Na posao čeka 4.000 Bjelopoljaca

Tokom prošle godine nezaposlenost je pokazivala tendenciju porasta i najizraženija je bila na kraju godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 17:46h

Na evidenciji Biroa rada u Bijelom polju nalaze se 3.873 nezaposlena od kojih su 1.589 žene.

Tokom prošle godine nezaposlenost je pokazivala tendenciju porasta i najizraženija je bila na kraju godine kada su na evidenciji Biroa rada bile 3.982 osobe.

Stopa nezaposlenosti je početkom prošlog mjeseca iznosila 24,94 odsto.

Na povećanje te stope tokom ove godine, prema riječima rukovodioca Biroa rada u Bijelom Polju Danila Vojinovića, nije uticao broj nezaposlenih koji je u nominalnom iznosu pokazao tendenciju pada, već zvanični statistički podaci dobijeni popisom u kojima je broj radno aktivnog stanovništva znatno manji u odnosu na prethodni popis.

“Strukturu nezaposlenih čini 405 osoba sa sedmim stepenom stručne spreme, 96 sa šestim, 1.253 sa četvrtim, dok su ostalo osobe sa završenim trećim stepenom i bez zanimanja i stručne spreme. Od ukupnog broja nezaposlenih 1.261 osoba je mlađa od 30 godina, od kojih je 297 sa sedmim stepenom, 38 sa šestim i 558 sa četvrtim stepenom stručne spreme. Učešće mladih u ukupnom broju nezaposlenih je 37,32 odsto”, saopštio je Vojinović.

Tokom prošle godine nezaposlenost je pokazivala tendenciju porasta i najizraženija je bila na kraju godine

U okviru aktivne politike zapošljavanja, prema njegovim riječima, posebno mjesto i značaj ima podsticanje kroz finansiranje stručnog osposobljavanja pripravnika sa visokom, višom i srednjom stručnom spremom.

“Tokom ove godine podnijeta su 32 zahtjeva za finansiranje plata pripravnika, dok je sa evidencijie Biroa rada zaposleno njih 97 i to 30 u prosvjeti, 13 u zdravstvu, osam u Ministarstvu poljoprivrede... Ublažavanju posljedica otvorene nezaposlenosti doprinosi i sezonsko zapošljavanje, i to ne samo u turizmu i ugostiteljstvu, već i u građevinarstvu, trgovini, zdravstvu i drugim djelatnostima“, kazao je Vojinović, dodajući da je ove godine na sezonskim poslovima angažovano 460 osoba.

Kroz samozapošljavanje 13 novih radnih mjesta

U okviru programa samozapošljavanja koji se realizuje od februara 1999, u ovoj godini je finansirano 12 kredita u vrijednosti od 65.000 eura i otvoreno 13 radnih mjesta.

“U ovoj godini zaposleno je 69 osoba na javnim radovima 'Njega starih lica', 'Asistenti u nastavi i personalni asistent', 'Neka bude čisto', 'Pomoć najranjivijima među nama', 'Uslužni servis', 'Uređenje javnih površina', 'Život bez nasilja' i 'Sunčana radionica'.

U programe obuke za zanimanja za rad na konkretnom radnom mjestu sa evidencije Biroa upućeno je 15 osoba, od kojih 11 za zanimanje mesar za potrebe 'Mesoprometa', tri za mašinistu u štampariji za potrebe DOO 'Merkator-internacional' i jedan za roštiljdžiju za potrebe DOO 'Beli-prom'.

Programe sticanja ključnih vještina, odnosno kurseve engleskoj jezika i rada na računaru pohađaju 52 nezaposlene osobe”, kazao je Vojinović.

Galerija

Bonus video: