Tužilac išao u Prvu banku, ali nije ništa našao

Čarapić je kazala da je tačno da je odbjegli narkobos Darko Šarić poslovao preko Prve banke, ali i drugih banaka
65 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 13:52h

Državna tužiteljka Ranka Čarapić izjavila je sinoć u Budvi da specijalno odjeljenje, nakon provjere poslovanja Prve banke, nije pronašlo nijednu činjenicu koja bi mogla dovesti do pokretanja krivičnog postupka.

Čarapić je ovu konstataciju saopštila na NATO Rose-Roth seminaru, koji su organizovali Parlamentarna skupština NATO-a i Skupština Crne Gore u hotelu “Maestral” u Budvi. To je učinila nakon detaljanog izlaganja Mirande Patrucić, istraživačkog novinara OCCRP - Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji.

Patrucić je ponovila cijeli slučaj poslovanja Prve banke i načina na koji je šef DPS-a Milo Đukanović, tadašnji premijer i predsjedavajući Savjeta za privatizaciju, prodao malu “nikšićku banku svome bratu Acu Đukanoviću”.

Ona se posebno osvrnula na način na koji je Vlada, sa 44 miliona eura sumnjivog kredita, pomogla bankrotiranoj banci. Najavila je da će za nekoliko dana javnost biti upoznata i sa poslovanjem odbjeglog narkobosa Darka Šarića, koji je kako je rekla, poslovao, preko Prve banke.

„Nema kraja bavljanjem Prvom bankom“, kazala je Čarapić

Čarapić je iskoristila da u nekoliko navrata odgovori Patrucićevoj, koja je opet uzvraćala kontrargumentima. Neuobičajena diskusiju, prekinuo je moderator dvoipočasove sesije, rekavši: “Ovako bi mogli satima, ali moramo zaključiti“.

„Nema kraja bavljanjem Prvom bankom“, kazala je Čarapić.

Nedovoljno za krivični psotupak...

Obrazložila je da je ta banka interesantna novinarima, nevladinim organizacijama i opozcionim partijama, zbog čega je tužilaštvo, kako je rekla, dužno da provjeri svaku informaciju, pa čak i anonimnu.

„Prva banka je jedna od banaka u Crnoj Gori koja jeste predmet interesovanje i javnosti i u nekim postupcima i specijalnog odjeljenja. Prva banka je, naravno, zbog vlasničke strukture, često na udaru... Ono što mogu da kažem, a ne povrijedim pravila koja moram poštovati, svi ti postupci su bili, ili su aktuleni, i u nadležnosti specijalnog odjeljenja. Na primjedbu da nema dovoljno transprentnosti, ja odgovoram da je više nije smjelo ni biti, jer je po zakonu postupak tajan u specijalnom odjeljenju“, istakla je Čarapić.

Do sada je, prema njenim riječima, utvrđeno da je bilo povreda bankarskih propisa u nekom periodu poslovanja, ali nedovoljno za krivični postupak.

“O tom famoznom kreditu, mogu reći da je dodijeljen u skladu sa zakonom i da je kredit vraćen. U vrijeme kada je dodijeljen Prvoj banci, odlukom Vlade krediti su dati i mnogim drugim bankama za koje nema interesovanje u javnosti, jer njihovi vlasnici, nijesu vlasnici Prve banke“, naglasila je Čarapić.

Patrucić, čiji su dolazak u Budvi pokušali da spriječe iz Skupštine Crne Gore, kazala je da je crnogorsko Tužilaštvo prekršilo zakon, jer nije dostavilo odgovor toj organizaciji u vezi sa istagom oko Prve banke.

Čarapić je odgovorila da je više puta ponovila da su te provjere tajna i da se o tome ne mogu obavještavati mediji.

Čarapić je odgovorila da je više puta ponovila da su te provjere tajna i da se o tome ne mogu obavještavati mediji

“Centralna banka je tek u jednom određenom periodu, kada se guverner, eto, sada kada nije više guverner, sjetio da bi možda nešto trebalo prijaviti povodom tih povreda propisa, pokrenula taj postupak. Ono što ste vi dobili kao podatke od Centralne banke, nosi oznaku tajnosti. Mi smo se bavili pitanjem ko odaje tajne podatke, jer je to naša obaveza, jer je i to krivično djelo i nema vladavine prava ako svi ne poštujemo propise. Vi kao novinari nijeste dužni da otkrijete svoje izvore, ali mi smo dužni da provjeravamo. Sproveli smo obiman postupak, ali bojim se sa vrlo malo uspjeha jer su propisi takvi da nam ne daju mogućnost da se usredsredimo da suzimo krug odgovornosti. Mi to još istražujemo“, kazala je ona.

Ona je dodala i da pojedini mediji i NVO stvaraju lošu atmosferu nepovjerenja javnosti u institucije.

Čarapić: Darko Šarić je poslovao preko Prve i drugih banaka

Čarapić je kazala da je tačno da je odbjegli narkobos Darko Šarić poslovao preko Prve banke, ali i drugih banaka. Ona je navela i da bankarski propisi u dobroj mjeri pogoduju pranju novca.

“To nije probelem crnogorskih, već problem u svim bankama. Susreli smo se sa jednim interesantnim zaključkom da je vrlo teško doći do odgvornosti sa stanovišta propisa, odgovornosti odgovornih lica u bankama, jer, banke nijesu dužne da provjeravaju ko je vlasnik firme, pa ni u Delaveru”, kazala je ona.

Isto tako, rekla je Čarapić, porijeklo novca koji uplaćuje bilo ko, pa i Šarić, dokazuje se ugovorom o zajmu, koji banke, takođe nijesu dužne da provjeravaju ako starost ugovora nije veća od tri mjeseca. Patrucić je kazala da nijesu tačne konstatacije Čarapić.

„Nije tačno da banka nema obavezu da prikuplja informacije o klijentima. Ako odete u bilo koju banku, bićete u obavezi da date primjerke pasoša ili vaše lične karte. Bićete u obavezi da date informacije o registraciji vaše kompanije. Imam crno na bijelo da Prva banka u slučaju kompanija koje je osnovao Šarić, nije tražila ni registracijska dokumenta za te kompanije, ni lične podatke osoba koje su otvarale račune. To govori da su oni znali ko su oni. Zakon o sprečavanju pranja novca kaže da ako neko donese 15 hiljada eura u banku ili napravi transakciju u tom iznosu, to se mora prijaviti Upravi za sprečavanje pranja novca. Banka je i na sudu potvrdila da nije prijavljivala takve transkacije. Ne znam koja su zaduženja tužilaštava u ovakvim slučajevima, ali zaduženje osoba u bankama, treba jasno utvrditi, jer neko je omogućio ove transkacije“, kazala je ona.

Galerija

Bonus video: