Vlada će tek u julu 2013. objaviti ko duguje 180 miliona

Vlada odgodila za skoro godinu obavezu koja je trebalo da poboljša borbu protiv sive ekonomije
170 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 19:43h

Imena poreskih dužnika Vlada namjerava da objavi tek u julu 2013. godine, nakon više od godinu od izmjena zakona o poreskoj administraciji kojima je predviđeno objavljivanje spiska onih koji državi ne izmiruju redovno obaveze.

Prolongiranje roka za objavljivanje imena, predviđenog predlogom uredbe o uslovima i kriterijumima, u izvršnoj vlasti pravdaju potrebom da se prethodno stvore tehnički preduslovi.

Ta uredba, koja je trebalo da bude završena do 15. septembra je pripremljena, ali nije zvanično došla do sjednice Vlade. Tako je obaveza objavljivanja imena najvećih dužnika odgođena za skoro godinu.

"Vlada je odlučila da spisak poreskih dužnika počne da objavljuje od jula iduće godine zbog toga što je potrebno da se stvore tehničke pretpostavke za efikasnu i kvalitetniju realizaciju te zakonske mjere kako bi se izbjegle eventuelne greške", rekla je "Vijestima" pomoćnik ministra finansija Biljana Šćekić.

Skupština je u maju, kada je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta, prihvatila amandman Socijalističke narodne partije (SNP) da se izmijeni zakon o poreskoj administraciji da bi se objavila lista poreskih dužnika.

Poslanik SNP-a i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Aleksandar Damjanović ocijenio je da je rok za objavljivanje imena poreskih dužnika, uz uvažavanje svih problema Ministarstva finansija i PU, dugačak i da je potrebno spisak objaviti početkom nove fiskalne godine.

"Neprihvatljivo je da se više od godinu od zvaničnog stupanja na snagu zakonskih odredbi čeka da se vidi ko ne plaća poreze državi, odnosno, ko su državni miljenici i vladini favoriti među neplatišama".

"Smatram i da se umjesto liste od sto najvećih dužnika mora razmišljati da se objave sva imena dužnika čiji poreski dug prelazi neki fiksirani iznos, recimo od 10.000 eura, slično listi kompanija koje su u blokadi", rekao je Damjanović, dodajući da na predloženi način Vlada uvodi svojevrsnu diskriminaciju dužnika.

Ukupna poreska potraživanja prešla su prema evidenciji Poreske uprave 180 miliona eura. Koliko je realno naplativo od tog iznosa biće poznato do kraja godine kada PU, prema najavi, treba da završi detaljnu segmentaciju i analizu evidentiranog poreskog duga.

Na poreska potraživanja treba dodati i carinski dug koji je dostigao skoro 28 miliona eura. Pitanje o objavljivanju imena carinskih dužnika u javnosti nije otvarano. Za razliku od Zakona o poreskoj administraciji ne postoji posebni zakon o carinskoj administraciji, a u Zakonu o carinskoj službi nema osnova da se objavi spisak carinskih dužnika.

Šćekić je kazala da će nakon što analiziraju efekte objavljivanja imena poreskih dužnika razmotriti i eventualno objavljivanje carinskih dužnika.

"Iznos zvaničnog poreskog duga, uključujući i carinski dug za koji nema puno podataka, od preko 200 miliona eura, uz rast sive ekonomije i nedovoljni poreski obuhvat je crveni signal za svaku odgovornu vlast da u poreskoj i carinskoj politici napravi zaokret, da se dvije uprave maksimalno ojačaju i konačno uvede red u oblasti naplate tih prihoda".

Dvije liste, kako je planirano, objavljivaće se u roku od 15 dana po isteku kvartala na Internet stranici Poreske uprave

"Očekujem da se hitno pristupi i donošenju propisa koji će definisati objavljivanje liste carinskih dužnika, jer niko u ovoj državi ne može biti povlašćen i izuzet od sankcija", istakao je Damjanović.

PU je za devet mjeseci ukupno naplatila 621,35 miliona eura što je za 20 miliona više nego u uporednom godišnjem periodu.

Dva spiska od 100 i 50 dužnika

"Vijesti" su nedavno objavile da je uredbom predviđeno da Poreska uprava kvartalno objavljuje listu od 100 poreskih dužnika sa najvećim poreskim dugom koji dospjele obaveze nijesu izmirili u periodu dužem od 12 mjeseci u kontinuitetu.

Ta lista sadržaće podatke o dugu poreskih obveznika po osnovu koncesija i poreza na dodatu vrijednost dobit i promet nekretnina. Poreska će biti dužna da kvartalno objavljuje i listu 50 dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja u periodu dužem od šest mjeseci u kontinuitetu.

Dvije liste, kako je planirano, objavljivaće se u roku od 15 dana po isteku kvartala na Internet stranici Poreske uprave.

Žalbom se može izbjegavati crna lista

Uredbom je predviđeno da se na listi poreskih dužnika ne objavljuju imena onih koji su izjavili žalbu, odnosno pokrenuli upravni spor.

"Podaci o poreskim dužnicima koji su izjavili žalbu, odnosno pokrenuli upravni spor neće biti objavljeni iz razloga što, dok traje žalbeni postupak, ti iznosi se ne mogu tretirati kao dug, već se evidentiraju kao potencijalno potraživanje".

"Onog trenutka kad se okonča žalbeni postupak i upravni spor i navedeno potraživanje dobije status duga, i ta kategorija poreskih dužnika biće predmet citirane mjere", objasnila je Šćekić.

Damjanović smatra da je takvo rešenje problematično jer će poreski dužnici namjerno izjavljivati žalbe i voditi sporove samo da ne bi došli na "Crnu" listu, pa čak iako se radi o milionskim dugovima. On je predlažio da se objave sva imena, a da pored dužnika stoji napomena da je u toku postupak žalbe ili spora.

Galerija

Bonus video: