USS neće prezati da bude predvodnik novih socijalnih buntova

USS je odlučila da se pridruži obilježavanju dana kada tradicionalno radnici izlaze na ulici i bore se protiv socijalne nejednakosti
2 komentar(a)
Unija sindikata, Srđan Keković, Foto: Luka Zeković
Unija sindikata, Srđan Keković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.11.2012. 16:14h

Unija slobodnih sindikata (USS) predložila je Vladi čije je formiranje u toku niz mjera kojima se može poboljšati materijali položaj građana, a ako do toga ne dođe ta radnička asocijacija neće prezati da bude predvodnik novih socijalnih buntova kako bi zaštitili ekonomski standard i život i zdravlje građana, poručeno je sa konferencije za novinare USS održane povodom Evropskog dana akcije i solidarnosti koji se ove godine održava pod motom “NE štednji”.

USS je kao članica Evropske konfederacije sindikata odlučila da se pridruži obilježavanju dana kada tradicionalno radnici izlaze na ulici i bore se protiv socijalne nejednakosti.

Kako Vlada Crne Gore još nije konstituisana, generalni sekretar USS Srđa keković je kazao da su smatralida nije pravi trenutak da ponovo pozivaju građane na protest i podsjetio na seriju protesta USS tokom prve polovine godine.

USS od buduće Vlade traži da stvori ambijent za očuvanje postojećen nivoa privredne djelatnosti, da se obezbjedi finasijska podrška kompanijama koje plasiraju najatraktivnije robe i usluge

On je dodao da je ista situacija i u Crnoj Gori decenima unazad jer se sve ekonomske krize premošćavaju uglavnom na teret standarda zaposlenih i građana, “a u korist novoformirane kapitalističke elite i bankarskih lobija”.

"Mjere koje u cilju prevazilaženja kriza forsira Međunarodni monetarni fond (MMF) pokazalo se da ne funkcionišu i zato upućujemo poziv MMF-u da promjeni kurs jer radnici i građni plaćaju visoku cijenu krize dok svijet finasija i špekulanata napreduje", rekao je on i pozvao novu Vladu da se “sa posebnim senzibilitetom u narednom mandatnom periodu vodi ekonomsku politiku”.

On se osvrnuo i na najnovije i sve češće spekulacije da će se u Crnoj Gori povećati PDV “što bi izazvalo novu golgotu građana i novi rast cijena roba i usluga, a za nas koji smo u najvećem broju na granici ekonomske egzistencije možda i novi poziv za iskazivanje socijalnog bunta”.

USS traži i da se u korist socijalnih fondova konfiskuje nezakonito stečena imovina tokom tranzicije te da se konačno počne sa oporezivanjem bogatstva i ekstra profita

"Tražimo da se porača borba protiv korupcije i privrednog kriminala i neosnovanog obogaćenja što razjeda društvo i društveni proizvod. Da se suzbije nepotizam i tako otvori prostor za rad profesionalnih i inventivnih kadrova. Da utiče na smanjenje enormne trgovačke marže i preduzme mjere protiv trgovačkih monopola koji su prisutni i ugrožavaju interese potrošača, a posebno ću napomenuti cijene energenata i telefonskih impulsa koje ne možemo kontrolisati. Da se izbori protiv sive ekonomije i rada na crno jer se pominje broj oko 40.000 ljudi koji su tako zaposleni", istakao je Keković i dodao da tražimo od Vlade da domaćinski upravljaju sa preostalim društvenim bogatstvom koje će privatizovati u narednom periodu.

USS traži i da se u korist socijalnih fondova konfiskuje nezakonito stečena imovina tokom tranzicije te da se konačno počne sa oporezivanjem bogatstva i ekstra profita naročito zbog činjenice da su “na čelu države političke partije koje dolaze iz sfere socijaldemokrata kojima je suština država socijalne pravde”.

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore potpukovnik Nenad Čobeljić je rekao da su se njegove kolege pridružile otporu mjerama štednje koje su ih dovele u veoma nepovoljnu i tešku materijalnu situaciju.

"Broj zaposlenih se nekoliko puta smanjivao ali to nije uticalo na primanja zaposelnih koja su se redovno smanjivala i ukidala su se stečena prava”, rekao je Čobeljić dodajući da su im plate ispod državnog prosjeka i da oduzeli pravo na plaćeni prekovremeni rad, noćni rad, duži od punog radnog vremena i praznicima.

Crna Gora još nije demokratsko društvo

Predsjednik Sindikata prosvjete pri USS Zvonko Pavićević je rekao da Crna Gora još nije demokratsko društvo u kojem bi se Dan solidarnosti mogao obilježiti demonstracijama.

"Znate koje smo etikete dobijali zbog ovogodišnjih protesta, a u normalnim demokratskim državama na današnji dan biće i štrajkova i demonstracija pa ti sindikati neće biti ni politički ni antidržavni", rekao je on.

Pavićević je podsjetio na Sporazum o politici zarada koje se finansiraju iz budžeta koji su potpisalo sa Vladom u decembru a koji još nije zaživio.

"Mislim da su ga potpisali zbog prvog člana koji predviđa da ako BDP bude ispod 2,5 odsto, što je neminovno, obavezujemo se da razgovaramo o smanjenju zarada. Uz to su prihvatili neke druge stavri kao što je kontrola planiranja budžeta koji je već isplaniran i ušao je u proceduru, a bilo je dogovoreno da i predstavnici sindikata kontrolišu planiranje budžeta, poresku i politiku zapošljavanja. Ništa od toga nema”, kazao je on i pitao da li će 40.000 zaposlenih koji rade na crno zaposliti u skladu sa propisima i na taj način ispunuti predizborno obećanje.

Bonus video: