Kavarić: Obezbjeđenje KAP-a strujom u završnoj fazi

„Trenutno je najvažnije da se obezbijedi snabdijevanje, bazirano na imovini koju KAP posjeduje i može da ponudi u zalog"
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 15:02h

Proces obezbjeđenja snabdijevanja strujom Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), preko imovine koju može da ponudi u zalog, u završnoj je fazi, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić. „Trenutno je najvažnije da se obezbijedi snabdijevanje, bazirano na imovini koju KAP posjeduje i može da ponudi u zalog. Taj proces je u završnoj fazi, tako da će biti obezbijeđeno snabdijevanje KAP-a strujom“, rekao je Kavarić tokom posjete Željezari Tosčelik.On je, na pitanje novinara da li će Elektroprivreda (EPCG) večeras smanjiti isporuku struje KAP-u, kazao da je elektronergetska kompanija u procesu smanjenja isporuka zbog neplaćenih računa za utrošenu električnu energiju. EPCG je ranije dostavila KAP-u zahtjev da do sjutra smanji dnevnu potrošnju električne energije na 84 megavata (MW). Oni su upozorili i da će isključiti KAP sa mrežnog napajanja, jer podgorička fabrika nije u predviđenom roku izmirila cjelokupan dug od 55 miliona EUR za utrošenu struju.

Isključenje je planirano za 1. oktobar, dan nakon isticanja krajnjeg roka za eventualno izmirenje duga KAP-a prema EPCG. Podgorička fabrika bi do tada trebalo da redukuje dnevnu potrošnju na 84 MW, sa 124 MW.Kavarić je danas saopštio i da se ponude novih investitora za KAP i nikšićke Rudnike boksita očekuju vrlo brzo.„U toku su razgovori sa firmama iz Turske i Njemačke i vrlo brzo očekujemo ponudu sa preciznim ciframa. Postoji zainteresovanost predstavnika Tosčelika, a naša očekivanja su investicije u pogone Prerade i Glinicu, Rudnike boksita i energetski izvor“, kazao je Kavarić.On je dodao i da će predstavnici Vlade i parlamenta morati da odluče šta su prioriteti, i dodao da će svaki investitor ispostaviti zahtjev, koji će se odnositi na cijenu struje. Kavarić je, komentarišući novinarske navode da su radnici KAP-a uplašeni za radna mjesta i da najavljuju štrajk ukoliko dođe do smanjenja isporuka struje i gašenja ćelija, poručio da se ništa neće dešavati bez dogovora sa Sindikatom.

„Rješenje za dugoročnu održivost KAP-a zajedno moraju naći Vlada, menadžment i Sindikat. Zna se šta podrazumijeva dugoročna održivost KAP-a i sarađivaće, jer rješenje možemo samo zajedno naći“, kazao je Kavarić. On smatra da suštinu opstanka KAP-a čini 1,3 hiljade zaposlenih, koji su prva adresa za razgovor o konačnom rješenju.„Siguran sam da rješenje postoji“, poručio je Kavarić i podsjetio da se u paketu sa KAP-om nalaze se i Boksiti, zbog čega se zahtijeva aktiviranje Glinice.

Galerija

Bonus video: