40 radnika pilane u Njegovuđi u štrajku

Pojedini radnici kažu da je i ono što su do sada primali prava milostinja. Nijesu u poziciji da se elementarno pripreme za nastupajuću zimu
67 pregleda 0 komentar(a)
Balvani, Oblova građa, Foto: Breznica
Balvani, Oblova građa, Foto: Breznica
Ažurirano: 25.10.2012. 13:20h

Po ko zna put od kraja 2007. godine, kada je grčka kompanija "Karapidis bross" kupila žabljačka šumarska preduzeća, zaposleni su prekinuli proizvodnju, kako u šumi tako i u pilani u Njegovuđi.

Samo četiri radnika su ostala lojalna poslovodstvu i nastavila posao operatera na šumskim mašinama. Oko 40 stalno zaposlenih je prekinulo posao i već tri dana uzalud pokušavaju da ostvare kontakt sa poslodavcima.

Predsjednik sindikalne organizacije koja djeluje pod okriljem Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Miloš Mrdak, kaže da zaposleni ne dozvoljavaju bilo kakvu aktivnost.

"Nema dovoza trupaca u krug pilane, nema rezanja niti otpreme. I nema popuštanja dok se ne izvrše sve obaveze prema radnicima. A to su zarade. Posljednju isplaćenu, junsku, primila je polovina. Duguje nam se naknada za neiskorišćene godišnje odmore za prošlu godinu. Od oktobra prošle godine nijesu nam uplaćeni doprinosti. I što izaziva poseban revolt radnika, uprava ne želi da razgovara kako bi se našlo rješenje", kaže Mrdak i naredne korake najavljuje nakon današnje sjednice sindikata.

U poslovodstvu preduzeća nijesu željeli da daju bilo kakav komentar na posljednja dešavanja.

Pojedini radnici, koji nisu željeli da im se ime pominje, kažu da je i ono što su do sada primali prava milostinja. U ovakvoj situaciji koja, kako kažu, podsjeća na robovlasništvo, nijesu u poziciji da se elementarno pripreme za nastupajuću zimu.

Okolnost da im se ne uplaćuju doprinosi dovela je i do nemogućnosti ostvarivanja zdravstvene zaštite. I to kad im na rizičnim poslovima nije obezbijeđena nikakva zaštitna oprema. Pominju i 13 penzionisanih radnika kojima još nijesu isplaćene otpremnine.

Uz najavu radikalnijih mjera, insistiraće da se njihov sindikat, radi rješavanja nagomilanih problema, obrati relevantnim državnim institucijama i pojedincima.

Bonus video: