Radnicima poslodavac nije platio rad: Zarobljeni na gradilištu

Zbog novonastale situacije Bosanci su se našli u čudu i cijeli slučaj prijavili policiji
896 pregleda 7 komentar(a)
Radnici Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Radnici Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.11.2012. 14:22h

Grupa od dvadesetak bosanskih najamnika već deset dana na gradilištu zgrade za prosvjetare u Nikšiću čeka plate koje nikako da im isplati poslodavac Zoran Jevtović, vlasnik firme Montenegro building iz Budve.

Radnici bi tu mogli ostati do daljnjeg jer je glavni investitor, Saša Jokić, juče unajmio i privatno obezbjeđenje kako bi obezbijedio prostor za nastavak gradnje, budući da je sa podizvođačima, Goranom Dukićem i Zoranom Jevtovićem, raskinuo ugovor zbog, kako je ranije objasnio, nepoštovanja rokova i primjedbi u kvalitetu obavljenih radova. Pripadnici privatnog obezbjeđenja, okupljenim radnicima objasnili su da nijesu došli da ih tjeraju sa radilišta, ali su ih upozorili da ko jednom napusti ograđeni prostor više neće moći da se vrati. To se zapravo desilo sa trojicom radnika koji su, neposredno prije dolaska obezbjeđenja, pošli u prostorije NVO “Alfa centar” da se okupaju, ali im je u povratku obezbjeđenje zabranilo ulaz.

Zbog novonastale situacije Bosanci su se našli u čudu i cijeli slučaj prijavili policiji. Prethodno su od ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Izmira Talića, dobili obećanje da će se njihov slučaj po hitnom postupku rješavati pred Osnovnim sudom u Nikšiću. Radnici ipak poručuju da, dok se zvanično ne procesuira predmet, i ne daju punomoćje advokatu, nemaju namjeru da napuste radilište.

"Mi ćemo istrajati do kraja. Jevtović nam duguje 15.000 eura i dok to na sudu ne dokažemo, ili nam poslodavac ne isplati naše zarade, mi odavde ne mrdamo", poručio je Nedžad Huremović, jedan od najamnika na radilištu.

Jevtović je radnicima još ranije poručio da će im parcijalno isplatiti zarade, iako su kako je kazao, probili rokove gradnje i “isfušerisali posao” zbog čega je poslovao sa minusom. Radnici međutim nijesu pristali na to da se bez čvrstih garancija vrate kućama praznih džepova, demantujući da su im postavljani bilo kakvi rokovi kada su angažovani.

Proteklih dana uspjeli su da produže boravišnu dozovolu, a sve vrijeme spavali su u krugu zgrade za prosvjetare. Povremeno ih obilaze iz Crvenog krsta i NVO “Alfa centar”, kao i dobronamjerni građani koji s vremena na vrijeme donesu

Penali zbog zastoja

Glavni investitor, Saša Jokić, vlasnik firme Viner.co, kaže da je imao i previše razumijevanja za radnike, ali objašnjava da više ne može čekati da radnici riješe spor sa podizvođačima kojima je, kako ističe Jokić, sve uredno plaćeno.

"Ja ću im i advokata platiti ako treba, ali oni moraju da napuste gradilište jer sam ja sa njihovim poslodavcima raskinuo ugovor i već trpim penale zbog nepoštovanja rokova. Pri tom, uveče lože građu kako bi se ugrijali i to je dodatni trošak", kazao je Jokić.

Bonus video: