Za podršku poljoprivrednim gazdinstvima 389 zahtjeva

“Uporedna iskustva država korisnika IPARD programa jasno pokazuju vrijednost ovog našeg rezultata. Svojevremeno, Hrvatska je za dva poziva imala 40 zahtjeva, Makedonija za tri poziva oko 140 zahtjeva, a Turska za, takođe tri poziva, imala je svega 10 zahtjeva”, rekao je Simović na konferenciji za novinare
144 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Milutin Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 12.06.2018. 13:31h

Na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva u okviru IPARD programa dostavljeno je 389 zahtjeva za planirane investicije od oko 27 miliona eura, saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

“Uporedna iskustva država korisnika IPARD programa jasno pokazuju vrijednost ovog našeg rezultata. Svojevremeno, Hrvatska je za dva poziva imala 40 zahtjeva, Makedonija za tri poziva oko 140 zahtjeva, a Turska za, takođe tri poziva, imala je svega 10 zahtjeva”, rekao je Simović na konferenciji za novinare.

On je dodao da je ovaj uspjeh Crne Gore rezultat partnerske saradnje Ministarstva poljoprivrede i Generalnog Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori, Vladinog odgovornog pristupa i odluke o prioritetnom angažovanju svih nadležnih institucija u realizaciji ovoga projekta, kao i preduzetničke energije i odgovornog odnosa samih poljoprivrednika.

Šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Liam Breslin kazao je da je Crna Gora je počela sa primjenom IPARD-a i objavila poziv, što je ogroman korak za državu.

„Sada će Ministarstvo obraditi sve zahtjeve, pri čemu želim da se već krene sa isplatom novca i ne želim da ništa vratite Briselu”, poručio je Breslin.

On je naveo da IPARD ima na raspolaganju 39 miliona eura za podršku farmerima i prehrambenoj industriji.

Breslin je ocijenio da Crna Gora ima veliki potencijal i trebalo bi da iskoristi sve mogućnosti IPARD-a.

Zahtjevi za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva stigli su iz svih opština u Crnoj Gori i podržani su svi poljoprivredni sektori.

„Posebno nas raduje činjenica da je veliki broj aplikacija pristigao iz sjevernog regiona - 221 ili 57 odsto. Najviše zahtjeva odnosi se na nabavku poljoprivredne mehanizacije – 187, zatim na nabavku opreme i mehanizacije – 80, mješovite investicije (izgradnju, nabavku opreme i mehnizacije, podizanje zasada) – 61, a isključivo za izgradnju objekata – 41 zahtjev“, naveo je Simović. Podsjetio je da ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv 10.720.000 eura, a finansijska podrška se sastoji se od 75 odsto evropskih sredstava i 25 odsto iz budžeta Crne Gore, a namijenjena su za investicije od 10.000 do 500.000 eura.

Prema njegovim riječima, u toku je proces administrativne kontrole zahtjeva.

Bespovratna podrška će iznositi 60 odsto vrijednosti prihvatljivog iznosa investicije, odnosno 65 odsto za nosioce poljoprivrednog gazdinstva mlađe od 40 godina.

Za poljoprivredna gazdinstva locirana na nadmorskoj visini većoj od 600 metara, podrška iznosi 70 odsto.

Odluka o dodjeli sredstava podrške i ugovaranju biće donijeta nakon kontrole svih zahtjeva, bodovanja i rangiranja onih koji uspješno prođu administrativnu i terensku kontrolu. On očekuje da će novac u Crnoj Gori biti dodijeljen brže nego što to pokazuju iskustva Hrvatske, Makedonije i Turske.

Hrvatskoj je za kontrolu i odobravanje 40 pristiglih zahtjeva bilo potrebno 218 dana, Makedoniji za oko 140 zahtjeva 152 dana, a Turskoj za svega deset zahtjeva 101 dan.

„Siguran sam da ćemo odgovornim, posvećenim i dalje partnerskim odnosom Ministarstva poljoprivrede i korisnika podrške uspješno završiti sve neophodne procedure, i realizovati investicije koje će našim proizvođačima obezbijediti novi zamah u razvoju, otvoriti nova radna mjesta i doprinijeti unapređenju kvaliteta života u njihovim sredinama“, kazao je Simović.

On je dodao da će proizvođačima i dalje biti na raspolaganju brojne stručne službe prilikom pripreme aplikacija za programe podrške.

"Pitanje izrade biznis planova je pitanje sa kojims e često srećemo. Moj je utisak da se može smanjivati administarcija i tu smo angažovali brojne stručne službe", kazao je Simović i dodao da je i izrada biznis planova prihvatljiv trošak za podršku.

Podsjetio je da je u toku realizacija drugog javnog poziva za podršku za preradu i da se zahtjevi mogu predavati do 16. jula.

"Takođe, u toku su naše zahtjevne aktivnosti na akreditovanju nove mjere u okviru IPARD programa, koja je usmjerena na diverzifikaciju aktivnosti u ruralnim sredinama", kazao je Simović.

Bonus video: