Nafte malo, a rizik veliki

U Veneciji razgovarano o naftnim bušotinama u Jadranu, što podržavaju vlade Italije, Crne Gore i Slovenije, a protive se italijanske regije i ekolozi
278 pregleda 6 komentar(a)
mapa platforme Jadran, Foto: Maps google
mapa platforme Jadran, Foto: Maps google
Ažurirano: 13.11.2012. 16:30h

Predstavnici italijanskih regija i udruženja za zaštitu prirode tražili su na konferenciji država Jadransko-jonske regije da se zabrane nove eksploatacije i istraživanja nafte i gasa u Jadranskom moru, dok su, kako navode italijanski mediji, predstavnici Crne Gore i Slovenije jasno stavili do znanja da nemaju namjeru da isključe mogućnost eksploatacije nafte u svom dijelu mora.

Konferencija je održana u petak u Veneciji, a glavna tema je bila očuvanje životne sredine na Jadranu usljed novih kampanja za istraživanje prisustva nafte. Organizator je bio Savjet italijanskih regija, koji se oštro protivi izdavanju novih autorizacija za istraživanje i bušenje nafte na Jadranu zbog opasnosti po morski ekosistem i razvoj turizma.

Na italijanskoj teritoriji aktivno desetak naftnih platformi od kojih su prve počele sa radom još ranih osamdesetih godina, i od kojih se većina nalazi u Jadranskom moru

"Pitam se, vrijedi li toliko rizikovati u Jadranskom moru čiji je basen zatvorenog tipa i koji ima slabu razmjenu vode, vrijedi li stavljati pod rizik živote ljudi, morski ekosistem i turizam. Pravi put za valorizaciju Italije je turizam i Pulja zbog toga nije zainteresovana da ugošćava naftne platforme", kazao je predsjednik regije Pulja Onofrio Introna.

Predstavnici Crne Gore i Slovenije kazali su da treba uzeti u obzir da su zemlje istočnog Jadrana tek sada na putu ekonomskog razvoja, za razliku od Italije koja je na ovom polju aktivna decenijama, i da ne mogu odustati od istraživanja nafte.

Dok je na istočnoj strani Jadrana projekat istraživanja nafte tek u začeću, u Italiji platforme za vađenje nafte i prirodnog gasa postoje od početka 70-ih godina.

Danas je na italijanskoj teritoriji aktivno desetak naftnih platformi od kojih su prve počele sa radom još ranih osamdesetih godina, i od kojih se većina nalazi u Jadranskom moru. Računajući i platforme za vađenje prirodnog gasa, od kojih najstarije datiraju iz kraja šezdesetih godina, ukupan broj platformi dostiže 115.

WWF Italija ističe i da je Mediteransko more jedno od bogatijih u svijetu po pitanju biodiverziteta, ali da je ujedno i među morima koje imaju najveću koncentraciju naftnog zagađenja

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Italije saopštilo je da države Jadrana zajednički treba da traže da Jadransko more bude zaštićeno kao ekološki osjetljivo područje.

Italijanska agencija “Asca” prenijela je međutim da neće biti lako organizovati jedinstven stav u državama sa druge obale Jadrana, jer su predstavnici Crne Gore i Slovenije jasno dali do znanja da neće isključiti mogućnost eksploatacije naftnih rezervi u svom dijelu Jadrana.

Ekološke organizacije u Italiji aktivne su u vršenju pritisaka na italijansku vladu da se pooštre kriterijumi zaštite u cilju minimiziranja rizika od ekoloških katastrofa oko naftnih platformi.

WWF Italija ističe i da je Mediteransko more jedno od bogatijih u svijetu po pitanju biodiverziteta, ali da je ujedno i među morima koje imaju najveću koncentraciju naftnog zagađenja, mahom zbog brodova-cisterni koje ilegalno izlivaju naftu u more.

Iako je italijanska Vlada istakla da se planirane nove autorizacije tiču istraživanja, ali ne i bušenja nafte, protivnici smatraju da taj argument nije relevantan na dugoročnom nivou s obzirom na to da je logično da će se krenuti sa bušotinama ukoliko nafta u istražnoj fazi bude pronađena. Takođe, ističe se i da je sama tehnika kojom se ispituje prisustvo nafte veoma štetna po morski ekosistem.

Italija zabranila, pa odobrila nove bušotine

Nakon tragičnog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu, u junu 2010. u Italiji je bilo blokirano izdavanje novih autorizacija za bušenje nafte, dok je zakonom iz avgusta 2012. taj proces ponovo aktiviran izazivajući revolt ekoloških organizacija i građana primorskih regija koje naftne platforme vide kao ozbiljan rizik za morski ekosistem ali i za razvoj turizma.

Predsjednik regije Pulja Onofrio Introna, na otvaranju konferencije, ponovio je oštro protivljenje Pulje istraživanju nafte u njihovoj regiji.

“Zabrinut sam zbog lakoće sa kojom se uništava teritorija – tim više što naša zemlja nikada neće biti veliki proizvođač nafte, imajući u vidu oskudne količine i kvalitet nafte koji je dobar jedino za asfaltiranje ulica”, rekao je Introna.

On je ocijenio da zvaničnici italijanske Vlade gledaju na naftu u Jadranu kao na novu dosjetku za popunjavanje rupa u državnom budžetu, ne osvrćući se sa dovoljno ozbiljnosti na dugoročne rizike.

Introna je istakao i da bi državi od tog posla dospjele samo “mrvice” od taksi za autorizaciju platformi, dok bi ostatak uzele međunarodne naftne kompanije, prenosi Korijere dela Sera u izdanju za jug Italije.

Bonus video: