Nisu dobili beneficirani radni staž pa vraćaju članske karte DPS-a

Bivši radnici nikšićkog Messera nijesu dobili beneficirani radni staž i odlučili se za neuobičajan protest
6 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 17:03h

Radnici Centra tehničkih gasova, koji je 2009. godine od Željezare zakupila njemačka kompanija Messer na tri decenije, izrevoltirani činjenicom što nijesu ispunjeni njihovi zahtjevi vezani za beneficirani radni staž odlučili su da od sada bojkotuju sve lokalne i državne izbore, dok će oni koji su članovi vladajuće partije DPS vratiti članske karte.

„Iako nam je bilo obećano da će naš problem biti riješen ništa se od toga nije dogodilo. Formirana je komisija za utvrđivanje beneficiranog radnog staža koja je odbila naš zahtjev, iako smo i mi do skoro bili radnici Željezare. Zbog toga će svi radnici i njihove porodice koji su članovi DPS-a vratiti članske karte a niko od nas, bez obzira čiji smo simpatizeri, neće više izlaziti na glasanje“, navedeno je u saopštenju radnika Centra tehničkih gasova.

Oni će se u utorak u 10,30 časova okupiti ispred zgrade SO jer se u tom periodu održava nastavak konstitutivne sjednice a zatim će otići do prostorija OO DPS-a i vratiti članske karte.

Od 25 radnika njih šest su članovi DPS-a.

Kada je turska kompanija Tosjali kupila nikšićku Željezaru Messer je ostao bez Centra tehničkih gasova a radnici, njih 25, koji imaju u prosjeku od 25 do 30 godina staža, tražili su da im se priznaju beneficije za period rada u okviru Željezare kako bi mogli da ostvare pravo na penziju.

Ljetos su protestovali ispred upravne zgrade Željezare a nakon razgovora sa predstavnicima Vlade i obećanja da će biti formirana komisija za utvrđivanje beneficiranog radnog staža zamrzli su proteste.

Oni se od maja nalaze na prinudnom odmoru i do Nove godine Messer će im isplaćivati zarade kao da rade nakon čega će dobiti otpremnine u iznosu od po 13.000 eura.

Bonus video: