CBCG preporučuje Vladi: Ako bude potrebe povećajte PDV

“Stoga jedna takva mjera ne bi u velikoj mjeri narušila poslovni ambijent, iako bi uticala u manjoj mjeri na pad životnog standarda”
12 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 11:55h

Vlada bi trebalo da poveća porez na dodatu vrijednost (PDV), ukoliko rebalans budžeta ne da zadovoljavajuće rezultate, dok bi, kada je u pitanju Kombinat aluminijuma (KAP) mogla ozbiljno razmotriti i opciju zatvaranja, saopštili su iz Centralne banke (CBCG).CBCG je u preporukama Vladi za ekonomsku politiku u narednoj godini, ocijenila da niska stopa PDV-a predstavlja potencijalnu rezervu i da se ne treba ustezati ukoliko bude potrebno njeno povećanje, jer je u pitanju opšti trend njenog povećanja. “Stoga jedna takva mjera ne bi u velikoj mjeri narušila poslovni ambijent, iako bi uticala u manjoj mjeri na pad životnog standarda”, navodi se u preporukama.

Sve skuplje servisiranje javnog dugaCBCG je Vladi dala preporuke u deset oblast i upozorila da su ključne politike i reforme neophodne u domenu fiskalne politike. Iz CBCG su objasnili da servisiranje javnog duga postaje sve skuplje, jer su kamate na međunarodnom finansijskom tržištu sve više.“U takvim uslovima neophodna je fiskalna konsolidacija, odnosno prilagođavanje javnih rashoda mogućnostima”, kazali su iz CBCG.U preporukama se navodi i da je u cilju obezbijeđenja dugoročne fiskalne održivosti potrebno donijeti obavezujuća fiskalna pravila uz sankcije za njihovo nepoštovanje.“Ova pravila bi obezbijedila dugoročno održivu fiskalnu politiku, povećala kredibilitet Vlade i pozitivno uticala na kreditni rejting Crne Gore. Rad na tim pravilima značajno je napredovao u prethodnom periodu”, smatraju u CBCG.

Teško je naći partnera za KAPIz CBCG su upozorili i da Vlada mora da donese konačnu odluku o sudbini Kombinata aluminijuma (KAP). Ocijenjeno je da bi najbolja opcija bila pronalaženje ozbiljnog strateškog partnera.

“Međutim, u tekućim uslovima, kao i imajući u vidu stanje opreme i finansijsku situaciju KAP-a, to neće biti nimalo lak zadatak. Druge dvije opcije ostaju zatvaranje fabrike ili postizanje nacionalnog konsenzusa o subvencionisanju proizvodnje”, dodaje se u preporukama.Iz CBCG su poručili da bi trebalo ozbiljno razmotriti i opciju zatvaranja KAP-a, odnosno sve njene pozitivne i negativne efekte, imajući u vidu da kompanija nema značajan doprinos neto izvozu niti kreiranju bruto domaćeg proizvoda (BDP).U preporukama se navodi da strateški pravci razvoja treba da budu raskidanje ugovora sa sadašnjim vlasnikom KAP-a, Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom (CEAC), kao i modernizacija metalske industrije.

Bonus video: