Poreska uprava otkrila utaje od 27 miliona

Državna revizorska institucija već drugu godinu zaredom poziva Vladu da unaprijedi kapacitete Poreske uprave
447 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 08:04h

Državna revizorska institucija (DRI) već drugu godinu zaredom poziva Vladu da uradi nešto po pitanju unapređenja svih kapaciteta Poreske uprave (PU) od čijeg rada dosta zavisi punjenje državnog budžeta.

Poreska uprava, čiji je direktor Dejan Marinović, je 2011. obavila 2.268 kontrola pravnih i fizičkih lica i 9.351 provjeru i nakon korekcija (koje znače neprijavljene i netačno prijavljene poreske i druge obaveze) naplaćeno je dodatnih 27,3 miliona eura od čega su najveće korekcije ostvarene kod PDV-a (14,9 miliona) i po osnovu poreza na dohodak i doprinosa za socijalno osiguranje (9,6 miliona).

Kada je u pitanju evidencija javnih prihoda koje naplaćuje PU revizija je pokazala da se svakodnevno elektronskim putem prazne računi svih primaoca prihoda

"Preporučuje se Vladi da obezbijedi dodatna sredstva za unapređenje kadrovskih potencijala i IT sistema PU imajući u vidu njen značaj i direktni uticaj na ostvarivanje budžetskih prihoda", istakla je DRI u Izvještaju o reviziji završnog računa budžeta za prošlu godinu.

DRI prilikom revizije u PU nije imala na uvid Završni poreski račun za 2011.godinu, jer informacioni sistem ne funkcioniše na način koji bi trebalo da opslužuje potrebe PU.

"U PU egzistiraju stari i novi informacioni sistem, koji još nijesu povezani, tako da podatke za pojedine poreske obveznike koji imaju dug iskazan u starom sistemu nije moguće upariti sa podacima iz novog sistema i na taj način dobiti pravo stanje duga za 2011. godinu. Još nije završeno programsko rješenje koje omogućava listanje bilo kojeg izvještaja sa jedinstvenog računa na osnovu stanja na analitičkim računima poreskih obveznika, tako da je u poreskim filijalama za sada potrebno prilikom utvrđivanja pravog stanja analizirati svakog poreskog obveznika pojedinačno", istakao je DRI.

DRI je Završni poreski račun za 2011. dobio 26. septembra (četiri dana prije zakonskog roka za okončanje revizije) zbog čega se nije mogao uvjeriti u tačnost prezentovanih podataka tako da je planirano da ih dodatno provjeri i o tome naknadno obavijesti Skupštinu.

Kada je u pitanju evidencija javnih prihoda koje naplaćuje PU revizija je pokazala da se svakodnevno elektronskim putem prazne računi svih primaoca prihoda, ali da oni kasne sa izjavama prema PU koja ima veliki broj neraščišćenih uplata.

Od ukupno izvršenih provjera u 2011. godini 4.082 su se odnosila na posjedovanje i upotrebu poreskih registar kasa

Potrebna bolja koordinacija državnih službi

Od ukupno izvršenih provjera u 2011. godini 4.082 su se odnosila na posjedovanje i upotrebu poreskih registar kasa (43,7 odsto) pri čemu je naročita pažnja posvećena kontroli u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Bilo su 853 provjere PDV-a i akciza, 272 provjere po osnovu registracije i 4.144 ostalih provjera.

“Provjera podataka o registraciji se javlja kao specifična vrsta kontrole, jer je PU prinuđena da zbog nedovoljne koordiniranosti u razmjeni podataka između organa uprave još vrši provjeru pojedinih poreskih obveznika koji su izvršili registraciju kod Privrednog suda, a u evidenciji PU još nijesu postali aktivni poreski obveznici, odnosno još nijesu izvršili opštu poresku registraciju. Smatramo da se u cilju efikasnijeg, racionalnijeg i bržeg obavljanja poslova iz domena državne uprave mora uspostaviti stalna i kvalitetna saradnja i koordinacija između državnih organa”, rekli su u PU.

Otkrivene prevare sa naftom i lož-uljem vrijedne 5,7 miliona

DRI navodi da je PU obavijestio Ministarstvo finansija krajem 2011. godine da je započeta kontrola kod jednog broja velikih poreskih obveznika, te da je nakon inspekcijskog nadzora izvršena korekcija poreskih obaveza (za 2010. godinu) u značajnom iznosu.

Od firmi koje se bave trgovinom nafte i njenih derivata korekcijom poreskih obaveza naplaćeno je 3,7 miliona, a u saradnji sa Upravom Carina kontrolisani su uvoznici i korisnici lož ulja i ekstra lož-ulja što je rezultiralo naknadnom naplatom akcize i ostalih obaveza u iznosu od dva miliona eura.

"Korekcija je utvrđena jer određeni broj pravnih lica nenamjenski koristi lož-ulje kao motorno gorivo ili gorivo za industrijske i komercijalne svrhe (ne za grijanje), a za što je akcizna obaveza propisana u većim iznosima”, rekli su u DRI.

Revizori su konstatovali da rezultat naplate pokazuje da je ispunjenje preporuka DRI iz Izvještaja o Završnom računu budžeta za 2010. godinu od strane PU dalo pozitivan efekat na poboljšanje naplate javnih prihoda.

Nejasna naplata prihoda od domen.me

U reviziji prihodne strane budžeta za 2011. godinu DRI je uočio nepravilnosti kod naplate javnih prihoda koje se ogledaju u tome da se pojedini prihodi ne uplaćuju na uplatne račune, da se ne identifikuju pravovremeno i da se neadekvatno evidentiraju.

Za primjer navode prikupljanje prihoda od naknade za korišćenje domena.me u iznosu od 1,98 miliona eura koji je kvartalno uplaćivan na glavni račun Trezora sa računa Crnogorske komercijalne banke.

Revizijom je utvrđeno da u Državnom trezoru ne postoje adekvatne mjere nadzora nad naplatom tog prihoda, pa se preporučuje da Ministarstvo finansija obezbijedi svu potrebnu dokumentaciju i praćenje svake uplate po tom osnovu. Revizori navode i primjer uplate novca od privatizacije prvo na račun Hipotekarna banke, a onda na uplatni račun Savjeta za privatizaciju.

DRI je prilikom revizije završnog računa za 2010. godinu tražio da se ukinu računi Savjeta za privatizaciju i da se ostavi samo jedan. Traže od Ministarstva finansija da informiše njih i Skupštinu da li su uradilli ono što je preporučeno.

Galerija

Bonus video: