Zavala i Vektra zajedno duguju preko 57 miliona

Na oktobarskom, četvrtom spisku blokiranih preduzeća, koji je CBCG obavezna mjesečno da objavljuje, nalazi se 2.269 kompanija sa evidencije Centralnog registra Privrednog suda i CBCG
8 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 14:13h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, koje i dalje predvode Zavala invest i Vektra Montenegro, sa blagim rastom duga na oko 33,29 miliona eura, odnosno 23,35 miliona eura.

Dugovi te dvije kompanije su, prema podacima sa spiska objavljenog 3. septembra, iznosili oko 33,12 miliona eura, odnosno 23,2 miliona eura.

Na spisku dužnika, pored Vektre Montenegro, nalaze se još četiri kompanije biznismena Dragana Brkovića

Od ukupnog broja preduzeća, 182 je na evidenciji Centralne banke, a ne nalaze su u Centralnom registru privrednih subjekata.

Na novom spisku nalazi se 19 kompanija manje nego na prošlom.

CBCG ima obavezu da na sajtu prvog radnog dana u mjesecu objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi 10.000 eura.

Opština Budva

Prema novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, Opština Budva je za mjesec smanjila dug sa oko 4,33 miliona eura na 2,17 miliona eura. Njen račun u blokadi je nešto više od dvije i po godine.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju azbučnim redom

Na prvom spisku dužnika, objavljenom početkom jula, dug budvanske Opštine iznosio je 7,35 miliona eura.

Zaduženje vodeća dva dužnika, Zavale i Vektre Montenegro, blago je povećano, a ta dva preduzeća su u blokadi oko 1.100 dana ili nešto više od tri godine, odnosno 585 dana ili godinu i sedam mjeseci.

Kompanija Slobssarcok, čija blokada traje nešto preko dvije godine, treći je najveći dužnik sa dugom od oko 7,92 miliona eura. To preduzeće na kraju avgusta je dugovalo 7,87 miliona eura.

Računi budvanskog preduzeća Maestral inženjering i podgoričkog "Radoja Dakića" blokirani su zbog duga koji su u odnosu na prošli mjesec blago povećani na 6,06 miliona eura, odnosno 5,78 miliona eura. Budvansko preduzeće je u blokadi oko tri godine i devet mjeseci, a podgoričko preko 11 godina.

Firma Provladeks /Provladex/, na kraju septembra, dugovala je pet miliona eura, cetinjska Lipa 4,96 miliona, Montenegro femili /Family/ 4,46 miliona, Slav laif 4,15 miliona i Lovćen invest 4,09 miliona eura.

Dragan Brković

Na spisku dužnika, pored Vektre Montenegro, nalaze se još četiri kompanije biznismena Dragana Brkovića, Vektra aviejšn /Aviation/, Vektra Boka, Vektra Voda i Vektra investments.

Vektra Voda, u koju je stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa uveden krajem jula, duguje tri miliona eura.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Boka, Vektra aviejšn i Vektra investments koje duguju 4,82 miliona eura, 1,34 milion eura i 1,55 miliona eura.

Nikšićki Rudnici boksita, prema najnovijem spisku u blokadi su oko pola godine sa dugom od oko 1,77 miliona eura. Budvanska Astra Montenegro duguje 1,77 miliona eura, HLT fond 3,92 miliona eura, Maestral turs /Tours/ 3,77 miliona eura, dok dug Eurofonda iznosi 1,12 miliona eura.

Najduže je u blokadi Preduzeće za izgradnju Podgorice, oko 12 godina i devet mjeseci, a njegov dug iznosi oko 432.740 eura. Slijedi Smibeex, Aida komerc i Poljokomerc sa blokadom od oko 12 godina i osam mjeseci.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju azbučnim redom.

Galerija

Bonus video: