Golf tereni će se graditi i u Bjelopavlićima

“Planiramo da zajedno sa Boka grupom napravimo svjetski sportski i stambeni objekat sa pet zvjezdica", kazao je Libreks
8 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 14:55h

Izgradnja nacionalnog golf rizorta Resort Montepranzo produžiće postojeću turističku sezonu i zaposliti 600 radnika u narednih osam godina, saopštio je predstavnik holandske kompanije LPGD Kris Libreks nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora po kojem je ta kompanija zakupila tivatsko zemljište na 90 godina.

Libreks je najavio da LPGD sa predstavnicima Boka grupe pregovara o gradnji golf terena, navodeći da će detalji biti uskoro predstavljeni.

“Planiramo da zajedno sa Boka grupom napravimo svjetski sportski i stambeni objekat sa pet zvjezdica, što će biti jedan od razloga da Tivat postane jedna od glavnih destinacija Jadranske regije”, kazao je Libreks.

On je najavio da LPGD ima plan da izgradi i da proširi aktivnosti i na druge golf projekte u Crnoj Gori, prije svega u Danilovgradu, zbog čega su već kontaktirali upravu tog grada. Taj projekat je planiran na obalama rijeke Zete, a Libreks očekuje da će time obezbijediti posao za lokalnu populaciju tokom godine.

“Taj klub u centralnom dijelu Crne Gore biće izgrađen za potrebe golfera iz Podgorice, Nikšića i okolnih gradova. Uz taj projekat, strani investitori će lakše izabrati Nikšić ili Podgoricu za buduću lokaciju njihove kompanije”, rekao je Libreks u govoru na engleskom jeziku, bez obezbijeđenog prevoda za tridesetak prisutnih u sali Ministarstva uređenja prostora i turizma.

LPGD, kako je kazao Libreks, planira da na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica izgradi golf rizort, koji će obuhvatiti šest golf terena i sedam hotela sa tri hiljade kreveta.

“Na taj način će biti obezbijeđeno oko dvije hiljade radnih mjesta, 750 hiljada noćenja, ali i posjeta 150 hiljada do 200 hiljada turista tokom godine, što će crnogorskoj ekonomiji godišnje donijeti 300 miliona eura profita”, dodao je Libreks.

On je kazao da su planovi za Lušticu u poodmakloj fazi, te da će LPGD, sa njemačkim partnerom PDI, u taj dio investirati više od 400 miliona eura.

Jedan od potpisnika ugovora, ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, kazao je da će realizacija tog posla upotpuniti turističku ponudu Crne Gore.

“To će pomoći da Crna Gora postane još ljepša i prestižnija destinacija. Nadam se da ćemo ubrzo imati priliku da vidimo i planove i početak izgradnje golf terena”, rekao je Sekulić.

Predstavnik “Montepranco Bokaprodukta”, nominalnog vlasnika zakupljenog zemljišta Andrija Radman, poručio je da će ta kompanija biti dobar partner u projektu gradnje golf terena.

LPGD je pobjednik na tenderu za zakup površine od 786,68 hiljada kvadratnih metara kompleksa zemljišta po cijeni od 16 centi po kvadratu, uz obavezu zakupca da izgradi i upravlja izgrađenim golf terenom i pratećim sadržajima.

Jedan od potpisnika ugovora, ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, kazao je da će realizacija tog posla upotpuniti turističku ponudu Crne Gore

Ponuda LPGD-a je sadržala cijenu od ukupno 11,3 miliona eura za zakup zemljišta preko puta aerodroma u Tivtu na 90 godina i devetogodišnji investicioni program od 181,6 miliona eura.

Imovinski sporovi neće ugroziti projekat

Na pitanje “Vijesti” da li potpisivanje ugovora o zakupu zemljišta podrazumijeva da su raniji imovinsko-pravni sporovi u potpunosti riješeni, ministar Sekulić je odgovorio negativno, ali da to ne može dovesti u pitanje realizaciju dogovorenog posla.

“Imamo uvjeravanja stručnih konsultanata i savjetnika da rješavanje eventualnih imovinsko-pravnih pitanja neće biti na štetu kompanije ’Montepranco Bokaprodukt’, a i država je dala garanciju da će snositi troškove ako dođe do eventualnog povraćaja zemljišta”, saopštio je Sekulić.

Bonus video: