Nema kamata većih od 15 odsto

To je predviđeno odlukom o privremenim mjerama za ograničavanje kamatnih stopa banaka koju je usvojio Savjet CBCG
8 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 19:12h

Banke će novoodobrene kredite građanima moći da odobravaju po maksimalnoj kamatnoj stopi od 15 odsto na godišnjem nivou, dok će ista kamata za privrednike biti 14 odsto. Pasivne kamatne stope zavisiće do kapitala banaka ali maksimalno mogu biti šest odsto bez dodatnog kapitala.

To je predviđeno odlukom o privremenim mjerama za ograničavanje kamatnih stopa banaka koju je usvojio Savjet CBCG , a koja će se primjenjivati svega šest mjeseci od dana stupanja na snagu.

Odluka se odnosi na aktivne i pasivne kamatne stope. Odluka neće važiti na zaduženja po kreditnim karticama i minisuma po tekućim računima.

Utiču samo na ekstremno visoke kamate

"„Analiza CBCG je pokazala da ekstremno visoke aktivne kamatne stope utiču na rast loših kredita, smanjuju likvidnost realnog sektora i predstavljaju opasnost za finansijsku stabilnost. Na taj način CBCG utiče samo na ekstremno visoke kamatne stope. Dodatan argument za privremeno limitiranje aktivnih efektivnih kamatnih stopa je posljedica činjenice da CBCG za razliku od zemalja u regionu i EU nema referentnu kamatnu stopu preko koje bi direktnije uticala na nivo kamatnih stopa“ rekli su u CBCG.

Analiza novoodobrenih kredita za prvih devet mjeseci ove godine pokazala je da je 22 odsto ukupno odobrenih kredita za fizička lica na koju se odnosi 10,6 odsto ukupne ugovorene vrijednosti odobreno po kamatnoj stopi višoj od 15 odsto.

Odluka o ograničavanju kamatnih stopa neće važiti za mikrofinansijske institucije

Kada su u pitanju privrednici 33,2 odsto ukupno odobrenih kredita sa 6,7 odsto ukupne ugovorene vrijednosti bilo je iznad 14 odsto.

"Prilikom regulisanja ekstremno visokih pasivnih kamatnih stopa, konsultovana je komplementara praksa i već definisana rješenja najrazvijenijih zemalja u regionu članica EU. Savjet je zaključio da ekstremno visoke pasivne kamatne stope ugrožavaju operativno poslovanje banaka preko uticaja na troškove poslovanja, kao i na visoke aktivne kamatne stope i time predstavljaju prijetnu za finansijsku stabilnost.

Visina pasivnih kamatnih stopa vezana je za nivo kapitala banaka. Privremena mjera je na osnovu analitike nivoa pasivnih kamatnih stopa prilagođena crnogorskoj ekonomskoj realnosti, i ostvaruje optimalni balans dva aspekta: obezbjeđenje štednje sa značajnim povratom koji bi trebao obezbijediti dalji rast depozita, uz povećenje sigurnosti uloga i uz dalji rast povjerenja u bankarski sistem Crne Gore“.

Odluka o ograničavanju kamatnih stopa neće važiti za mikrofinansijske institucije (MFI) jer je analiza pokazala da, uprkos višim kamatnim stopama nego kod banaka, učešće aktive mikrokreditnih finansijskih institucija čini svega 1,2 odsto ukupne aktive banaka, sa ukupnim nivoom nekvalitetnih kredita od svega 0,65 % nekvalitetnih kredita banaka

Bonus video: