Vlada iz budžeta daje preko 300.000 eura za dugove seoskih vodovoda

U Vladinom dokumentu se navodi da lokalni vodovodi iz Mojkovca duguju 19,1 hiljadu eura, Pljevalja 6,4 hiljade, Podgorice 597,2 hiljade i Cetinja 30 hiljadaa eura
0 komentar(a)
Vodomjer, Vodovod, Foto: Vesko Belojević
Vodomjer, Vodovod, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.11.2012. 21:18h

Vlada je odlučila da, kako tvrde, posljednji put iz budžeta uplati Elektroprivredi 346,4 hiljade eura koje su tom preduzeću za struju dugovali lokalni/seoski vodovodi u opštinama Mojkovac, Pljevlja, Danilovgrad, Cetinje i Podgorica.

To je 50 odsto ukupnog dugovanja od 652,9 hiljada eura. Drugu polovinu moraće da uplate opštine koje će u narednom periodu preuzeti plaćanje punih računa za struju umjesto Vlade koja je to do sada radila kroz avansne uplate

U informaciji o dugu lokalnih vodovoda (koji su izgrađeni samodoprinosima mještana seoskih područja), koju je Vlada juče usvojila, objašnjeno je da ti vodovodi nijesu preuzeti od lokalnih javnih preduzeća zbog čega nijesu prepoznati kao obveznici plaćanja za isporučenu struju. Navodi se i da novoizgrađeni lokalni vodovodi ne posjeduju instalisane vodomjere kod potrošača niti imaju obezbijeđenu zaštitu vodoizvorišta, zbog čega ih nijesu mogli preuzeti javni vodovodi.

„Od početka izgradnje tih vodovoda novac za struju je plaćala Vlada kroz avansna plaćanja, a posljednja uplata je bila u novembru prošle godine. Suočena sa problemom neidentifikovanih obveznika plaćanja i stalnog uvećanja duga EPCG se više puta obraćala nadležnim ministarstvima zahtjevom da doprinesu rješavanju tog problema”, navodi se u informaciji i dodaje da je u posljednjem obraćanju u toku ovog mjeseca izvršni direktor EPCG Enriko Malerba zaprijetio da će isključiti sa mreže sve lokalne vodovode u opštinama Podgorca i Danilovgrad.

U Vladinom dokumentu se navodi da lokalni vodovodi iz Mojkovca duguju 19,1 hiljadu eura, Pljevalja 6,4 hiljade, Podgorice 597,2 hiljade i Cetinja 30 hiljadaa eura.

Bonus video: