MMF povećao prognoze za inflaciju u Crnoj Gori, BDP ostao isti

Međunarodni monetarni fond za crnogorsku ekonomiju predviđa vrlo spor rast koji bi na kraju 2017. iznosio tek 2,2 odsto
2 komentar(a)
Međunarodni monetarni fond, Foto: Thehindu.com
Međunarodni monetarni fond, Foto: Thehindu.com
Ažurirano: 09.10.2012. 12:08h

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognoze rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu i narednu godinu, ali predviđa rast inflacije veći od prognoza saopštenih u izvještaju s proljeća ove godine.

U oktobarskom izvještaju MMF-a ostala je prognoza da će crnogorska ekonomija ove godine rasti mršavih 0,2 odsto, dok u Vladi predviđaju rast od 0,5 odsto.

Ta institucija za crnogorsku ekonomiju predviđa vrlo spor rast koji bi na kraju 2017. iznosio tek 2,2 odsto.

MMF procjenjuje da je BDP-a u 2011. porastao 2,4 odsto, za razliku od zvaničnih statističkih podataka Monstata, koji je nedavno objavio da je taj rast iznosio zavidnih 3,2 odsto.

Rast potrošačkih cijena za 2012, prema izvještaju MMF-a iznosiće 2,8 odsto, u odnosu na 2 odsto, koliko su predviđali na proljeće. Inflacija će, kako se očekuje, naredne godine iznositi 3,8 odsto, što je značajno više od proljećnje prognoze od 1,1 odsto.

Prema procjenama MMF-a, inflacija je prošle godine iznosila 3,4 odsto, u odnosu na 3,1 odsto koliko su procjenjivali prije pola godine.

MMF je projekciju globalne ekonomije spustio sa 3,6 na 3,3 odsto u ovoj a za narednu predviđa rast od 3,9 odsto-

"Globalni ekonomski oporavak usporava, jer vlade nijesu uspjele da povrate povjerenje", saopštili su predstavnici MMF-a, dodajući da je rizik od dodatnog pogoršanja ekonomske situacije značajan i da raste.

MMF za eurozonu projektuje pad za 2012. godinu na 0,4 odsto, dok za narednu godinu očekuje rast od 0,2 odsto, dok je u julu prognozirao 0,7 odsto.

Bonus video: