Bivši direktori pobjegli, ne želeći da otvore nova pitanja za Đukanovića

Današnjim saslušanjem Đukanovića, Anketni odbor završava rad, a do 31. oktobra treba da sačini izvještaj o parlamentarnoj istrazi i proslijedi ga Skupštini
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2012. 07:10h

Bivši direktori Telekoma Milan Perović i Oleg Obradović juče su Anketnom odboru dostavili pismene izjave o tome šta znaju o četiri sporna ugovora za koje je američka istraga utvrdila da su koruptivna, i odbili da odgovaraju na pitanja poslanika.

I nekadašnji čelnik kompanije Miodrag Ivanović na početku je zajedno sa ostalima kazao da nije dobio dopis Telekoma u kojem ga oslobađaju čuvanja poslovne tajne i odmah napustio sjednicu skupštinskog tijela.

Oni su prethodne sedmice izbjegli da odgovaraju poslanicima na pitanja, pozivajući se da ih ugovori sa Telekomom obavezuju na čuvanje tajne, a juče su saopštili da nijesu dobili pismeno obavještenje kompanije da su oslobođeni te obaveze. Predsjednik Odbora Andrija Mandić je proglasio pauzu od sat i po da bi se oni upoznali sa sadržajem pisma njihovog bivšeg poslodavca.

"Pazi kako se ponašaš“

Nakon pauze, Ivanović i Perović su dostavili pismene izjave i napustili sastanak, nakon čega je uslijedila rasprava među članovima Odbora koji se nijesu saglasili da li je način na koji su postupili bivši direktori uvreda Skupštine ili ne.

Iako su prema Zakonu o parlamentarnoj istrazi dužni da se odazovu saslušanju, nema sankcija za nepoštovanje pravila rada parlamentarnog odbora.

Član Odbora Koča Pavlović (PzP) upozorio je da su trojica menadžera postupila kao i bivši direktor Euromarket banke Branimir Pajković - očitali lekciju članovima Odbora, pa napustili sastanak ne dozvoljavajući dopunska pitanja.

Sjednicu Anketnog odbora obilježile svađe: "Nemoj ti meni da se ja smirim"

Mandić: Đukanović se boji da kaže gdje su milioni, pa traži neprijatelje >>>

Sjednicu Anketnog odbora obilježile svađe: "Nemoj ti meni da se ja smirim" >>>

"Ovo nije govornica za davanje izjava, već Anketni odbor gdje se odgovara na pitanja njegovih članova”, podsjetio je Pavlović.

On je najavio da će, zbog javnosti, pročitati pitanja koja je planirao da postavi trojici bivših direktora, što je izazvalo nervoznu reakciju člana Odbora iz vladajućeg DPS-a Zorana Jelića koji je Pavlovića pozvao da organizuje konferenciju za novinare ako želi da čita pitanja, na šta mu je ovaj odgovorio da napusti salu ako mu se ne sluša.

"Ko si ti da mene izbacuješ“, odbrusio je Jelić, na šta se uključio i njegov partijski kolega Zoran Vukčević sa upozorenjem Pavloviću: „Pazi kako se ponašaš“. Nakon prepirke, i Jelić i Vukčević su napustili sjednicu.

Ko je potpisao lažni ugovor od 580.000

Pavlović je potom pročitao pitanja koja je želio da postavi i tiču se uloge Obradovića i Ivanovića, kao potpisnika dva od četiri, kako je utvrđeno u SAD, koruptivna ugovora preko kojih je realizovana koruptivna isplata u ukupnom iznosu od 7,35 miliona eura.

„Dokumentacija iz Njujorka ukazuje da je jedan od zvaničnika iz vrha Crnogorskog telekoma nakon privatizacije potpisao lažni konsultantski ugovor vrijedan 580.000 eura te da ga je antidatirao na datum prije privatizacije. Obradović je bio direktor i prije privatizacije, ali i poslije nje, u ime Mađar Telekoma. Zanimalo me u kom kapacitetu je Obradović potpisao ugovor i da li sebe prepoznaje u tvrdnjama američke Komisije za hartije od vrijednosti“, kazao je Pavlović.

Kako su izabrani Fiesta i sestra

On je planirao da Perovića pita za ugovor vrijedan 2,3 miliona eura koji je potpisao i ko je u Monetu tada donio odluku o potpisivanju, kako je izabrana firma Fiesta koja je dobila taj konsultantski posao, a koja je, kako tvrdi Pavlović, povezana sa „vrhom crnogorskog režima“.

"Kako on uopšte komentariše tvrdnju Mađar telekoma da su ti ugovori bili lažni, da su antidatirani, te da su navodne usluge pružene iz tog ugovora već bile realizovane u Budimpešti i to, kako je utvrdila interna revizija Mađar telekoma, za 20.000 eura“, naveo je Pavlović.

U pismenim izjavama koje su dostavili i medijima, Obradović i Perović tvrde da su ti ugovori regularni, da su kompanije izabrane na osnovu savjeta konsultanata te da su svi iznosi predviđeni tim ugovorima isplaćeni po pravilima.

„Ugovor sa Sigmom se odnosio na poslove restrukturiranja Telekoma Crne Gore poslije preuzimanja od Mađar telekoma. To je jedan od prioritetnih projekata u Telekomu", kazao je Obradović

„Ugovor sa Sigmom se odnosio na poslove restrukturiranja Telekoma Crne Gore poslije preuzimanja od Mađar telekoma. To je jedan od prioritetnih projekata u Telekomu. Radi se o poslu čiji se najsloženiji i najzahtjevniiji dio odnosi na dobrovoljno raskidanje ugovora o radu zaposlenih u Telekomu, naravno, uz odgovarajuću naknadu“, naveo je Obradović.

Dodao je da su za taj posao kao konsultanti angažovani „eminentni crnogorski advokati u skladu sa važećim procedurama za izbor partnera“. Obradović nije precizirao da li se radi o advokatici, sestri bivšeg premijera Mila Đukanovića, Ani Kolarević i njenom kolegi Nikoli Martinoviću.

Obradović tvrdi da je zahtjev mađarskog vlasnika bio da se taj posao radi preko strane firme, nepoznate u Crnoj Gori, jer je posao osjetljiv. Naveo je da je strana konsultantska firma predložila Sigmu za partnera, ne navodeći o kojem konsultantu je riječ.

"Ugovor je u potpunosti ispunjen i ugovorena cijena isplaćena u skladu sa procedurama kompanije“, napisao je Obradović.

Firme i advokati za “osjetljive poslove”

I Perović je ključni dio izjave posvetio kompaniji Sigma, koju su američki istražitelji povezali sa Kolarević. On je istakao ulogu „domaćih advokata“ koji su obavili povjereni im posao restrukturiranja kompanije, a da je „zbog osjetljivosti posla“ kao ugovorna strana angažovana Sigma.

Obradović je i ugovor sa kompanijom Roli opravdao potrebom da se napravi analiza u cilju širenja kompanije na zemlje Zapadnog Balkana.

„Ja tvrdim da korupcije nije bilo dok sam ja bio u Telekomu“, zaključio je Obradović.

Danas saslušanje Đukanovića

Današnjim saslušanjem Đukanovića, Anketni odbor završava rad, a do 31. oktobra treba da sačini izvještaj o parlamentarnoj istrazi i proslijedi ga Skupštini. Izvještaj treba da bude sublimat svih podataka, informacija i činjenica sakupljenih na osnovu dokumentacije i saslušanja tokom parlamentarne istrage. U tom procesu trebalo bi da se zaključi da li je bilo političke odgovornosti za moguću korupciju prilikom privatizacije Telekoma 2005. godine.

Tužba protiv Dojče i Mađar telekoma u SAD zaključena je krajem prošle godine sporazumom o poravnanju sa američkim vlastima, po kojem su te dvije kompanije dužne da plate odštetu u iznosu od 95 miliona dolara.

Juče na Anketnom odboru

Komisija za hartije od vrijednost SAD, međutim, odlučila je da podigne tužbu protiv tri bivša direktora Mađar telekoma (od kojih su dvojica bili i članovi Odbora direktora Crnogorskog telekoma nakon privatizacije), zbog sumnji da su smislili i organizovali koruptivnu šemu u Crnoj Gori, ali i u Makedoniji, gdje je, prema tvrdnjama iz optužnice, Mađar telekom po njihovom planu korumpirao tamošnje zvaničnike kako bi obezbijedili monopolsku poziciju u toj državi.

Telekom: Ne poričite ono što je utvrdila istraga SAD

Bivši direktor Telekomovog mobilnog provajdera Monet - Miodrag Ivanović prije napuštanja sjednice od Odbora je tražio par dana da se konsultuje sa advokatima i vidi šta mu je činiti, s obzirom na to da je Telekom to pismo poslao Odboru, a ne njemu lično.

Nakon pauze, Obradović je kazao da su se on i Perović konsultovali sa pravnikom koji im je kazao da ih Telekom dopisom zaista oslobađa čuvanja poslovne tajne, ali i da postoje ozbiljna ograničenja.

"Ako sumnjamo u domaće tužilaštvo, dajte da damo šansu američkom da stvari izguraju do kraja. I ja lično i SDP nemam ništa protiv da se sve razjasni", kazao je Konjević

U dokumentu Telekoma se navodi da Obradović, Perović i Ivanović, nijesu ovlašćeni da govore u ime te kompanije i njenih povezanih društava.

"Crnogorski telekom i njemu povezana društva nijesu dali odobrenje niti uputstvo Obradoviću, Ivanoviću i Peroviću o davanju javnih izjava kojima se posredno ili neposredno poriču bilo kakvi navodi organa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ili kojima se stvara utisak da su ti navodi neosnovani”, navodi se u dokumentu Telekoma.

Opozicioni članovi Anketnog odbora iz opozicije su kazali da bi Obradović, Ivanović i Perović mogli da snose posljedice, jer su na sjednici prošle sedmice osporili precizne tvrdnje američkih pravosudnih organa o postojanju korupcije tokom privatizacije Telekoma.

Poslanik SDP-a Raško Konjević pozvao je na oprez sa tvrdnjama o korupciji i apelovao da se sačeka okončanje sudskih postupaka koji se vode u inostranstvu.

"Ako sumnjamo u domaće tužilaštvo, dajte da damo šansu američkom da stvari izguraju do kraja. I ja lično i SDP nemam ništa protiv da se sve razjasni”, tvrdi Konjević.

Napredovali ne bi da im nije rodbinskih i političkih veza

Obradović je u pismu Odboru zamjerio da imaju unaprijed pripremljen sud o privatizaciji Telekoma na koji ne želi da utiče.

"Neki član Anketnog odbora je prekjuče izjavio da je korupcije u privatizaciji Telekoma bilo. Pitanje je čemu onda ova šarada i pozivanje ljudi da daju izjave kada je zaključak unaprijed donijet“, pitao je Obradović, ocjenjujući da je riječ o političkoj farsi.

"Ovdje osam političara ispituje tri bivša ključna menadžera internacionalne kompanije, jedne od najjačih na svijetu. Nijedan od vas nikada nije vodio ozbiljnu kompaniju, a neki nijesu bili ni zaposleni u sličnim kompanijama. Zar to nije apsurdno“, kazao je Obradović

"Ovdje osam političara ispituje tri bivša ključna menadžera internacionalne kompanije, jedne od najjačih na svijetu. Nijedan od vas nikada nije vodio ozbiljnu kompaniju, a neki nijesu bili ni zaposleni u sličnim kompanijama. Zar to nije apsurdno“, naveo je Obradović.

Mandić je za te riječi prokomentarisao da su ispod svakog nivoa.

"Oni vrijeđaju sve članove Odbora. Mi smo članovi parlamenta izabrani od građana, a oni bez rodbinskih i političkih veza ne bi odmakli od asistentskog statusa na fakultetu“, uzvratio je Mandić.

On smatra da su Ivanović, Perović i Obradović napustili sjednicu jer bi, kako je kazao, njihovi odgovori mogli da budu važni argumenti u postavljanju pitanja bivšem premijeru, Milu Đukanoviću, koji će biti saslušan danas.

“Ostavili su nas bez odgovora i izvrijeđali, pokušavajući bukom da nadomjeste nedostatak odgovora koje je trebalo da daju. Oni su izbjegli odgovore da ne bi iz njih pripremili neka nova pitanja za Đukanovića”, ocijenio je Mandić.

Galerija

Bonus video: