Katnić: Ako se nastave trendovi ekonomija će ostvariti rast za 0,5%

Prema projekciji u narednoj godini ekonomija će biti u zoni rasta od 2,5 odsto, godinu kasnije tri odsto i 2015. godine 3,5 odsto
0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.10.2012. 13:56h

Ukoliko se nastave pozitivni ekonomski trendovi iz drugog i trećeg kvartala ekonomija će ostvariti projektovani ekonomski rast za ovu godinu od 0,5 odsto.

To je kazao ministar finansija Milorad Katnić danas nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena informacija o makroekonomskim projekcijama za period od 2013. do 2015. godine.

“Ohrabruju i projekcije Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije koje pokazuju blagi rast ekonomske aktivnosti u 2012. godini” kazao je Katnić.

Prema projekciji u narednoj godini ekonomija će biti u zoni rasta od 2,5 odsto, godinu kasnije tri odsto i 2015. godine 3,5 odsto.

Urađen je i niži scenario koji pokazuje da će ekonomija rasti 2013. po stopi od jedna odsto, godinu kasnije 1,5 odsto i 2015. godine dva odsto.

Ministar je kazao da su imali konzervativni pristup u projekcijama i da se polazne pretpostravke za rast baziraju na blagom rastu investicija i depozita u bankarskom sistemu.

“Ali negativni trend je prisutan kod novog kreditiranja pa je konzervativna procjena uz konsultaciju domaćih i stranih eksperata da će ekonomija u narednoj godini rasti po stopi od 2,5 odsto” kazao je Katnić.

Bonus video: