Skoro trećina građana Crne Gore ništa ne može da uštedi

Prema istraživanju, jedan odsto štediša u Crnoj Gori mjesečno uštedi više od 500 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 11:55h

U Crnoj Gori štedi skoro 70 odsto građana, a mjesečna ušteđevina u prosjeku iznosi 42 eura, pokazuje istraživanje Štedni barometar 2012.Štedni barometar sprovodi IMAS Internešnel u ime Erste grupe, a ove godine je istraživanjem prvi put obuhvaćena Crna Gora.Prema istraživanju, uporedo sa godinama, raste i iznos koji mjesečno uštede građani Crne Gore, pa stariji od 50 godina na stranu odvoje u prosjeku 51 eura mjesečno, štediše u srednjim godinama 44 eura, dok najmlađi, koji imaju od 15 do 29 godina, uštede mjesečno svega 32 eura.

„Gledano po polu, muškarci štede više od žena, 45 eura prema 39 eura koje mjesečno uštedi nježniji pol“, navedeno je u Štednom barometru.

Štedi se za "crne dane" i "ne daj Bože"Muškarci i žene jednako, u 74 odsto slučajeva, navode da štede „za crne dane“ ili vanredne okolnosti, dok je odvajanje novca za dopunu penzije u budućnosti ili zdravstvenog osiguranja relativno rijetko - muškarci 21 odsto, a žene 12 odsto, a naročito među mlađima od 30 godina – četiri odsto. Oko 40 odsto štediša nije zadovoljno iznosom mjesečne ušteđevine. Među štedišama, najviše njih, 42 odsto, štedi do 20 eura mjesečno, dok od 21 do 50 eura mjesečno uštedi 24 odsto. Prema istraživanju, jedan odsto štediša u Crnoj Gori mjesečno uštedi više od 500 eura. To je, kako je objašnjeno, iznos koji nadmašuje prosječnu mjesečnu neto zaradu u državi za avgust i septembar, kada je istraživanje IMAS-a u Crnoj Gori sprovedeno.

Trećina štedi u "slamarici"Više od polovine štediša smatra da će u narednih pet godina štedjeti približno isti iznos kao danas, dok nešto više od četvrtine planira da štedi više. Štediše najviše strahuju od pada vrijednosti valute i pada kupovne moći, njih 63 odsto, a trećina se boji da neće uštedjeti dovoljno za budućnost.

Većina građana se odlučuje za klasičnu štednju, a slijedi osiguranje. Bez obzira na to da li koristi neki od štednih proizvoda, skoro jedna trećina, 31 odsto, štedi u „slamarici“, odnosno u sefu ili u kući. Poređenja radi, u Srbiji u „slamarici“ štedi 55 odsto građana, a u Hrvatskoj 16 odsto. U akcijama ili obveznicama štedi četiri odsto štediša u Crnoj Gori. Samo 14 odsto građana ima pozitivan odnos prema ulaganju u akcije, obveznice i fondove, što je najmanje u odnosu na ispitivane zemlje. Najviše ispitanika sa pozitivnim odnosom prema ovoj vrsti ulaganja je u Hrvatskoj, 28 odsto.

Neutralan stav ima dvije trećine ispitanika u Crnoj Gori, a 22 odsto negativan.Razlozi za negativan stav su uglavnom negativna lična ili iskustva u porodici, nepovjerenje i rizičnost.

Svega jedan odsto stanovnika Crne Gore štedi u stambenim štedionicama, za razliku od ostalih zemalja gdje je taj vid štednje razvijen i u vrhu prema učestalosti korišćenja.

Trećina ne štedi jer ne možeU Crnoj Gori trećina građana ne štedi, a tri četvrtine njih kaže da je razlog tome finansijska situacija koja im to ne dozvoljava. Procenat građana koji ne štede od 32 odsto veoma je visok u odnosu na druge zemlje obuhvaćene Štednim barometrom za ovi godinu. Prema procentu građana koji ne štede, iza Crne Gore je samo Turska, gdje čak 69 odsto ispitanika ne štedi, takođe dominantno zbog finansijske situacije. U Hrvatskoj ne štedi 31 odsto ispitanika, Srbiji 27 odsto, Rumuniji 26 odsto, Mađarskoj 23 odsto, Ukrajini 22 odsto, Njemačkoj deset odsto, Poljskoj devet odsto, Češkoj i Slovačkoj po šest odsto, dok u Austriji ne štedi svega tri odsto ispitanika.Svaki peti građanin Crne Gore je zadovoljan svojom finansijskom situacijom, dok 40 odsto nije zadovoljno. Najveći procenat nezadovoljnih finansijskom situacijom je u Rumuniji i Ukrajini, više od polovine ispitanika, dok ih je najmanje u Njemačkoj, 15 odsto. U Crnoj Gori 28 odsto građana razmišlja o tome koliko novca troši i pri kupovini osnovnih stvari - hrana i odjeća, dok 35 odsto ne razmišlja o novcu u tim situacijama.

Najmanje smatramo da je štednja bitnaMeđu 12 ispitivanih zemalja, građani Crne Gore su na posljednjoj poziciji prema značaju koji pridaju štednji novca. Njih 59 odsto smatra da je štednja važna. U svim drugim zemljama, barem dvije trećine stanovnika smatra štednju važnom. Najviši procenat građana kojima je štednja važna je u Rumuniji i Poljskoj, 81 odnosno 82 odsto. Ipak, za trećinu građana Crne Gore štednja je danas važnija nego što je bila prije nekoliko godina, dok je štednja izgubila na značaju za svega sedam odsto.Svaki drugi građanin Crne Gore zadužio bi se ukoliko za to postoji dobar razlog ili mu trenutno nedostaje novca. Kao dobar razlog za uzimanje kredita, više od polovine ispitanika navodi rješavanje stambenog pitanja, dok bi se trećina zadužila i zbog kupovine motornog vozila ili zemljišta. Gotovo dvije trećine, odnosno 64 odsto građana smatra da ne posjeduje dovoljno znanja o finansijskim temama i osjeća potrebu da se na tom polju unaprijedi. Skoro 80 odsto građana smatra da mladi i djeca u školama ne dobijaju dovoljno znanja o kvalitetnom upravljanju ličnim finansijama.

Galerija

Bonus video: