Kredit od 10 miliona za rekonstrukciju pruge Kolašin-Kos

Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Zarija Franović ocijenio je da je potpisani ugovor veoma povoljan za Crnu Goru
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 10:47h

Predstavnici Željezničke infrastrukture (ŽICG) i Evropske banke za obnovu razvoj (EBRD) potpisali su ugovor o kreditu od 10 miliona eura za rekonstrukciju pruge Kolašin-Kos.

Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Zarija Franović ocijenio je da je potpisani ugovor veoma povoljan za Crnu Goru.

"Taj kredit je veoma povoljan i potpisuje se na 14 godina, sa kamatom Euribor koja na današnji dan iznosi 0,417 odsto plus jedan odsto kamata", kazao je Franović nakon potpisivanja ugovora.

Od kredita će se, između ostalog, sanirati pet tunela, izraditi projektna dokumentacije za 18 tunela kao i vodopropusti kod tunela i mostova čija je vrijednost 500.000 eura.

Prema njegovim riječima, prioritet ŽICG je kvalitetnija pruga i bezbjednost robe i putnika.

Franović je podsjetio da je do sada u rekonstrukciju pruge uloženo 175,4 miliona eura.

"Završili smo i glavne radove na generalnom remontu Mijatovo kolo–Mojkovac i danas imamo potpuno novu prugu od Kolašina do granice sa Srbijom", kazao je Franović.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Đulio Moreno ocijenio je da je željeznićki sistem veoma bitan kao preduslov za crnogorski ekonomski razvoj.

On je dodao da je kredit samo proširenje već postojećeg koji će se, keko je naveo, koristiti za dalje unaprijeđenje glavne željezničke linije.

"Postoje vidljivi rezultati i to da je Luka Bar već postala poslovna luka za izvoz Fiatovih automobila iz Srbije, a to je bilo moguće korišćenjem postojećeg željezničkog prevoza Crna Gore", kazao je Moreno.

On je saopštio i da je u toku je revizija energetske efikasnosti cjelokupnog crnogorskog željezničkog sistema koje sprovode konsultanti EBRD u cilju moguće uštede sredstava i unaprijeđenja cjelokupnog sistema.

"Ostaje dosta posla za implementaciju samog projekta", zaključio je Moreno.

Bonus video: