Eurodizel i lož ulje jeftiniji osam i šest centi, ostala goriva po starom

Do određenih promjena cijena došlo je i u zemljama regiona. Cijene u Crnoj Gori su sada gotovo ujednačene sa ostalima
2 komentar(a)
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.11.2012. 08:17h

Maksimalne maloprodajne cijene eurodizela i lož ulja na crnogorskim pumpama od danas su niže osam i šest centi, dok su ostale vrste goriva zadržale dosadašnje cijene.

Prema odluci Ministarstva ekonomije, litar eurodizela u narednih 15 dana koštaće 1,3 eura, lož ulja 1,27, a lož ulja za grijanje euro.

Litar eurosupera 95 zadržao je cijenu od 1,34 eura, a eurosupera 98 1,38 eura, dok je i eurodizel za komercijalne svrhe ostao na cijeni od 1,16 eura.

Posljednja značajnija promjena cijena goriva bila je 5. novembra, kada su eurosuper 98 i 95 pojeftinili osam, odnosno devet centi. Eurodizelu je posljednji put promijenjena cijena krajem avgusta, kada je poskupio za pet centi 1,38 eura

Posljednja značajnija promjena cijena goriva bila je 5. novembra, kada su eurosuper 98 i 95 pojeftinili osam, odnosno devet centi. Eurodizelu je posljednji put promijenjena cijena krajem avgusta, kada je poskupio za pet centi 1,38 eura.

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka, a formiraju se na osnovu kretanja cijena sirove nafte na londonskom tržištu i valutnog odnosa eura i dolara.

Osim svjetskih cijena nafte i valutnog odnosa, u strukturi cijene goriva značajan udio imaju takozvana državna zahvatanja, odnosno porezi i akcize, pa otprilike pola iznosa ode u dižavni budžet. S obzirom na sadašnju kondiciju državne kase, ne može se očekivati smanjenje tih dažbina, što su ranije potvrdili i iz Ministarstva ekonomije. Oni kažu da bi, u slučaju smanjenja akciza, morali da podignu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) koja trenutno iznosi 17 odsto.

Cijene skoro ujednačene sa cijenama u regionu

Do određenih promjena cijena došlo je i u zemljama regiona, a nakon pojeftinjenja, cijene u Crnoj Gori su gotovo ujednačene sa ostalima nakon što su jedan period bile među najvišima. Trenutno cijene goriva koje plaćaju crnogorski građani najsličnije su cijenama goriva u Hrvatskoj, gdje je litar eurosupera 95 jedan cent skuplji i košta 1,35 eura, kao i u Srbiji, dok eurosuper 98 košta dva centa više, odnosno 1,4 eura. Litar eurodizela u Hrvatskoj košta kao i u Crnoj Gori, odnosno 1,3 eura.

Najskuplji beznin je u Sloveniji, gdje eurosuper 95 košta 1,46 eura po litru, a onaj od 98 oktana je 1,48 eura. Najskuplji dizel plaćaju građani Srbije, 1,41 euro za litar.

Najjeftiniji benzin u regionu tradicionalno je u Bosni i Hercegovini, gdje eurosuper 95 košta 1,28, eurosuper 98 je 1,35. Za litar eurodizela na BiH pumpama treba izdvojiti 1,3 eura, koliko i u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Bonus video: