kupila krajem prošle godine.

Svečanom otvaranju ljetnje sezone krajem prošle sedmice, u organizaciji kompanije, prisustvovalo je oko 55 novinara iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. U te četiri države bivše Jugoslavije, MK Grupa, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, je razvila biznis u hotelijarstvu. Avram je kazao da žele da postanu većinski vlasnik Budvanske rivijere gdje planiraju investiciju koja bi Budvu stavila na drugačiju mapu turizma u odnosu na ovu na kojoj se danas nalazi, a Budvansku rivijeru dovela do nivoa od 4 plus ili pet zvjezdica.

„Naši planovi za Budvansku rivijeru definitivno nijesu mali. Sa Vladom Crne Gore još nijesmo razgovarali. Očekujemo da uskoro bude raspisan tender, na kome će sve biti transparentno i na kome će svako ko je zainteresovan moći da učestvuje. O konkretnim ciframa za Budvansku rivijeru za sada ne bih mogao da govorim”, objasnio je Avram.

Većinski vlasnik Budvanske rivijere sada je država Crna Gora (Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58 odsto akcija). Oko 15,23 odsto udjela pripada MK Grupi, a isto toliko i Strateks grupi Nila Emilfarba. Za onoliko koliko bude procijenjena vrijednost kompleksa Sveti Stefan i Miločer biće umanjeno Vladino učešće u ostalom dijelu Budvanske rivijere u kojem će biti Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Kristal, pa će se povećati učešće sada malih akcionara koji mogu postati i većinski. Avram je objasnio da bi u okviru Budvanske rivijere razvili dva koncepta, jedan gdje bi zadržali individualni brend koji bi vodili ljudi iz Crne Gore, a drugi dio kompanije bi razvijali sa nekim od vodećih svjetskih hotelskih lanaca.

“Imamo planove i za druge investicije u regionu i za sve vidove turizma od planinskog do morskog. Otvoreni smo za svaki dobar projekat. U ovom trenutku smo jedina kompanija koja posluje u četiri države na području bivše Jugoslavije. Želimo da se proširimo na Albaniju i da zaokružimo ovaj dio Balkana. U hotelu Grand na Kopaoniku imamo 185 zaposlenih, u hotelu Kempinski u Portorožu u Sloveniji smo povećali broj radnika za 20 odsto, a u Hrvatskoj za 10 odsto”, kazao je Avram.

MK Grupa je nakon prve investicije prije 10 godina u modernizaciju najvećeg hotelskog kompleksa na Kopaoniku dalja ulaganja usmjerila u domenu gradskih hotela i hotela na jadranskoj obali. Trenutno, direktno upravlja hotelima Grand na Kopaoniku, hotelom Kempinski Palace u Portorožu, Kempinski Adriatic u Istri, a krajem maja je otvoren i hotel Šeraton u Novom Sadu. Ti hoteli su sa četiri ili pet zvjezdica. MK Grupa u većinskom i manjinskom vlasništvu ima 11 hotela sa više od 2.500 ležajeva. Buduće investicije usmjerene su na gradske hotele većih kapaciteta sa više od 100 ili 200 soba, kao i hotele na moru i planini u regionu. Iz kompanije je objašnjeno da konkretni potezi zavise od ponude hotela na tržištu u datom momentu, a imaju kapacitete da preuzmu od jedan do dva hotela godišnje.

Kempinski je doprinio razvoju Istre

Direktor prodaje i marketinga hotela Kempinski Adriatik u Hrvatskoj i Kempinski Palace u Sloveniji Tomislav Hrala kazao je da dolazak brenda Kempinski značajno doprinosi razvoju regije i ruralnog područja gdje su slovenačka i hrvatska Istra.

“MK Grupa je prije dvije i po godine kupila hotel u Sloveniji, a krajem prošle godine u Hrvatskoj. Sa brendom Kempinski Istra je stavljena na mapu svjetskih luksuznih hotela. Gosti su više individualni, ali radimo i sa turoperatorima. U slovenačkom i hrvatskom hotelu ima razlike u strukturi gostiju. Hrvatski hotel je više sezonalnog karaktera i porodični hotel, dok u Portorožu je razvijeniji kongresni turizam. Hotel u Hrvatskoj je jedan od rijetkih u regiji kojima ima golf teren sa 18 rupa”, objasnio je Hrala. Prema njegovim riječima, sarađuju sa lokalnom zajednicom od koje otkupljuju lokalne proizvode i većinu zaposlenih čini domaće stanovništvo.

“U Hrvatskoj imamo 165 soba i 21 aprartman. Ključna klijentela je iz Austrije, zatim Njemačke i regionalnog tržišta. Povećan je broj gostiju iz Srbije od kada je je hotel preuzela MK grupa”, kazao je Hrala.

Bonus video: