Gubitak Vektra Boke dostigao milion eura

Vrijednost ukupne aktive kompanije neznatno je porasla na 58,89 milion eura
1 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.10.2012. 13:26h

Kompanija Vektra Boka zabilježila je na kraju trećeg kvartala neto gubitak od oko milion eura, 29 odsto veći nego u istom periodu 2011.

Prema izvještaju o poslovanju, objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), poslovni prihodi kompanije biznismena Dragana Brkovića su na kraju septembra iznosili 1,2 miliona eura, što je 35 odsto manje nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi su oslabili 15 odsto na 2,1 milion eura.

Vrijednost ukupne aktive kompanije, u kojoj Vektra Montenegro posjeduje 59,45 odsto dionica, a Vektra Investments 33,34 odsto udjela, neznatno je porasla na 58,89 milion eura.

Neraspoređeni gubitak preduzeća iznosi 30,04 miliona eura, dugoročne obaveze i rezervisanja 2,33 miliona, a kratkoročne 10,09 miliona eura.

U podgoričkom Privrednom sudu se, na zahtjev OTP faktoringa, vodi postupak za uvođenje stečaja u Vektra Boku, zbog duga od oko 40 miliona eura. Ročište, koje je na zahtjev predstavnika hercegnovske kompanije više puta odlagano, trebalo bi da bude održano 30. oktobra.

U međuvremenu je imenovan privremeni stečajni upravnik, koji treba da upravlja imovinom Vektra Boke i utvrdi postojeće stanje u njoj.

OTP faktoring, koji se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod Crnogorske komercijalne banke (CKB), krajem novembra 2011. je Privrednom sudu podnio zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona eura.

Uvođenje stečaja je traženo za kompanije Vektra Montenegro, Vektra Boka, Horajzon Lodžistik, Vektra aviejšn i Vektra investments.

Privredni sud je krajem marta uveo stečaj u Vektru Montenegro, zbog potraživanja od 20,9 miliona eura, ali je Apelacioni sud 28. aprila poništio rješenje o pokretanju stečaja.

Privredni sud u Bijlom Polju uveo je krajem maja stečaj u Vektru Jakić, takođe na zahtjev OTP banke.

Stečaj je uveden zbog neizmirivanja kredita od 73,6 miliona eura, koji je banka odoborila Vektri Montenegro, a gdje je Vektra Jakić bila žirant.

Stečaj je krajem jula uveden i u Horajzon Lodžistik, zbog duga od 2,56 miliona eura, kao i u Vektra vodu, koja duguje 3,25 miliona eura.

Bonus video: