Suprotno prognozi Vlade: BDP u minusu 0,6 odsto u 2012.

BDP je, prema rezultatima agencije IHS Global Insight, oslabio 0,9 odsto u prvoj polovini godine (prvi kvartal plus, drugi minus), dok se do kraja 2012. očekuje minus od 0,6 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 06:54h

Nakon što je crnogorska ekonomija prošle godine porasla za više od očekivanih 3,2 odsto, bruto domaći proizvod (BDP) je, prema preliminarnim rezultatima, oslabio 0,9 odsto u prvoj polovini godine, dok se do kraja 2012. očekuje minus od 0,6 odsto, ocjenjuje američka agencija za ekonomska istraživanja i podatke, IHS Global Insight.

Iz Vlade Crne Gore su saopštili da ove godine očekuju rast BDP-a od 0,5 odsto, kako su izračunali u maju prilikom izrade rebalansa budžeta.

IHS navodi posljednje podatke Monstata o trendovima u crnogorskoj ekonomiji, ocjenjujući da su državni statističari “konačno počeli da objavljuju kvartalne podatke o bruto domaćem proizvodu”

"Turizam je ostao relativno otporan sektor u srednjoročnom periodu i tako pomaže da ekonomija ne sklizne u dužu recesiju", navode analitičari američke agencije koja je jedna od najrelevantnijih informatora za biznis sektor u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u svijetu.

IHS navodi posljednje podatke Monstata o trendovima u crnogorskoj ekonomiji, ocjenjujući da su državni statističari “konačno počeli da objavljuju kvartalne podatke o bruto domaćem proizvodu”. Prema tim podacima, BDP je u drugom kvartalu, ojačao neznatno 0,3 odsto, nakon pada od 2,4 odsto u prvom kvartalu.

"Podaci iz prve polovine 2012. godine ukazuju da su procjene IHS-a o padu ekonomije od 0,6 odsto na kraju godine prilično realne", navodi agencija.

Ipak, kako se dodaje, pozitivno iznenađuju rezultati ekonomije u 2011. koja je porasla za neočekivanih 3,2 odsto. To je značajno više od 2,5 odsto, koliko je iznosila procjena IHS-a.

"U pitanju je najveći rast od 2008. godine”, navodi se u izvještaju.

IHS predviđa da će rast BDP-a u trećem kvartalu biti blizu nule

Rastu u 2011. najviše je, kako su ocijenili, doprinijela potražnja domaćinstava, a potom neto izboz roba i usluga.

I Evropska komisija je u nacrtu izvještaja o napretku Crne Gore, koji će biti objavljen naredne srijede, upozorila da je crnogorska ekonomija u velikim problemima i opasnosti

Ti podaci, kako su istakli, pokazuju da je rast BDP-a u 2011. podstaknut dvocifrenim rastom dodate vrijednosti iz trgovine, poljoprivrede, proizvodnje i izgradnje.

“Od glavnih sektora, jedino su saobraćaj i skladištenje pali u prošloj godini. Umjesto toga, glavni pritisak na rast došao je iz energetskog sektora, gdje je dodata vrijednost pala za 32,7 odsto. Srećom, rast crnogorske ekonomije nije pretjerano zavisan od jednog sektora”, ocjenjuju u IHS-u.

IHS, na osnovu dostupnih podataka za jul i avgust, predviđa da će rast BDP-a u trećem kvartalu biti blizu nule, zbog balansa između daljeg smanjenja industrijske proizvodnje i izvoza s jedne, i kontinuiranog rasta u turizmu, s druge strane.

“Tokom ta dva mjeseca bilježimo slabljenje izvoza roba, dok u isto vrijeme raste broj turista i noćenja za tri do četiri odsto”, navodi se u izvještaju.

I Evropska komisija je u nacrtu izvještaja o napretku Crne Gore, koji će biti objavljen naredne srijede, upozorila da je crnogorska ekonomija u velikim problemima i opasnosti zbog strukturnih problema i međunarodnog okruženja. Oni su upozorili na konstantan rast inflacije, nezaposlenost i javni dug, ocjenjujući ih glavnim opasnostima i za oporavak.

Kostić: Oporavak spor

Posljednji podaci Monstata pokazuju da je crnogorska ekonomija za dva kvartala ove godine, od januara do kraja juna, ostvarila nepovoljna ekonomska kretanja, odnosno trendove koji se, prije svega, ogledaju u nedovoljnom rastu BDP-a, što će reći da ekonomski oporavak ne ide potrebnom i željenom dinamikom, ocijenio je za „Vijesti“ ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

"Prvi kvartal je obilježen čak i negativnom stopom rasta koja je u narednom tromjesečju korigovana u obliku stope rasta od 0,3 odsto. Jasno je da se, generalno, sviđalo se to nekome ili ne, crnogorska ekonomija nalazi pod jakim uticajem spoljnih činilaca, pa se u tom smislu negativni trendovi iz Evrope u obliku produbljivanja krize povjerenja u javne finansije mnogih zemalja, reflektuju na sužavanje finansijskih tokova, naročito zemljama koje su izvan zone EU, a koje su sa njom povezane robnim i finansijskim tokovima, što uz usporavanje privredne aktivnosti u samim zemljama članicama vrši snažan pritisak na našu i njoj slične ekonomije“, rekao je Kostić.

Skroman rast iduće godine

IHS predviđa da će naredne godine crnogorska ekonomija bilježiti skroman rast.

“Sektorski, energetski sektor može napraviti preokret nakon loših rezultata u 2011. i 2012. godini, pridonoseći tako i ukupnom neto izvozu”, zaključuju eksperti IHS-a.

IHS Global Insight je poznat po ekonomskim i industrijskim analizama i podacima sa više od 200 tržišta na svijetu, kao i 170 industrija. Za njih, kako se navodi na zvaničnom web-sajtu, radi stotine eksperata raznih grana ekonomije i ekonomisti iz više zemalja.

Njihovi podaci dostupni su svim institucijama i kompanijama koje traže ekonomske projekcije, analize i podatke za lakšu procjenu biznis rizika i donošenje odluka.

“Mi ćemo vas snabdjeti nezavisnim podacima i analizama zasnovanim na faktima kako bi pomogli da donesete važne odluke i planove za budućnost”, istakli su iz IHS Global Insighta.

Galerija

Bonus video: