Montenegro erlajnsa na reakciju DRI: Satiru, pa se pravdaju

Tek nakon naše medijske reakcije, Dragiša Pešić se poziva na zaključak Vlade i navodi u tekstu da se Vlada Crne Gore saglasila sa nabavkom vazduhoplova embraer 195
53 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Đurišić, Foto: Luka Zeković
Zoran Đurišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.11.2012. 16:31h

Iz Montenegro erlajnsa (MA) su reagovali na odgovor rukovodioca nadležnog kolegijuma Državne revizorske insitucije koji je radio revizioni izvještaj o poslovanju aviokompanije Dragiše Pešića i člana kolegijuma Milana Dabovića pod naslovom “Navedeni su tačni podaci”, objavljenom juče u “Vijestima”.

“Odgovor na Montenegro Airlines demanti, a koji je napisao Dragiša Pešić, je krajnje licemjeran i podsjeća na koncept da “satiru, pa da se pravdaju.” U zaključnom mišljenju DRI navedeno je, citiramo: ”Predsjednik Odbora direktora društva je u skladu sa zaključima II sjednice Odbora direktora društva od 7.7.2010. donio Odluku o nabavci vazduhoplova, br. 7559. od 8.7.2010, u iznosu od 32.940 mil. USD (26.164 miliona eura)”, čime je dat povod javnosti da je Zoran Đurišić mimo propisa donio odluku o nabavci aviona. Tek nakon naše medijske reakcije, Dragiša Pešić se poziva na zaključak Vlade i navodi u tekstu da se Vlada Crne Gore saglasila sa nabavkom vazduhoplova embraer 195. Ova rečenica je samo stidljivo napisana u Izvještaju, i to na strani 24, a nije pomenuta u zaključnom mišljenju, kao krunski dokaz da vazduhoplov nije nabavljen mimo propisa. Zaključno mišljenje su formulisali pojedinci, na perfidan način, kako bi senzacionalistički prikazali javnosti da sistem lose funkcionise. Naravno, DRI smatramo reprezentativnom institucijom i uvažavamo njen status i koncept funkcionisanja. DRI treba da unaprijedi poslovni ambijent u Crnoj Gori i po tome treba da bude prepoznat, a ne po djelovanju malicioznih pojedinaca koji ruše i ugled DRI i sistema koje kontrolišu, u konkretnom slučaju, prikrivajući krunske dokaze. Treba li DRI da šalje poruku “čuvajte se” ili da pomogne stvaranju zdravog poslovnog ambijenta?”, navedeno je u reagovanju MA.

Oni dodaju: “Ponavljamo da smo najviše kontrolisana kompanija u Crnoj Gori i da su sve kontrole potvrdile da smo radili po zakonima”.

“Pojedinci iz DRI su već nanijeli štetu MA, jer su mediji iz zaključnog mišljenja, koje ne sadrži ključne činjenice i u kome se ne pominje da je sve rađeno u saglasnosti sa Vladom, prenijeli da je avion kupljen mimo propisa, tj. da je predsjednik Odbora direktora donio odluku o kupovini. To je direktni atak na Montenegro Airlines sistem i na Zorana Đurišića, jer u zaključnom mišljenju kriju da je sve rađeno na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, br. 03-2693 od 1.4.2010. Neoprostivo je da saglasnost Vlade o nabavci aviona ne bude pomenuta u zaključnom mišljenju, kao ključni dokument koji se tiče nabavke aviona. S obzirom na to da je MA 99,9 odsto u vlasništvu Vlade, a ostatak vlasničke strukture iznosi 0,01%, što se u statistici naziva greškom, MA se može smatrati jednočlanim društvom, a jednočlanim akcionarskim društvima dozvoljeno je da jedna osoba vrši funkciju izvrsnog direktora i predsjednika Odbora direktora, a svih pet članova Odbora direktora su iz istog društva. Čim se našlo adekvatno rješenje, ove dvije funkcije su odvojene pa Zoran Đurišić duže vrijeme nije izvršni direktor, što nisu naveli u zaključnom mišljenju. Što se tiče javnih nabavki, Montenegro Airlines je bio na listi obveznika očiglednom greškom. Cak i u vrijeme kada je Sud donio rješenje o obustavljanju istražnog postupka, u dijelu koji se tiče javnih nabavki, MA je bio na listi obveznika javnih nabavki. Dakle, Komisija o javnim nabavkama, koja je Montenegro Airlines držala na listi obveznika suprotno sudskoj odluci i suprotno članu 2 Zakona o javnim nabavkama, očito je bila pod pritiskom, a ljudi koji su to namjerno pogrešno tretirali će se suočiti sa odgovornošću. Sada je na snazi novi Zakon, koji je mnogo restriktivniji od prethodnih, u kome se nedvosmisleno vidi da MA nije obveznik javnih nabavki. Takvo tumačenje usklađeno je sa logikom i praksom Direktive EU iz 2004. (br.2004/17/EC). Naravno, uprava Montenegro Airlinesa će uvijek štititi svoj integritet, ko god pokuša da ruši njen ugled, što je u ovom slučaju pokušao da uradi Dragiša Pešić. On se lično pokušao pozicionirati i iznad DRI i iznad Zakona, na šta niko nema pravo i zbog toga se mora pozvati na odgovornost. Da nismo tražili pravdu i radili po zakonima, Montenegro Airlines danas vjerovatno ne bi postojao”, zaključeno je u reagovanju Sektora za marketing i korporativnu komunikaciju aviokompanije.

Pojedinci iz DRI su nanijeli štetu MA, jer su mediji iz zaključnog mišljenja, koje ne sadrži ključne činjenice i u kome se ne pominje da je sve rađeno u saglasnosti sa Vladom, prenijeli da je avion kupljen mimo propisa, tj. da je predsjednik Odbora direktora donio odluku o kupovini

Bonus video: