Keković opet izabran za generalnosg sekretara USSCG

Na Kongresu su danas predstavljene i tri rezolucije za koje će se ta radnička asocijacija zalagati u narednom periodu od četiri godine
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 17:24h

Aktuelni generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, ponovo je danas izabran na tu funkciju, na Kongresu te radničke centrale.

Keković je bio jedini kandidat za generalnog sekretara.

Za Kekovića je glasalo 207 delegata, a sedam ih je bilo protiv.

Na Kongresu su danas predstavljene i tri rezolucije za koje će se ta radnička asocijacija zalagati u narednom periodu od četiri godine.

Rezolucija o poštovanju prava zaposlenih na 40 satnu radnu sedmicu i na odmor nedjeljom i praznikom je prva. Rezolucija o zaštiti materinstva i očuvanja stope nataliteta je druga, dok je treća o nužnosti izmjena penzijskog sistema.

"USSCG smatra da Crna Gora sa 650 hiljada stanovnika sa svojim bogatstvom i resursima uz kreativnu ekonomsku politiku Vlade može da dostigne nivo standarda najbogatijih država Evrope", ocijenio je Keković ranije danas na konferenciji za novinare.

Zaposlenima sve gore

Položaj radnika tokom protekle četiri godine se nije poboljšao i nijesmo uspjeli da održimo standard. Vrijeme je prošlo u borbi za očuvanje prava koja su postojala, izjavio je u razgovoru za “Vijesti” generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković.

USS će danas održati kongres na kojem će birati novog generalnog sekretara, a Keković koji je na njenom čelu od osnivanja 2008. godine, kazao je da su aktuelni problemi radnika identični onima od prije četiri godine kada je preuzeo funkciju.

“Problemi su ostali isti, uglavnom su to posljedice Zakona o radu iz 2008. godine koji je omogućavao neograničeno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme. Ta odredba je izmijenjena, ali još nije zaživjela jer je ostavljen prostor od dvije godine i tumačenja tog roka su kontradiktorna. Radnici se žale na mobing, neisplaćivanje zarada, zakidanje regresa, prava na godišnji odmor i u dane državnih praznika ili adekvatno plaćen rad tokom tih dana”, nabrojao je Keković.

On je rekao da je česta priča i oko antisindikalne diskriminacije jer poslodavci i dalje pokušavaju da zaustave osnivanje sindikata ili opredjeljivanje zaposlenih u koji sindikat žele da se uključe.

“Neizbježno je pomenuti i tehnološke viškove koji su i dalje trend u Crnoj Gori. Proces tranzicije i dalje zatvara radna mjesta iako bi trebalo da se dešava suprotno. To je nešta čemu ćemo se posvetiti nakon kongresa i insistirati da u svim narednim privatizacijama strateški partneri koje budemo nalazi zaista budu strateški, a ne kao do sada partneri koji su bili na nivou nekih tajkuna i koji su uglavnom iskorištavali naše društveno bogatstvo”, rekao je Keković.

Prve četiri godine postojanja USS su, kako je Keković kazao, bile vrlo burne i teške jer su se kao asocijacija i nacionalna sindikalna centrala borili da dokažu svoj identitet i status socijalnog partnera koji im je “pripadao i prije nego što je donijet Zakon o reprezentativnosti sindikata”.

“Tek nakon što smo polovinom 2010. godine uspjeli da izdejstvujemo da Crna Gora dobije Zakon o reprezentativnosti sindikata, tu reprezentativnost smo dokazali i krajem godine uspjeli da djelimično ostvarimo svoje pravo i uđemo u socijalni dijalog i delegiramo predstavnike u dio tripartitnih tijela”.

Jedan od ciljeva Unije nakon kongresa će, kako je najavljeno, biti i stavljanje van snage odredbe Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju

“Nažalost još nijesmo uspjeli da to pravo ostvarimo u svim tijelima i, primjera radi, nema nas u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, Fondu zdravstva, Zavodu za zapošljavanje, Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova i mnogim drugim institucija u kojima bismo morali da budemo. Na tome ćemo inistirati u narednom periodu jer nam to pripada i država bi morala to da obezbijedi”, naglasio je Keković.

On je podsjetio i na buran period 2008. godine kada je donijet Zakon o radu protiv kojeg se USS “svim silama borila” i organizovala dva protesta ali kako još nijesu bili relevantna snaga, niti su imali podršku građana, nijesu uspjeli da zaustave njegovo donošenje.

“To stanje smo 2011. godine uspjeli da značajno popravimo kroz izmjene i dopune Zakona o radu ali još nijesmo zadovoljni”, kazao je Keković i podsjetio da su početkom godine organizovali seriju građanskih protesta kojima su ukazali Vladi na loš socijalno-ekonomski položaj radnika i građana.

On je rekao i da bi Vladina kreativna ekonomska politika mogla značajnije da poboljša položaj građana.

Govoreći o Opštem kolektivnom ugovoru, koji je prestao da važi 30. septembra, a o kojem se i dalje pregovara, Keković je kazao da je to jedno od poglavlja koje je bilo teško za pregovaranje

Učešće USS u socijalnom dijalogu Keković je ocijenio uspješnim iako “kada se to posmatra sa pozicije zapošljenog i građanina ti efekti se ne mogu vidjeti”.

“Socijalni dijalog smo učinili transparentnijim i sigurno je da bi se mnoga prava radnika ukinula da nije bilo nas i naših kampanja”, rekao je on.

Govoreći o Opštem kolektivnom ugovoru, koji je prestao da važi 30. septembra, a o kojem se i dalje pregovara, Keković je kazao da je to jedno od poglavlja koje je bilo teško za pregovaranje.

Međutim, smatra da se pregovarači nalaze na “ivici postizanja kompromisa”, ističući da se nada da će u narednim danima doći do potpisivanja OKU.

Na štetu radnika penzioni i zakoni o zapošljavanju i socijalnoj zaštiti

Jedan od ciljeva Unije nakon kongresa će, kako je najavljeno, biti i stavljanje van snage odredbe Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Njime je predviđeno da je granica za odlazak u penziju 67 godina i za žene i za muškarce, a koja bi trebalo da počne da se primjenjuje 2014. godine.

“Prilikom njegovog donošenja smo vodili kampanju koja je dala rezultat jer određena loša rješenja nijesu prošla ali su, nažalost, prošla neka koja nijesmo uspjeli da zaustavimo jer ni u toj kampanji nijesmo mogli da dobijemo partnera. Izmjena te nekorektne odredbe će biti jedna od rezolucija na našem kongresu za koju se nadam da će biti usvojena”, rekao je Keković i podsjetio da su na štetu radnika mjenjani i zakoni o socijalnoj i dječijoj zaštiti i o zapošljavanju.

Galerija

Bonus video: