Krivokapić: Već najavljena koalicija Pozitivne i Fronta

“Ja sam od onih za koje su identitetska pitanja u Crnoj Gori nepregovorljiva. To je završeno pitanje, ustavno utemeljeno"
67 pregleda 34 komentar(a)
ranko krivokapić, Foto: Boris Pejović
ranko krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.10.2012. 12:38h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da su za njega državni simboli i identitetska pitanja završena i ustavno utemeljena pitanja.

On je kazao da nije iznenađen izjavom Miloša Konatara iz Pozitivne Crnu Gore da bi ta partija izašla u susret inicijativi za izmjenu simbola ako se to pitanje pokrene, s obzirom da je, kako kaže, već najavljena koalicija sa Demokratskim frontom.

“Ja sam od onih za koje su identitetska pitanja u Crnoj Gori nepregovorljiva. To je završeno pitanje, ustavno utemeljeno. Ta politika je sada već otkrila ono što je pokušalo da se sakrije. Sada je pitanje kako će građani prema tome da se odrede, a koalicija Evropska Crna Gora je jasna", kazao je on.

Nije ni očekivao da će se dogovoriti na Anketnom odboru

Na pitanje novinara da prokomentariše izvještaj Anketnog odbora koji je više tehničkog karaktera Krivokapić je odgovorio da je to bilo i za očekivati s obzirom daje u toku izborna kampanja.

"Bilo je za očekivati imajući u vidu ukupnu politizovanost tog procesa da bude i takav rezultat. Ono što je velika dobit jeste da je taj ustavni institut oživio, da su dobili anketni odbor i konkretni slučaj, da je to prvi korak. On ima neke manjkavosti, ali će taj institut oživjeti u parlamentarizumu.", rekao je on.

Izvještaj sličan proljećnom

Predsjednik parlamenta komentarisao je i Nacrt izvještaja o napretku Crne Gore za 2012. u kojem se navodi da će država morati da pokaže mjerljive rezultte u borbi protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. Kako je kazao u izvještaju nema mnogo stvari koje se razlikuju od onih objavljenih u proljećnom izvještaju.

"Majski izvještaj rađen je za pet mjeseci u ovoj godini. Ostalo je samo tri, četiri mjeseca dodatno, gdje se ne može ništa značajno desiti što ne piše u izvještaju od maja mjeseca. Taj izvještaj će biti sa malo promjena i suštinski isti kao onaj u maju.

Pregovori već idu, naše radne grupe otvaraju, pripramaju sve pregovore i sve je to već u fazi koja nije toliko politički interesantna kao što je bilo otvaranje pregovora", naveo je Krivokapić.

Bonus video: