Od budvanskog "arhitektonskog čuda" ostala kompjuterska animacija

Projekat "Serbone" koji je bio simbol novog arhitektonskog viđenja buduće Budve završio je neslavno
204 pregleda 6 komentar(a)
Serbona, Foto: Vuk Lajović
Serbona, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.09.2012. 14:20h

Nakon neslavnog 27-spratnog hotela „Jedro“, na rtu Zavala, još jedno „arhitektonsko čudo“ koje je trebalo da bude zaštitni znak prijestonice crnogorskog turizma - luksuzni apartmanski kompleks „Budva Hill“, nazvan po antičkoj boginji Serboni na brdu Spas iznad hotela „Avala“, doživio je potpuni fijasko.

Najavljivan kao najmoderniji kompleks na Mediteranu, kaskadna 20-spratna vanvremenska građevina koja je trebalo da se spušta niz strme strane brda Spas u naselju Komoševina, sa nestvarnom staklenom kulom na vrhu, našla se na prodaji.

Serbona je bila upravo simbol novog arhitektonskog viđenja buduće Budve, projekta koji je prije pet godina, bukvalno preplavio sve domaće i medije u regionu. Reklame o luksuznim apartmanima, koji su nuđeni po nevjerovatnim cijenama od 5.000, pa čak i do deset hiljada po kvadratu, zatrpale su medije.

Međutim, kriza, slom tržišta nekretnina i sve ono što je obilježilo prethodnih pet godina, slabljenje ekonomije i bankarskog sektora, doveli su do toga da se projekt Serbona, rasprsne kao balon od sapunice.

Doživio je istu sudbinu kao i mnogi drugi ambiciozni građevinski poduhvati. Kao i od “Jedra”, tako je i od “Serbone”, ostala samo lijepa kompjuterska animacija.

Naime, neimenovani vlasnici kompletan projekat, koji je u međuvremenu od Serbone preimenovan u „Budva Hill resorts“, ponuđen je za nevjerovatnih 23,5 miliona eura.

Zemlja podijeljena na šest djelova

Iako na parceli od 7.000 kvadrata, koju je davne 2008, u jeku kupoprodajne groznice, kupila firma “Danmond” sa danskim i makedonskim partnerima, nije postvaljen ni kamen temeljac za gradnju budućeg kompleksa, prodavac je na prestižnom sajtu za prodaju, www.4321.co.il, ponudio cijeli projekat po astronomskoj cijeni.

Projekat je predviđao je izgradnju i mini vrtova na svakom od spratova sa malim bazenima i velikim centralnim na dnu monumentalne građevine

“Prodaje se zemlja od ukupno 7.763 kvadrata. Zemlja je podijeljena u šest manjih djelova, što znači da je moguće graditi manje objekte do 3.000 kvadrata ili jedan projekat, ’Budva Hill’, za koji smo dali preliminarnu ponudu rješenja i kalkulacija. Ideja nacrta za ’Budva Hill’ je oko 20.000 kavdrata. Projekat predviđa 12.600 kvadrata apartmanskih objekata sa 100 apartmana, restoran površine 900 kvadrata, zatvoreni bazen i fitnes centar na 1.300 kvadrata. Projekat ima i osnovne sadržaje - recepciju, biznis centar i nekoliko malih šopova- prodavnica na 1.300 kvadarta. Projekat ima sopstevni unutrašnji parking kapaciteta 120 mjesta, na površini od 3.300 kvadrata”, piše u oglasu za prodaju.

Planirani i mini vrtovi

Projekat, kako su mediji još ranije objavili, u zenitu propagandne kampanje koja je vođena oko “Serbone”, predviđao je izgradnju ukupno 100 apratmana, i to 16 različitih tipova, jednosobnih, dvosobnih i trosobnih, koje je osmislio arhitekta Vladimir Jovanović.

Projekat je predviđao je izgradnju i mini vrtova na svakom od spratova sa malim bazenima i velikim centralnim na dnu monumentalne građevine. Tu su i brojni prateći sadržaji, spa i velnes centri, fitnes i gimnastičke sale, i sve ono što je trebalo da ima jedan takav kompleks visoke kategorije.

Projekat je trebalo da gradi firma “Montestate” doo, čiji su osnivači državljani Danske i Makedonije.

Još se ne zna da li je ijedan od apartmana prodat, jer je prodaja nekretnina u tom kompleksu bila uveliko počela, iako gradnja nije ni započela, niti donijeti planovi za taj dio Budve.

Bonus video: