Još se ne zna koliki je dug za komunalije za izgradnju "Zavale"

Novi vlasnici se spremaju da već 1. oktobra, kada prestaje zabrana radova, krenu u intenzivni završetak luksuznog naselja „Dukljanski vrtovi“
66 pregleda 1 komentar(a)
Zavala, Foto: Anto Baković
Zavala, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.09.2012. 18:49h

Opština Budva i kompanija „Zavala invest“, vlasnik apartmanskog kompleksa „Dukljanski vrtovi“, još nijesu regulisali komunalije za izgradnju 40 luksuznih vila na rtu Zavala.

Iako su vile nikle prije više od četiri godine, a u međuvremenu je došlo i do promjene vlasnika unutar kompanije “Zavala invest”, ruski biznismeni još čekaju odgovor iz lokalne uprave koliki je dug za komunalije ostavio posrnuli moskovski milijarder Sergej Polonski, koji je započeo cijeli projekat.

Sporno je, kako je „Vijestima“ rečeno, postrojenje za desalinizaciju, koje je za Opštinu gradila “Zavala invest”. Upravo je iznos procijenjenih radova za postrojenje glavna karika, koja odlučuje koliki je preostali dug za komunalije koje novi vlasnici treba da izmire.

“Zavala invest” je do sada, kako je potvrđeno u lokalnoj upravi, uplatila kešom ukupno tri miliona eura na ime komunalija. Sekretarijat za investicije je još prije četiri godine obračunao da je ukupan iznos na ime komunalija za gradnju 40 vila osam miliona eura.

Preostali dug od pet miliona trebalo je da se izmiri preko kompenzacije za izgradnju postrojenja za desalinizaciju.

Bivši gradonačelnik Rajko Kuljača potpisao je da su radovi procijenjeni na 4,4 miliona eura, a tužilaštvo da su milion eura manji, zbog čega su funkcioneri optuženi i osuđeni

Upravo je to najveća sporna tačka zbog koje niko još ne zna koliki su procijenjeni radovi, jer je poznato da je specijalni sud za organizovani kriminal pokrenuo sudski proces, te pravosnažno osudio opštinske čelnike zbog radova na fabrici za preradu vode.

Bivši gradonačelnik Rajko Kuljača potpisao je da su radovi procijenjeni na 4,4 miliona eura, a tužilaštvo da su milion eura manji, zbog čega su funkcioneri optuženi i osuđeni.

Sa druge strane, Skupština opštine je prije godinu usvojila izvještaj beogradske stručne agencije, koja je procijenila da su radovi na postrojenju iznosili čak 5,5 miliona eura, milion više od onog što je Opština priznala, odnosno dva miliona od onoga što tužilaštvo smatra.

Nakon što se utvrdi tačna procjena, biće poznato i koliko još ruski biznismeni treba da uplate na račun Opštine na ime komunalija.

Kompanija “Zavala invest” zadržala je neslavno prvo mjesto na spisku preduzeća sa najvećim blokiranim računom u Crnoj Gori

“Zavala invest” prešla je prije pola godine u vlasništvo udruženja kupaca vila - AMIA, koje je za 16,5 miliona eura kupila firmu “Slav In” Sergeja Polonskog, većinskog akcionara u kompaniji “Zavala invest”.

AMIA je još 1. oktobra prošle godine pokrenula gradilište i započela dovršetak vila, koje su bukvalno dvije godine, nakon što je Polonski finansijski propao, bile prepuštene “zubu” vremena.

Dok se čekaju novi planski dokumenti za Zavalu, koji su u izradi i koji će riješiti neke arhitektonske probleme, koje je za sobom ostavio Urbanistički projekat - turističko naselje „Astra Montenegro“, te napokon odredi koliki je dug za komunalije, novi vlasnici se spremaju da već 1. oktobra, kada prestaje zabrana radova, krenu u intenzivni završetak luksuznog naselja u Budvi.

Rusi pregovaraju o „skidanju” hipoteke

Kompanija “Zavala invest” zadržala je neslavno prvo mjesto na spisku preduzeća sa najvećim blokiranim računom u Crnoj Gori.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, račun te kompanije je početkom septembra bio blokiran na ukupno 33,12 miliona eura. Na tu kompaniju se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi veliki zemljišni kompleks na rtu Zavala od ukupno 37.710 kvadrata zemlje.

Sva četiri hektra nalaze se pod hipotekom banke “Hipo Alpe Adria - Development” d.o.o. Podgorica na ime dva kredita od ukupno 19,5 miliona eura, koje je uzeo Polonski.

Kako se navodi u evidenciji, hipoteka je upisana na ime kredita od pet miliona eura koji je uzet od te banke 29. februara 2008, kao i na ime drugog kredita u iznosu od 14,5 miliona eura, koji je firma “Zavala invest” uzela samo pet dana kasnije, odnosno 5. marta 2008. Kako je juče “Vijestima” rečeno, ruski partneri koji su preuzeli “Zavalu invest” započeli su pregovore sa bankom o “skidanju“ hipoteke i načinu izmirivanja kredita.

Bonus video: