Unija poslodavaca napušta stambeni fond

Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju predstoji reorganizacija ili potraga za novim partnerom
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 13:36h

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) istupila je iz Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), gdje je pored Vlade i Saveza sindikata Crne Gore raspolagala sa trećinom vlasničkog udjela.

Izvršni direktor CFSSI Boris Mihailović potvrdio je “Vijestima” da je UPCG nedavno donijela odluku o prodaji udijela koje je imala u Fondu, koji je društvo sa ograničenom odgovornosti, te da su se na taj potez odlučili jer više nijesu mogli da otplaćuju kredit koji su namjenski uzeli za kupivinu udjela u CFSSI.

Iz UPCG je saopšteno da će u ponedjeljak obavijestiti javnost o detaljima povlačenja udjela u Fondu čija je osnovna djelatnost izgradnja i prodaja stanova po povoljnijim uslovima od tržišnih.

“UPCG je prije četiri godine uzela kredit kod Prve banke da bi uplatila osnivački ulog u Fondu. S obzirom na poremećaje u prilivima članarine i nemogućnost servisiranja kreditne obaveze prema banci Upravni odbor UPCG je donio odluku o prodaji 28,33 odsto svog udjela u vlasništvu, a ostavili su pet odsto”, objasnio je Mihailović.

Prema njegovim riječima, u toku je donošenje odluka SSCG i Vlade koje se odnose na novonastalu situaciju i najvjerovatniji epilog će biti da će Fond preuzeti kreditnu obavezu UPCG i ovaj dio akcija držati kao trezorski kapital u svojim bilansima na period od jedne godine.

“To bi trajalo dok Vlada i SSCG ne odluče hoće li povećati svoj udio na ime ove transakcije ili ponuditi nekom drugom da uđe u vlasničku strukturu Fonda. Postoji mogućnost da neka od evropskih banaka bude partner u Fondu, ali dok se ne završi ovaj proces, u narednih mjesec, neće se otpočinjati pregovori ni sa jednim potencijalnim partnerom”, kazao je Mihailović.

On je rekao i da problem UPCG sa servisiranjem kredita traju već dvije godine, ali da su do sada nekako uspijevali da servisiraju anuitete.

“To je za njih postalo neizvodljivo i zbog toga su pokrenuli ovu aktivnost kao jedini način da isplate kredit koji je bio namjenski za kupovinu udjela u CFSSI”, rekao je on.

CFSSI je osnovan u novembru 2008. godine nakon što je Vlada odlučila da pristupi Sindikalnom fondu za solidarnu stambenu izgranju. Istu odluku je donijela i UPCG i od tada je CFSSI izgradio više od 1.000 stanova u nekoliko opština koje su Fond oslobodile plaćanja zemljišta i komunalija. Stanovi se grade za potrebe državnih institucija i preduzeća koje su članice UPCG.

Fondom rukovodi Odbor direktora čiji je predsjednik Danilo Popović, kao predstavnik SSCG, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Marko Čanović, predsjednik Skupštine UPCG Ivan Mitrović, a član Odbora je i Mihailović, kao izvršni direktor.

Galerija

Bonus video: