Nepredvidivo poslovno okruženje najveći problem za rad u CG

CG tržište telekomunikacija ne zaostaje mnogo u odnosu na razvijene zemlje EU i sa tehnološke i sa strane usluga koje se nude korisnicima
94 pregleda 2 komentar(a)
Telenor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Telenor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.11.2012. 16:57h

Nepredvidivo poslovno okruženje u Crnoj Gori je najveći izazov sa kojim se susreće Telenor, ali i druge kompanije koje ovdje posluju, ocijenila je izvršna direktorka tog telekomunikacionog operatora Karen Hilsen.

Telenor je investirao oko 40 miliona eura kako bismo osigurali moderne i kvalitetne servise i proizvode za naše korisnike

Ona se i na pitanje koliko je uvođenje taksi na SIM kartice od jednog eura uticalo na poslovanje Telenora, pozvala na predvidivost poslovnog ambijenta.

"Bilo kakav dodatni porez ili taksa predstavljaju izazov i korisnicima i kompanijama. Za kompanije i investitore jako je važno da posluju u predvidivom poslovnom okruženju, sa jasnim regulativnim i poreskim okvirom kako bi strateški mogli da planiraju buduće korake, bez ad-hoc iznenađenja”, navela je Hilsen koja dolazi iz Norveške, gdje je centrala Telenora.

Rast BDP-a povezan sa rastom telekomunikacionog sektora

Na pitanje kako ocjenjuje trenutno stanje telekomunikacionog tržišta u Crnoj Gori, Hilsen kaže da se radi o razvijenom dijelu tržišta, koje ne zaostaje mnogo u odnosu na razvijene zemlje Evropske unije i sa tehnološke i sa strane usluga koje se nude korisnicima.

Vjerujem da kao industrija treba da radimo na rastu telekomunikacionog tržišta u Crnoj Gori i da omogućimo veći broj servisa većem broju ljudi u Crnoj Gori

Govoreći o finansijskoj i ekonomskoj krizi, Hilsen kaže da su ti efekti uticali na kupovnu moć korisnika i potrošnju koju ostvaruju, što se vidi kroz smanjenje prihoda kompanije.

“Uprkos činjenici da je naše poslovanje pod uticajem ekonomske situacije, ostali smo fokusirani na stvaranje dodatnih vrijednosti na crnogorskom tržištu. Kao dugoročno posvećen učesnik na crnogorkom tržištu još od 1996. godine, vjerujemo da je jako važno da ostanemo posvećeni korisnicima uprkos teškim ekonomskim uslovima. Posljednjih nekoliko godina, Telenor je investirao oko 40 miliona eura kako bismo osigurali moderne i kvalitetne servise i proizvode za naše korisnike”, navela je Hilsen.

Telenor je, prema njenim riječima, fokusiran na rast tržišta u pravcu stvaranja novih mobilnih servisa za crnogorske korisnike kako bi zadovoljili njihove komunikacione i informacione potrebe, a njihov svakodnevni život učinili lakšim.

“Rezultat našeg rada se vidi u našoj liderskoj poziciji sa 40,6 odsto učešća na crnogorskom tržištu na kraju trećeg kvartala 2012”, dodala je Hilsen.

Na pitanje o planovima kompanije, Hilsen navodi da će Telenor nastaviti investiranje u razvoj telekomunikacija u Crnoj Gori.

“U mnogo slučajeva pioniri smo na polju primjene novih tehnologija i servisa u Evropi. U posljednje tri godine, Telenor je u potpunosti zamijenio i modernizovao telekomunikacionu opremu. Zahvaljujući ovome, naši korisnici imaju mogućnost da uživaju u brojnim benefitima moderne mreže i velikim internet brzinama”, rekla je Hilsen i podsjetila da su prošle godine izgradili novi sisem naplate koji olakšava ponudu korisnicima, kupili nove frekvencije i povećali efikasnost zaposlenih.

Tržište pametnih telefona u Crnoj Gori, iako u razvoju, i dalje je u zaostatku u odnosnu na razvijene zemlje, jer 80 odsto korisnika ne koristi pametne telefone

“Kada je u pitanju 2013. godina, naš prioritet će biti razvoj naprednih zabavnih servisa sa odgovarajućim sadržajem, a istovremeno ćemo unaprijediti naše kapacitete da bolje odgovorimo potrebama korisnika i podržimo nove korisničke zahtjeve jer se korisnici sve više okreću online načinu komuniciranja”, rekla je Hilsen.

Ona ističe i društvenu odgovornost Telenora, koji je, kako je navela, dio regularnog poslovanja, kodeksa ponašanja i vizije.

“Telenor je nastavio da jača poziciju lidera u polju društvene odgovornosti kroz uspješan pilot projekat ‘Spajamo generacije’. Ovaj projekat će biti nastavljen kroz dvogodišnji projekat ’Osvoji Internet, surfuj pametno!’ koji sprovodimo zajedno sa partnerima iz vladinog i nevladinog sektora. Sa rastom upotrebe Interneta, smatram da imamo odgovornost da digitalno okruženje učinimo sigurnijim mjestom za djecu i roditelje”, zaključila je Hilsen.

Da li postoji kartel

Hilsen nije precizno odgovorila na pitanje da li na telekomunikacionom tržištu postoje tajni dogovori vodećih operatora o ključnim uslugama, iako postoji naizgled jaka tržišna utakmica najvećih “igrača”.

"Crnogorsko tržište je malo, i svakog dana se borimo za korisnike i udio na tržištu. Ne zaboravljajući da smo konkurenti, sarađujemo na pitanjima od zajedničkog interesa kao što su zakonodavstvo i regulacija telekomunikacionog sektora kako bismo osigurali pozitivan razvoj telekomunikacionog tržišta u Crnoj Gori”, diplomatski je uzvratila Hilsen.

Pametni telefoni uzimaju primat

Hilsen je kazala da se sve više korisnika mobilne telefonije okreće upotrebi internet servisa, posebno zbog ekspanzije pametnih telefona.

"Pametni telefoni sada predstavljaju više od polovine ukupne prodaje i jasno vidimo veliki porast potrebe za Internet kapacitetima u zemlji i inostranstvu. Napredovanja u dijelu proizvodnje uređaja i operativnih sistema omogućavaju korisnicima iskustvo na jednom većem nivou i sa više mogućnosti. Na primjer, na Android marketu korisnici imaju brz i jednostavan pristup do 500.000 aplikacija, igrica i dodataka koji odgovaraju njihovim potrebama”, navela je Hilsen.

Tržište pametnih telefona u Crnoj Groi, iako u razvoju, prema njenim riječima, i dalje je u zaostatku u odnosnu na razvijene zemlje, jer 80 odsto korisnika ne koristi pametne telefone.

"Upravo su ovom dijelu servisi kao što je Telenor Klik jako važni jer omogućavaju određene funkcionalnosti pametnih telefona koje unapređuju korisničko iskustvo. Razvoj Interneta dovodi do prelaska sa tradicionalnih glasovnih i SMS servisa ka rješenjima zasnovanim na Internetu. Ovaj trend će se nastaviti, iako vjerujemo da će ova tranzicija u Crnoj Gori biti malo sporija nego na nekim drugim tržištima”, ocjenjuje Hilsen.

Dio velike grupe

Na pitanje koliko je pripadnost crnogorskog Telenora globalnoj Telenor porodici determinisalo njenu poziciju na domaćem tržištu, Hilsen kaže da je ta pozicija doprinijela, prije svega, lakom prenosu znanja i najboljih praksi sticanoj širom svijeta.

"Kao dio Telenor grupe, Telenor u Crnoj Gori ima priliku da uči iz najboljih praksi širom svijeta i da koristi ‘’know-how’’ kada je u pitanju dizajn i implementacija servisa, ali i regulacija i poslovno upravljanje uopšte. Vjerujemo da imamo dobro utemeljenje u Telenor grupi i da nam to pomaže u svakodnevnom poslovanju i načinu na koji radimo, a koji zovemo Telenor Way, odnosno, Telenorov način poslovanja”, kazala je Hilsen.

Telenor pokrenuo mrežu četvrte generacije >>>

Telenor Crna Gora je, prema njenim riječima, najmanja Telenor jedinica unutar grupe, ali bez obzira na to nerijetko su prvi koji primjenjuju određene inicijative.

"Primjer toga je i testno lansiranje 4G-a prošle godine. Vrlo sam ponosna što postoje i zahtjevi od strane Telenor grupe za našim zaposlenima i što imamo nekoliko talenata iz Crne Gore koji rade u Norveškoj, Indiji i Mađarskoj. Njihove unaprijeđene vještine mogu ponovo koristiti u Crnoj Gori i time još jednom doprinijeti razvoju sektora telekomunikacija u Crnoj Gori”, rekla je Hilsen.

Bonus video: