Uprava Montenegro erlajnsa najavila prijavu protiv Pešića

Nekorektno je od DRI da ključne primjedbe ne interpretiraju na pravi način i pogrešno informišu javnost
0 komentar(a)
Državna revizorska institucija, Foto: Luka Zeković
Državna revizorska institucija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.11.2012. 14:28h

Povodom Izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) objavljenog u tekstu "Avion od 26 miliona kupljen mimo propisa", uprava Montenegro erlajnsa (MA) je poslala reagovanje koje objavljujemo u cjelosti.

“Montenegro Airlines je jedna od najkontrolisanijih firmi u istoriji Crne Gore. Nema nadležne državne institucije koja nije kontrolisala našu kompaniju. Čak je i policija pet godina bila u firmi i svaki papir kontrolisala nebrojeno puno puta. Naravno, naše poslovanje je uvijek bilo i jeste u skladu sa zakonima i propisima.

DRI je posljednjih šest mjeseci vršila kontrolu poslovanja kompanije. Imali smo poteškoća da ih uvedemo u materiju i upoznamo sa funkcionisanjem ovako složenog sistema. Pojedini predstavnici DRI nisu bili u mogućnosti da se bave kontrolom sistema sa čijim funkcionisanjem nisu bili u prilici da se ranije upoznaju.

Nekorektno je od DRI da ključne primjedbe ne interpretiraju na pravi način i pogrešno informišu javnost.

Vlada je na sjednici održanoj 01.04.201O. razmotrila informaciju o isporuci aviona embraer 195, koju je dostavilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. S tim u vezi Vlada je donijela Zaključak broj 03-2693 kojim daje saglasnost za nabavku ovog aviona, kroz aranžman finansijskog lizinga sa BNDS bankom.

Pomenuti Zaključak predstavlja saglasnost i nalog Vlade, koja je vlasnik 99,9 % akcija. Dakle, odluka Vlade je nedvosmisleni nalog organima upravljanja kompanije da sprovede zaključak Vlade.

S obzirom da je Zaključak Vlade više puta dostavljan DRI na uvid, bilo je obavezujuće za DRI da konstatuje u izvještaju da je ova nabavka realizovana shodno Zaključku Vlade Crne Gore. Ovo je krunski dokaz da ništa u kompaniji nije rađeno mimo propisa i nezakonito, čime se demantuje zlonamjerna i neistinita konstatacija da je Zoran Đurišić samoinicijativno donio odluku o nabavci aviona.

Takođe u Izvještaju DRI nije konstatovano da je Montenegro Airlines, od strane nadležne Uprave za javne nabavke, oslobođen primjene Zakona o javnim nabavkama. Prema prethodnom Zakonu, Sl. list br.46/06 koji je važio do kraja 2011, Montenegro Airlines nije mogao biti svrstan u obveznike primjene ovog zakona.

Ipak, Montenegro Airlines se, suprotno članu 2 ovog Zakona, našao na listi obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama. Da Montenegro Airlines nije bio obavezan da primjenjuje ovaj Zakon potvrđeno je i od strane najviših državnih instanci - državnog tužioca i nadležnog Suda (Osnovni sud Podgorica, KI.Br 06/301, datum 02.07.2010) iz čega se jasno vidi da Montenegro Airlines nije trebalo da primjenjuje Zakon o javnim nabavkama. Po novom zakonu, Sl.list br. 42111, koji je restriktivniji od prethodnog, Uprava za javne nabavke je Rješenjem 01-200.01-200/2. 01-200/3 od 06.02.2012, konstatovala da Montenegro Airlines nije obveznik primjene odredbi Zakona o javnim nabavkama Crne Gore. Takvo tumačenje usklađeno je i sa logikom Direktive EU broj 200411 7/EC iz 2004. godine, kao i unijskom dobrom praksom javnih nabavki, a što je u konačnom dio obaveze Crne Gore prema sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Pomenuti zaključak Vlade u vezi sa nabavkom aviona i sudsko rješenje koje se tiče javnih nabavki, utajeno je u izvještaju DRl od strane Dragiše Pešića. Na ovo mu je više puta ukazivano i dokumenta su mu u više navrata davana na uvid. Predstavnik DRl je nekorektnom intrepretacijom, zlonamjernim sakrivanjem činjenica i ključnih dokumenata doveo u zabludu crnogorsku javnost.

S obzirom na vlasničku strukturu, gdje je 99,9 odsto Montenegro Airlinesa u vlasništvu Vlade Crne Gore, Montenegro Airlines se, suštinski, može smatrati jednočlanim akcionarskim društvom. U jednočlanim društvima je dozvoljeno da jedna osoba vrši funkciju predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora.

Zoran Đurišić je po odluci petočlanog Odbora izvjesno vrijeme obavljao funkciju v.d. izvršnog direktora do momenta dok se nije našlo adekvatno kadrovsko rješenje, preciznije do 01. jula 2012. godine.

Od kraja 2008. godine zbog globalne krize svjetska avijacija se suočila sa teškoćama i mnoge kompanije su bankrotirale. Tačno je da je 2011.godina obilježena teškoćama u poslovanju Montenegro Airlinesa. Zbog toga je, na inicijativu Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Montenegro Airlinesa, napravljen Program za restrukturiranje kompanije. Program su pravili međunarodni eksperti i eksperti Ekonomskog fakulteta Podgorica. Preporuke i mjere ekspertskog tima predviđene Programom se uveliko sprovode. Za devet mjeseci ove godine postignuti su dobri rezultati finansijske konsolidacije, a do 2015. godine će proces biti zaokružen i kompanija će biti stabilna.

Ovako tendenciozno i zlonamjerno izvještavanje može narušiti ugled kompanije u javnom mnjenju i time izazvati i materijalne štete u komercijalnom poslovanju, pa će uprava kompanije razmotriti podnošenje krivične prijave protiv Dragiše Pešića”, navedeno je u reagovanju.

DRI je posljednjih šest mjeseci vršio kontrolu poslovanja kompanije. Imali smo poteškoća da ih uvedemo u materiju i upoznamo sa funkcionisanjem ovako složenog sistema. Pojedini predstavnici DRI nisu bili u mogućnosti da se bave kontrolom sistema sa čijim funkcionisanjem nisu bili u prilici da se ranije upoznaju, naveli su iz Montenegro erlajnsa

Bonus video: