Pešić odgovorio MA: Bolje bi bilo da ispravljate greške

Ipak, žalim što subjekt revizije od samog početka nije imao partnerski odnos prema DRI
3 komentar(a)
Dragiša Pešić, Foto: Luka Zeković
Dragiša Pešić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2012. 15:56h

Na tvrdnje kompanije Montenegro erlajns (MA) objavljene u jučerašnjim “Vijestima” pod naslovom “Satiru, pa se pravdaju”, reagovao je član Senata Državne revizorske institucije (DRI) i njenog kolegijuma Dragiša Pešić, čije pismo objavljujemo u cjelini:

“Uprava Montenegro erlajnsa očito ne može da prihvati činjenicu da je izvještaj o reviziji DRI proizvod zajedničkog rada nadležnog Kolegijuma DRI, kojeg čine dva člana Senata i državnih revizora koji su neposredno vršili reviziju kod ovog subjekta revizije. Zato i pravi grešku u svojoj 'odbrani' od utvrđenih propusta i nepravilnosti i sve što je DRI konstatovao pripisuju 'samovolji jedne osobe'.

Jasno je da je to neuspio pokušaj skretanja pažnje javnosti sa suštine problema koji je sadržan u činjenici da ovaj subjekt revizije ima propuste u radu, na koje se ukazuje u izvještaju DRI. Umjesto da pristupe otklanjanju utvrđenih propusta i nepravilnosti, ovaj subjekt revizije se nepotrebno bavi diskvalifikacijama i uvredama na ličnoj osnovi. Profesionalna etika, kao člana Senata DRI i rukovodioca predmetnog Kolegijuma, ne dozvoljava mi da odgovaram na isti način.

Međutim, nepotrebna i do sada nezabilježena 'javna polemika', na kojoj istrajava ovaj subjekt revizije, dala je dva pozitivna rezultata. Prvo, napokon je subjekt revizije pročitao izvještaj DRI, što je prvi kokrak u realizaciji onog na šta DRI ukazuje. I drugo, odustali su od prijetnje krivičnom prijavom.

Ipak, žalim što subjekt revizije od samog početka nije imao partnerski odnos prema DRI, jer bi tako, umjesto demonstrirane arogancije, bio u prilici da se mnoge greške u samom postupku revizije otklone, što je bio slučaj kod svih 70 do sada izvršenih revizija koje je u posljednjih osam godina obavila DRI.

Na kraju, DRI ima obavezu, da po ISSAI standardima, provjeri realizaciju preporuka sadržanih u izvještaju o reviziji i utvrdi da li je subjekt revizije otklonio konstatovane propuste i nepravilnosti. Stoga, sugerišem da umjesto nepotrebnih javnih polemika svi pristupimo odgovorno svojim profesionalnim obavezama”, zaključio je Pešić u svom reagovanju.

“Vijesti” ovim zaključuju polemiku između uprave Montenegro erlajnsa i DRI.

Bonus video: