Poreska uprava od maja 2013. najavljuje dnevne kontrole poreskih kasa

Postupak kontrole biće pojednostavljen jer će se se pratiti dnevno evidentiranje prihoda putem kancelarijske kontrole
68 pregleda 6 komentar(a)
Turistička inspejcija, Foto: Zoran Đurić
Turistička inspejcija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.11.2012. 19:29h

Uvođenje uređaja za daljinsko očitavanje dnevnih izvještaja iz poreskih kasa (poreski terminali) koje treba da omogući brži i bolji uvid u promet poreskih obveznika biće završeno, prema najavi iz Poreske uprave, do kraja maja naredne godine.

Taj projekt započet je u periodu kada je odlazeći premijer Igor Lukšić bio na čelu Ministarstva finansija i prema planu trebalo je da se završi do sredine 2008.

U okviru projekta uvođenja poreskih terminala potrebno je izvršiti fiskalizaciju svakog poreskog terminala i priključiti ga na mrežu operatera mobilne telefonije

“Ostavljeno je da se pitanje minimalnih tehničkih uslova i načina funkcionisanja propiše pravilnikom. Za primjenu tog projekta važni su tehnički preduslovi i integrisanje tog sistema u informacioni sistem PU. U periodu od donošenja uredbe vršene su pripreme za uvođenje poreskih terminala. Na osnovu ekspertskih analiza urađen je nacrt pravilnika o načinu korišćenja i tehničkim zahtjevima uređaja za prenos podataka od poreske registar-kase do servera PU i on će uskoro biti objavljen”, rekli su u PU.

Kako je objašnjeno, u okviru projekta uvođenja poreskih terminala potrebno je izvršiti fiskalizaciju svakog poreskog terminala i priključiti ga na mrežu operatera mobilne telefonije, a u svakom postupku fiskalizacije mora učestovovati ovlašćeni poreski službenik.

"Zato je pravilnikom propisano da se taj proces završi do 31. maja 2013. godine na osnovu objektivne procjene vremena neophodnog za uvođenje poreskih terminala kod svih obveznika", objašnjeno je u PU.

U PU nijesu precizirali koliko košta realizacija tog projekta, več je objašnjeno da posebne troškove ima PU, a posebne vlasnici poreskih kasa.

"Sigurno je da će mnogo efikasnije mjere biti kada PU ima dnevna saznanja o ostvarenom prometu, nego ako se nepravilnosti utvrđuju nakon podnošenja poreske prijave"

"Činjenica je da poreski obveznici imaju obavezu da prijave prihode, ali se prijava podnosi do 15-og u mjesec za prethodni mjesec. Sigurno je da će mnogo efikasnije mjere biti kada PU ima dnevna saznanja o ostvarenom prometu, nego ako se nepravilnosti utvrđuju nakon podnošenja poreske prijave. Uvođenjem terminala otvara se mogućnost trenutnog praćenja prometa i pravovremeno preduzimanje mjera za otklanjanje nepravilnosti. Naročito je bitna kategorija sezonskih obveznika koji prekidaju sa obavljanjem djelatnosi u određenom trenutku i nakon toga podnese poresku prijavu. Ako se vrši kontrola nakon prestanka obavljanja djelatnosti ostaje mnogo manje prostora za preduzimanje efikasnijih mjera nego u samom periodu obavljanja djelatnosti i ostvarivanja prihoda", smatraju u Poreskoj upravi.

Biće lakše otkriti nepravilnosti

Postupak kontrole, kako je objašnjeno, biće pojednostavljen jer će se se pratiti dnevno evidentiranje prihoda putem kancelarijske kontrole, što će značajno smanjiti potrebu za provjerama na terenu.

"Uvođenjem terminala ne dolazi do smanjivanja obima kontrole, ali se otvara mogućnost za ekonomičniji i efikasniji postupak. Veoma je značajno otkriti neevidentiranje prometa kod naplate u gotovini u poreskom periodu u kojoj je nastao prekršaj, jer se na taj način otvara mogućnost za utvrđivanje poreske osnovice putem procjene što je teško moguće u narednom poreskom periodu, odnosno, nakon podnošenja poreske prijave. Prema tome, prenosom podataka posredstvom poreskih terminala omogućiće se formiranje kvalitetne baze podataka koja će biti od značaja i za procjenu rizika i za kontrolu ostvarivanja prihoda koji se naplaćuju u gotovini", rekli su u PU.

Bonus video: